Sötvattenresurserna är en global
bristvara. Idag används vatten till att spola ner avfall, fekalier,
urin och ibland mindre lämpliga objekt. Hela vårt sanitetssystem
i den utvecklade världen bygger på att vi använder rent
dricksvatten för att lösa sanitetsfrågorna. Dessutom används
rent dricksvatten till att släcka bränder, tvätta bilar,
laga mat, producera mat och även för att skapa törst genom
att transportera 800 miljoner liter vatten uppblandat med socker, sötningsmedel,
fosfor, färgämnen och smakämnen till främst våra
unga för att att inbilla dem att det släcker törst som
egentligen ger motsatt effekt. Kända märken som Coca Cola, Pepsi
Cola, Fanta är exempel på detta missbruk av rent vatten. Se
vår kampanj Dumpa
läsken .
Världens sötvattenresurser är inte oändliga men
däremot konstanta. Ju mer vi förorenar vårt sötvatten
ju mindre rent och användbart sötvatten har vi kvar. Alltså
blir den brukbara resursen mindre.
I världen har 4,6 miljarder inte tillfredsställande sanitetssystem.
4 500 barn dör varje dag p g a diarréer orsakade av brister
i systemen för sanitet och hygien. Världens nya sanitetskris
är inte ny men en katastrof. Utvecklingen går framåt
men för sakta. Världens politiker har enats om milenniemålen
varav flera påverkas av vatten- och sanitetsfrågan, tex
barnadödlighet och att säkra en miljövänlig hållbar
utveckling.
Men det handlar om handlingskraft och politisk vilja om målen
ska kunna uppfyllas. Flertalet länder ligger kraftigt efter i utvecklingstakten.
Med tanke på de enorma framsteg som har gjorts, borde det inte
vara svårt att lösa de kvarstående problemen. Världen
är bättre än någonsin, påstår man,
men då borde det gå att göra det snabbare. Vattenförsörjningen
är enligt juridiken inte en mänsklig rättighet. Men enligt
de
internationella konsumenträttigheterna har vi som konsumenter
rätten till både rent dricksvatten och tillräcklig mängd
vatten.
Vattenfrågan är alltså en konsumentfråga i allra
högsta grad. Vattentillgången är en förutsättning
för en hälsosam konsumtion, överlevnad och hanteringen
av hela försörjningen av livsmedel samt hanteringen i hela
kedjan inklusive resterna från människor och ifrån
våra kök. Vattenfrågan är därigenom också
en central fråga och det har ofta spekulerats i vattenförsörjningen
som en orsak till krig. Frågan är om det är vattenfrågan
eller oljetillgången som är mest kritisk, eller koldioxidutsläppen
och hotet mot klimatet. Alla frågorna måste lösas utan
inbördes prioritering.
Dessa frågor diskuterades på ett
seminarium idag 19 mars 2008 på FN:s Världsvattendag.
Som enda representant från någon konsumentorganisation deltog
Bengt Ingerstam från Sveriges Konsumenter i Samverkan. Trots mindre
resurser än andra organisationer har vi prioriterat denna fråga.
Temat var "Snabba på! 2,6 miljarder vill gå på
toaletten" Arrangörer var ett antal organisationer, både
internationella och Svenska, engagerade i vattenfrågan. Läs
inbjudan och se lista över arrangörerna här.

Stockholm Water Prize
På seminariet offentliggjordes också vinnaren av "Stockholm
Water Prize 2008". Per-Arne Malmqvist, scientific director på
Stockholm Water Foundation, (bilden t.h) presenterade vinnaren Professor
John Anthony Allan (bilden nedan) från King’s College i
London och School of Oriental and African Studies. Läs
mer här >>
Kortfattad
motivering: "För sitt unika banbrytande och långsiktiga
arbete med utbildning och ökad medvetenhet om sambanden mellan
vattenanvändning livsmedelsproduktion, ekonomi och politiska processer.
Genom att lansera nya viktiga begrepp som 'virtuellt vatten' har han
initierat såväl innovativ forskning som framtagandet av handlingsplaner."
Redan i vår bok "Dessa
Fantastiska Bönor" från 1998 berörde vi faktiskt
begreppet virtuellt vatten och gjorde jämförelsen med att
produktion av bönor kräver 300 liter vatten per kg medan åtgången
för ett kilo nötkött är 20 - 50 000 liter.
Viktigt att visa på enkla positiva lösningar, i detta fall
hur lätt vi kan förändra konsumtionen, här är
det frågan om jämförbart protein.
Läs mera på www.waterfootprint.org.
Genomsnittligt i världen används ca 70 % av sötvattnet
i jordbruket. Med den våldsamma explosionen av köttkonsumtionen
förstår alla hur ohållbar utvecklingen är, bland
annat just med tanke på vattenkonsumtionen.
Priset kommer att delas ut under World
Water Week i Stockholm 17-23 augusti 2008
Länk till Stockholm
International Water Institute - SIWI
|