Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2006-01-26  



Kriminalitet bakom mycket av vår mat


TV4:s Kalla Fakta den 25/1, del 2 i reportageserien om våra livsmedel, gav nu en ännu klarare bild av vad som ligger bakom spelet om torsken. Det tragiska är att det på många andra områden är samma utveckling, när det gäller vår mat. Visst kommer vi ihåg hormonskandalen med t o m mord på veterinär, oljeskandalen i Spanien, dioxininblandningen i djurfoder i Belgien o s v.

Listan kan göras hur lång som helst, men det gagnar ingen. Skandalerna bland de stora bolagen radas också på hög. Enron i USA, Ahold i Holland - som även berört ICA i Sverige -, Parmalat-svindeln i Italien …Ja inte blir man glad, som konsument!

Stora pengar bakom
Men kontentan är att ligger det pengar bakom så är vägen öppen till fusk och kriminalitet. Tydligen blir frestelserna bara större och större. Det är en ledsam utveckling. Vi ser massor av händelser även på genteknikområdet, har bara inte tid att skriva om allt, men ett av de ledande företagen, Monsanto, har många skandaler på sitt samvete, mutor, fusk, ihopblandning och korrupta handlingar, ofta genom den s k svängdörren till den amerikanska administrationen.

Vår svenska köttindustri gör nu sitt för att köra över oss konsumenter, genom att stoppa GMO-grödorna i grisarna, som bara kan grymta men inte protestera. Så blir man av med de genmanipulerade grödorna som GMO-företagen inte lyckades få oss att älska. Men man kanske blir av med kunderna också. I dagarna har just representant för kött och charkbranschen beklagat att slakten bara minskar här hemma för det svenska köttet. Har man inte förstått att när det ändå ska vara GMO-foder till de svenska grisarna, då kan vi lika gärna köpa billigare utländskt kött, vi slipper ju inte undan GMO-fodret i alla fall. Men kanske finns det hopp, 74 procent av bönderna vill inte odla GMO-grödor.

Respektlöst mot oss konsumenter
Å så nu dansen runt Guldkalven, som har samlats runt torsken. Det är respektlöst mot oss konsumenter. Vi ska äta, betala och låta maten tysta munnen. Nej det räcker nu. Det är också ett hot mot seriösa företag, tacka konkurrensen för det! Jag tror det bästa vi konsumenter nu kan göra, för vårt eget bästa, men även för att ha kvar marina livsmedelsresurser i framtiden och även seriösa företag, är att vi ”mobiliserar” och låter vår röst höras.
Och att konsumenttrycket ökar och ger effekt bakåt i leden via handel, producenter, myndigheter och därmed kunna genomsyra hela kedjan. Det vi köper blir producerat, det är vi som styr.

Vi kan ju inte heller blunda för att det är stora brister i det politiska systemet. Jag tänker nu inte så mycket på svågerpolitiken utan bristen på effektiva kontroller av att lagar efterlevs. Inte bara inom landet utan även på det mellanstatliga planet.

I torskfiskefrågan är det huvudsakligen två bidragande orsaker till den tragiska utvecklingen, både utfiskningen och den kriminella utvecklingen i vissa företag. Den utlösande faktorn är prispressen och det fatala är att många myndigheter och stater inte gjort vad de skulle göra.

EU har en stor skuld i detta
Dels genom att tidigare subventionera allt större fartyg – till sånt hade man pengar men inte till konsumentpolitiken – som ökade rovfisket, även i andras vatten (Afrika) och som inte klarade lobbyn från vissa stater, där fiskeriintressena är starka. Man har inte orkat stå emot trots att både forskare varnat och trycket från opinionen har funnits för att hålla fiskekvoterna låga så återhämtningen skulle gå snabbare. Jag har varit med om ett par möten i Bryssel, som ensam konsumentrepresentant (för konsumentrörelserna runt Östersjön) och det är mycket lobby som hörs där, lita på det. Jag har framfört att vi konsumenter vill bidra till en snabbare återhämtning av bestånden för vi vill ha god tillgång på den nyttiga fisken även på längre sikt. Det har också applåderats från ”vissa” länders representanter för fiskeriet, men inte alla.

Det är kriminaliteten vi ska bekämpa, inte varandra
Här måste jag nu ifrågasätta om konkurrens ska tillåtas till varje pris! De stora handelsblocken gör numera allt för att slå ut varandra och slå ihjäl allt fler små, medelstora producenter och bara tuta i oss att vi ska med glädje välja ICA-äpplen, Euroshoppers ägg, COOP-läsk, Signum torsk, Willys dasspapper, Eldorados glass, COOP X-tra matjessill, (som verkligen inte är något extra, möjligen extra dålig, men den är ju billig. Vilken njutning på midsommarafton, när vi lägger många hundralappar på att skölja ner sillen med ”ädla drycker”, men sparar några enstaka kronor på att köpa sämsta möjliga matjesill. Se vår test som vi gjorde förrförra året, och det var samma visa i somras!).

Det är ju inte bättre kvalitet, smak, omsorg, hälsa och valuta för pengarna vi får, vi blir bara mer och mer lurade och de kvarvarande handelshusen blir bara större och färre men ”lönsammare”. Jag vill gå så långt och provocera genom att påstå att en verkligt stor bov i dramat är just jakten på lägsta pris. Utvecklingen av EMV, de egna märkesvarorna, har urartat och gått för långt.
Det är ju så typiskt för konkurrensen, bra till att början, men kan inte hejda sig när den nått den optimala effekten utan bara ångar på och tar död på sig själv. Det är ju inte vi konsumenter som kräver det, inte producenterna heller utan denna utveckling försvaras med näbbar och klor … just det, av handelsblocken själva. Vi kommer igen med mera i detta ämne.

Slutsatsen blir då, att tack vare prispressen och konkurrenssträvandena har vi stimulerat en kriminell utveckling i livsmedelskedjan, där man gör allt för att slå ihjäl varandra bara man själv kan tjäna storkovan, utan respekt för oss konsumenter som ska äta och betala, men nu räcker det. Vi har inte lust längre att ”finansiera” svartfisket med mer än 5 miljarder per år.

Vi ska inte låta maten tysta munnen längre, nu ska vi öka konsumenttrycket. Vi väljer vad vi ska köpa och inte köpa. Det är vår frihet, vår strejkrätt, vi låter bli att köpa det vi inte sympatiserar med, med tanke på kvalitet, hälsa, omsorg, solidaritet och ett gott samvete.

Kalla det gärna bojkott, men det är större än så! Kanske en början på marknadsdemokrati?

//Bengt Ingerstam,
ordförande i Sveriges Konsumenter i Samverkan,
som har funderat lite…

Läs mer om genteknik - GMO >>
Läs mer om torskskandalen på vår hemsida >>
upp