Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
Kampanj: KONSUmindre
2010-08-03  
Debatten om maten som kastas
i butikerna accelererar

och nu ska myndigheterna i de nordiska länderna utreda vad man kan göra. Tur att det finns myndigheter!
För oss har inte detta varit någon nyhet, se vad vi skrev redan 2006, vissa siffror har nyligen bekräftats på kilot när! Vi valde att peka på vad detta slöseri kostar oss konsumenter, i relation till våra löner. Det är skrämmande!
Citat: Per yrkesverksam person gör detta 25 000 kronor och för många betyder det 2 månaders arbete, till vilken nytta?… Reklamen kostar oss också motsvarande 3 arbetsmånader…
…All den mat vi dessutom äter utöver behovet, som gör oss feta och sjuka, är också ett slags slängd mat. Den kostar oss både pengar i sig och pengar för att bli av med övervikten. Vi återkommer till detta senare…

Visst ska vi alla sluta slänga mat, men vi kan också börja sluta slänga mat – igenom vårt tuggorgan, centrum för smaknjutningar. Allt det där som vi sedan ska banta bort!

Men visst har vi mycket att tacka den myndighetsbestämmelse för, som reglerar hur ALLT ska märkas med ”bäst-före-dag”, även vatten på flaska. Se här ett exempel, där man rear ut ett paket Svecia ost, 24 månader gammal, med 50 % på priset för att bäst-före-dagen passerats! Det blir lätt lite kantigt när myndigheter ska reglera våra liv.
Provade ett paket Parmesanost häromdagen, som ”gick ut” 2007. Den hade ju nu fått ligga och gotta sig ett tag till! Inget fel, snarare blivit bättre.

Här några artiklar som Svenska Dagbladet nyligen publicerat:
Tusentals ton mat slängs varje år >>
"Släng inte maten" >>
Förpackat minskar svinn >>
och här en från Aftonbladet: Två bovar bakom matslöseriet >>

Har du flera tips? Meddela oss dem så ska vi samla ihop och skicka till myndigheterna, så kan vi ju hjälpa till lite.
Sverige ordnade också en EU-konferens i Lund den 23-24 november med temat Climate Smart Food. Värt att offra en stund på att läsa de olika inläggen där.

upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Bli medlem Kontakta oss