Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2009-09-24 Publicerad i KNY nr 20 samt i SKN nr 116
Hållbara matvanor inte dyrare
Det går att äta för en bättre hälsa och miljö och ändå få pengar över. Det redovisar Statens folkhälsoinstitut i ett regeringsuppdrag. Beräkningar visar att hållbara matvanor är billigare för de allra flesta typkonsumenter.
Så inleder Follkhälsoinstitutet i ett meddelande daterat 2009-04-02

Läs hela artikeln från Folkhälsoinstitutet >>

Man skriver att matkostnaderna kan minskas med mellan 1500 och 9000 kronor och pekar ut främst kött och speciellt det man kallar utrymmesvaror som alkohol, chips, godis, läsk och kakor och rekommenderar istället att öka konsumtionen av frukt och grönt, spannmål samt baljväxter (ärtor, bönor och linser), som är en bra proteinkälla. Idag går 35-40 procent av våra matkostnader till utrymmesvaror.

Detta ligger helt i linje med våra kampanjer ”KONSUmindre” samt Aktion 30%, där vi visar på enkla möjligheter att dra ner på matkostnaderna. Att laga mer mat själv och t ex själv dryga ut grytor och sallader med bönor ger stor effekt på kostnad och klimat.

På annan plats i detta nyhetsbrev tar vi upp några enkla prisjämförelser, för att enkelt spara på kronorna, bara genom att jämföra och tänk på att varje sparad krona är en insats för inte bara ekonomi utan även miljö och klimat.

Läs mer om bönor i vårt kompendium: Dessa Fantastiska Bönor >>

Läs även:
Konsumindre för MERA i plånboken >>
”Nu sänker vi matkostnaderna med 30 %” >>
upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss