Sveriges Konsumenter i Samverkan 
Kampanj: KonsumentNYTTA
2004-07-01KonsumentNYTTA

Investera 200:- och tjäna många tusen
Läs mer om det längre ner >>

Nu skapar vi en verktygslåda för konsumenter. En översikt över alla de verktyg vi har som konsumenter att utöva vårt inflytande och medverka till förändring. Tips, idéer och erfarenheter kommer att visas, en del öppet för alla men mycket mer i speciella avsnitt, med åtkomst bara för medlemmar. Det kommer alltså att bli mycket lönsamt att vara medlem.

KonsumentNYTTA kommer att ha tre speciella avsnitt; Ekonomisk nytta, nytta för din och allas hälsa och nyttan för vår gemensamma miljö.

En vinnare och 2 loosers. Från 3 kronor till 30 kronor (Ramlösa i burk på bensinmack) per liter, bara att välja!
Vi börjar med bara vanligt vatten!

Vi börjar med att visa en prisjämförelse för vatten på flaska och en översikt över mineralinnehållet i mineralvatten. Dessutom gör vi följande prisundersökningar över de vanligaste livsmedlen, kolla den senaste (klicka). Jämförelserna är gjorda i Hultsfred och i Västervik, där bl a Hemköp, NETTO och LIDL kom med. Den visar på många intressanta saker, bl a hur exakt priserna ligger på både NETTO och LIDL på många varor. Man misstänker att de följer varandra noga. Var med och utveckla formuläret och komplettera med produkter som saknas (maila oss). För medlemmar kommer en databas att byggas ut så att man kan ladda ner en handlalista för att planera vad man ska handla och var och komplettera med priserna i sina lokala butiker. Här finns mycket att tjäna..

Vi inviger verktygslådan med att titta på vatten, nästan bara vanligt vatten. Du kan t ex köpa valigt vatten, med eller utan kolsyra för 7:90 hos COOP eller välja mineralvatten, med nyttiga mineraler, för 3 kronor litern hos Willys, eller väljer du vatten ur kran för några ören per liter. Ställ valet här mellan vanligt bordsvatten från COOP för 7:95 och från kranen för 1 öre. Bortsett ifrån priset slipper du bära hem vatten och bära tillbaka plastflaskorna. Vill du ha kolsyrat så kostar det en del. Hos LIDL betalar du 2:20 per liter och bär flaskan full hem och tom tillbaka eller skaffa en apparat för att kolsyra ditt eget vatten. De flesta apparater ger tyvärr bara småflaskor för varje laddning. Vi ska fortsätta undersöka marknaden för dessa apparater.

Jämför man mineralvatten bara blir valet mera ”spännande”. Antingen betalar du på COOP 17:50 för Ramlösa 1,5 liter (11:65 per liter) eller 12:70 för 0,5 liter (25:40 per liter!) och får ett vatten med alldeles för hög salthalt (natrium 210 mg/l) samt 2,7 mg fluor, med varningstext för att ge det till barn under 7 år. Du kan också välja Premier hos Willys för 3 kronor litern med högt och bra innehåll av magnesium (som vi behöver mer av) och bland de lägsta innehållen av natrium (koksalt). Hos LIDL kan du välja Saska Quelle för 2:20 kronor/liter men då med mycket lite magnesium.

Miljövinsterna med att köpa svenskt vatten i stället för tyskt är obetydliga, men prisskillnaderna är skakande stora och ser man hälsomässigt på det är det ju en klar nackdel att köpa svenskt. Att arbeta fram köpkraften, pengarna, för bästa val 3 kronor i stället för sämsta val 25:40, innebär ju att man måste arbeta 8,5 gånger så mycket /länge och det påverkar också miljön och hälsan, tid, transporter och energi till och från jobbet och mycket annat. Detta är en aspekt som inte tagits med i nyligen publicerade livscykelanalyser för vatten i flaska.

Fallet med vatten ovan visar hur mycket du kan spara, bara genom att välja vatten, ytterligheten om du dricker 1,5 liter per dag blir då 17:50 per dag, alltså 2.755 kronor per person och år – alltså över 5.000 kronor i en 2-personers familj. Räkna själv ut vad det skulle kosta i en 4-personers familj där två barn ska ha Cola eller läsk varje dag!

Vi kommer alltså att göra många jämförelser, både om pris och om innehåll. Vi ska visa på skillnaderna mellan olika butiker, så du ser att det lönar sig att gå till flera olika butiker och därmed sätta verklig press på butikerna. Det är inte fler butiker vi behöver men lära oss välja bland butikerna. Det här kan vi konsumenter göra, skärpa konkurrensen mellan butikerna – det lönar sig för oss. Konkurrensverket vill ha in flera aktörer på marknaden, men fler butiker kostar mera i byggnader, yta, uppvärmning, personal, lagring – så det ger inte lägre kostnader, bara tillfälligt lägre priser på vissa varor. Den lösningen belastar oss på sikt, ökar behovet av transporter och resurser och belastar miljön på ett oacceptabelt sätt.

Blomkål kunde man hitta vid ett tillfälle för 34:90 hos ICA och samma dag för 7:90 hos LIDL. Gurka varierade mellan 34:90 på Konsum Extra och 9:90 hos Willys. En burk sardiner (Kung Gustavs Brisling) handlar du hos Willys för 13:90 men COOP begär att du ska vara ”lojal” för 24:90. 12 kronor extra för vad då? Matjessill kunde köpas inför midsommar för 4:90 upp till 26:90. Vem hann prova alla inför festen? Nej de flesta chansade nog och många sorter var direkt dåliga. COOP X-tra var sämst i vår lokala test (liksom Blåvitt i fjol).Varför ska alltid COOP ligga 15-20 kronor högre på paprika jämfört med Willys? Vi har jämfört i flera år nu och förstår inte att Konsum eller COOP kan sälja paprika över huvud taget. Varför behöver Konsum Extra ta 18:90 för 6 KRAV-ägg medan Willys endast tar 12:98 för samma förpackning KRAV-ägg? Man undrar när man går in i dessa prisjämförelser om prissättning över huvud taget är seriös, eller bara anpassad efter vad folk är villiga att betala, ovetande.

Det lönar sig däremot knappast att välja butik efter priset på smör eller Bregott. Skillnaden är under 1kronor mellan blocken. Håll därför koll på andra specifika varor. Du ska senare få tillgång till listor med minimum och max-priser så kan du själv bedöma om din butik är billigare eller dyrare.

Under detta avsnitt KonsumentNYTTA ska vi också visa exempel på vilseledande reklam, anmälningar vi gör mot sådan marknadsföring. Vi kommer att öka antalet tester. Se t ex förra årets test av matjessill. I tur nu står test av Digestive kex, stora skillnader i pris och kvalitet, somliga innehåller härdade fetter. Speciell lista över härdade fetter finns också på hemsidan.

Vi startar lokala konsumentpaneler för att få fler engagerade i både tester och prisjämförelser och få större spridning och säkrare resultat. Vill du vara med och ta hand om en viss produkt för tester eller priskontroller, hör av dig till oss per mail eller telefon.


Avslutningsvis!
Börja med att bli medlem, se erbjudandet för 200 kronor!

Vi ska ge dig tips och genvägar till att spara både på att jämföra priser mellan butiker, jämföra priser med jämförpriser och olika förpackningsstorlekar, jämföra olika sätt att köpa eller laga olika mat med mer nyttigt innehåll (för hälsan och miljön), hur du undviker produkter med t ex härdade fetter, hur du hittar sockerfällorna, hur du väljer dina proteinkällor med hänsyn till både hälsa och miljö och pengar. Vi kommer också att tipsa om hur man kan köpa mer ekologiska och lokala livsmedel, både enskilt och i grupp, utan att behöva betala orimligt mycket.

Ja en spännande höst ligger framför oss. Men vi börjar redan nu, häng med! - Nu ska det löna sig att att vara en informerad konsument.

upp