Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2006-10-24 Debatt: Jordbruk


Bengt Ingerstams kommentar till debattinlägget:
Allt svårare hitta svenskt kött i butikerna

publicerad i Dagens Handel 2006-01-24


Svenskt kött en svår ekvation

Håller med om att den hårda prispressen och alla EMV (anonyma varor) är en stor bov i dramat och gynnar inte kvalitet, hälsa, omsorg och solidaritet och är inte ett krav från konsumenterna. Vad vi vill är att få valuta för pengarna och säker mat utan negativa konsekvenser i många avseenden.

Men Åke Rutegård och Swedish Meats håller ju på att ta död på hela den svenska köttproduktionen. Var finns mervärdena nu när man kör över konsumenterna och släpper fram GMO i fodret? 74 procent av bönderna vill inte odla det, över 60 procent vill inte ge det till djuren och omkring 80 procent av konsumenterna vill inte ha det .

Varför ska vi köpa svenskt kött nu, när branschen inte lyssnar på konsumentkraven. Vi vet att man ger djuren GMO-foder i många länder, men när nu den svenska köttbranschen också gör det, kan vi ju lika gärna köpa det importerade billigare köttet. Eller? Ni har valt fel väg och har helt glömt att vara strategiska. Strunta i konsumentkraven och snart har ni inga kunder kvar!

Som ett svar på denna aktion uppmanar vi, Sveriges Konsumenter i Samverkan, (den svenska fristående och obundna konsumentorganisationen) konsumenterna att undvika produkter från Swedish Meats och SCAN.

OK handeln gör sina misstag men ni begår ju självmord! Ann-Kristin Littorin betonar också vikten av att veta vem som producerar vad. Även om det inte alltid kontrolleras av alla som köper mat, så är det dock en öppenhet som minskar fusket. Hon avslutar med: "Så konsumenter, ta ert ansvar!"

Min fråga är då: vilket ansvar då? Det är för enkelt att alltid kasta över ansvaret på konsumenterna, vi har ju knappt något val längre. Se bara hur vi lurats av handelsblocken med svartfiskad torsk under välkända märken som ICA, COOP, Willys, Euroshopper, Eldorado, X-tra och även Findus! Är det konsumenternas fel? Kanske inte ens handelns fel för de har blivit lurade, men något brister i kontrollerna. Det går mer och mer kriminalitet in i livsmedelsbranschen, det ställer vi inte upp på och att finansiera. Läs min debattartikel om det på nätet >>

Vi konsumenter tänker inte fortsätta och låta maten tysta munnen. Nu agerar vi. Det är att ta ansvar Ann-Kristin!
upp