Nu kommer den på bred front
och tack och lov blir det inte ”ett märke till”.
Det var ett tag risk för en flora av märken, många kände
sig manade att ta på sig uppgiften. Att cirka en tredjedel av
klimatpåverkan ligger på livsmedelsförsörjningen
betyder att det är oerhört viktigt att vi får instrument
för att kunna medverka och att påverka, mot vad vi propagerar
för, ”KONSUmindre” i stället för konsuMERA.
Mängden mat som vi slänger spelar in, mängden mat vi
”slänger i oss” påverkar och överkonsumtionen
som ger oss hälsoproblem är ju bortkastad mat. En massa ”påhitt”
och felkonsumtion är också en väsentlig del. Se t ex
all bekvämmat, snabbmat som betyder 15-20 gånger flera kronor
för kalorierna, är ett stort område och ju mer vi behöver
jobba för att finansiera vansinnet och de stora mattemplen, påverka
också men löser vi inte genom en klimatmärkning. Däremot
om vi väljer mat producerad med klimatomsorg bidrar vi till att
dra ner på den onödiga och klimatvidriga konsumtionen!
Alltså klimatcertifiering kombinerad med ett bättre och mer
hushållande sätt att konsumera kan bli en riktig win-win
lösning.
Här är mer om det som nyligen publicerats:
Vi
utvecklar klimatregler för mat >>
Pressmeddelanden från KRAV
3
av 4 vill välja mat med lägre klimatpåverkan >>
Klimatsmarta
KRAV-tomater >>
Pressmeddelande från Svenskt Sigill
Den
klimatcertifierade maten - Nu finns den >>
Klart
för Klimatcertifierad mat! >>
Jordbruksverket: 2010-06-15 Klimatcertifiering
av mat hjälper både konsumenter och producenter >>
Vill du se vad bl a media har skrivit, sök då t ex på
Google
på ”Klimatmärkning”, så hittar du mera,
ja så mycket mera att vi avstår från att citera.
Vår uppgift som konsumentorganisation blir nu att verka för
en bättre och uthålligare konsumtion, alltså ”KONSUmindre”
och mera se till uthålligheten ur flera vinklar, även hälsoperspektivet.
Vi kommer att fortsätta uppmärksamma vad vi som konsumenter
bör och kan undvika och inte gå i handelns fällor att
alltid ”KÖPA MERA” och ”SE PRISET”.
Detta kräver stort behov av material, tips och studiecirklar,
samt lokal samverkan. Följ det löpande i ”konsumenternas
NYCKEL” – KONSUMENT-NYCKELN
och sprid information om oss och verksamheten.
|