och nu ska myndigheterna i de nordiska
länderna utreda vad man kan göra. Tur att det finns myndigheter!
För oss har inte detta varit någon nyhet, se
vad vi skrev redan 2006, vissa siffror har nyligen bekräftats
på kilot när! Vi valde att peka på vad detta slöseri
kostar oss konsumenter, i relation till våra löner. Det är
skrämmande!
Citat: Per yrkesverksam person gör detta
25 000 kronor och för många betyder det 2 månaders
arbete, till vilken nytta?… Reklamen kostar oss också motsvarande
3 arbetsmånader…
…All den mat vi dessutom äter utöver behovet, som gör
oss feta och sjuka, är också ett slags slängd mat. Den
kostar oss både pengar i sig och pengar för att bli av med
övervikten. Vi återkommer till detta senare…
Visst ska vi alla sluta slänga mat, men vi kan också börja
sluta slänga mat – igenom vårt tuggorgan, centrum för
smaknjutningar. Allt det där som vi sedan ska banta bort!
Men
visst har vi mycket att tacka den myndighetsbestämmelse för,
som reglerar hur ALLT ska märkas med ”bäst-före-dag”,
även vatten på flaska. Se här ett exempel, där
man rear ut ett paket Svecia ost, 24 månader gammal, med 50 %
på priset för att bäst-före-dagen passerats! Det
blir lätt lite kantigt när myndigheter ska reglera våra
liv.
Provade ett paket Parmesanost häromdagen, som ”gick ut”
2007. Den hade ju nu fått ligga och gotta sig ett tag till! Inget
fel, snarare blivit bättre.
Här några artiklar som Svenska Dagbladet nyligen publicerat:
Tusentals
ton mat slängs varje år >>
"Släng
inte maten" >>
Förpackat
minskar svinn >>
och här en från Aftonbladet: Två
bovar bakom matslöseriet >>
Har du flera tips? Meddela oss dem så ska vi samla ihop och skicka
till myndigheterna, så kan vi ju hjälpa till lite.
Sverige ordnade också en EU-konferens i Lund den 23-24 november
med temat Climate
Smart Food. Värt att offra en stund på att läsa
de olika inläggen där. |