Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2004-02-13

Grilla inte över öppen eld!

Alla känner vi igen när det är fest eller matdags på sommarkvällarna, när oset från grillarna i grannskapet sprider sig. Grillning har blivit som ett måste för att umgås på sommaren. Det känns också igen från campingplatserna, som ibland mera liknar slaget vid Lützen. I båthamnarna började det också likna sagda slagfält.

Varje sommar går också Livsmedelsverket ut och varnar för att grilla över öppen eld. Jaha, vad har det med varandra att göra? Jovisst, bortsett ifrån röken från tändvätskor som hanteras fel så är det just röken från grillarna där fettet från köttstyckena som mer eller mindre kremeras, dryper ner i eldstaden och ger upphov till oset.

När man tittar närmare på Livsmedelsverkets hemsida i ett avsnitt som heter PAH I LIVSMEDEL får man rådet ”grilla inte över öppen låga”. Jag vet mycket väl att PAH är ett av våra värsta gifter som bl a bildas vid ofullständig förbränning. Oj oj tänkte jag, alla dessa klotgrillar där flintastekarna får bada i en kupa med innestängd rök efter fett som rinner ner över glödande kol. Vilken sällsynt olämplig hantering av mat utan tanke på hälsan.


Lax på spett på ena sidan och laxkotletter i galler på andra sidan om glödgaller.
På ett annat ställe varnar Livsmedelsverket för hårda stekytor, läs mer här. Vad sägs då om förkolnade köttstycken liggande på ett fat och en sallad därtill glatt skålande grannar som ser fram emot en god middag? Hur kan dessa klotgrillar över huvud taget säljas, och varför har de blivit så populära? Och vad som är ännu värre, dessa engångsgrillar som bara ska bli sopor efter misshandeln av korv och kött. Inte precis miljövänligt.

Livsmedelsverket ger även andra praktiska råd: Följ enkla regler och grilla säkert!
Livsmedelverket ger också råd om valet av bränslen och även här varnas för att grilla ÖVER öppen eld

I mina unga år bodde jag några år i Italien och i Schweiz. Ofta såg man i landsbygdsrestaurangerna stora härliga rotisserier där man gillade fågel och även kött på roterande spett. Inget fett rinner någonsin ner på någon glöd. Lärde mig grilla vertikalt då och köpte också en sådan grill. Den höll i 30 år men i somras var det dags att pensionera den. Övertygad om vertikalgrillningens fördelar försökte jag bygga en ny, men det var inte lätt. Då hittade jag en ny grill gjord just efter den principen, märkligt nog på en bensinmack.
Övertygad om att detta var det rätta sättet att grilla testade jag den och blev jättenöjd. Den var inte bara ett rotisseri utan försedd med korgar för kött, korv, fisk eller grönt så man kunde även flatgrilla utan roterande spett. Det blir alltså bara strålningsvärmen som grillar, inte rök och hetta. Smakerna behålls också bättre. Sedan kan jag inte hjälpa att ett roterande spett är oslagbart, smaksafterna roterar in i fågeln, fisken eller köttstycket och droppar inte ner från grillstycket. Jag provade t o m med en roterande halv lax (se bilden) och spettet gick perfekt in i det tjocka genomgående benet.

Äntligen kan man grilla hälsosamt och inte riskera PAH-kryddad mat eller andra föroreningar som bildas av den brända ytan. Grannarna störs ju inte heller och det gick t o m att grilla inomhus och på balkong. Det fungerade bra, utan någon stekos eller rök som fick grannen ovanför att gå i taket.

Slå ett slag för den säkrare maten, men också för den godare maten och ha en skön grillsommar, t o m på båten i trånga hamnar eller på balkongen!

Bengt Ingerstam, ordförande
(som äntligen fick något positivt att berätta istället för att bara klaga på alla som försöker lura oss konsumenter)

upp