Grilla
inte över öppen eld!
Alla känner vi igen när det är fest
eller matdags på sommarkvällarna, när
oset från grillarna i grannskapet sprider
sig. Grillning har blivit som ett måste för
att umgås på sommaren. Det känns
också igen från campingplatserna, som
ibland mera liknar slaget vid Lützen. I båthamnarna
började det också likna sagda slagfält.
Varje sommar går
också Livsmedelsverket ut och varnar för
att grilla över öppen eld. Jaha, vad
har det med varandra att göra? Jovisst, bortsett
ifrån röken från tändvätskor
som hanteras fel så är det just röken
från grillarna där fettet från
köttstyckena som mer eller mindre kremeras,
dryper ner i eldstaden och ger upphov till oset.
När man tittar närmare
på Livsmedelsverkets hemsida i ett avsnitt
som heter PAH
I LIVSMEDEL får man rådet ”grilla
inte över öppen låga”. Jag
vet mycket väl att PAH är ett av våra
värsta gifter som bl a bildas vid ofullständig
förbränning. Oj oj tänkte jag,
alla dessa klotgrillar där flintastekarna
får bada i en kupa med innestängd rök
efter fett som rinner ner över glödande
kol. Vilken sällsynt olämplig hantering
av mat utan tanke på hälsan. |

Lax på spett på
ena sidan och laxkotletter i galler på andra
sidan om glödgaller.
|
På ett annat ställe
varnar Livsmedelsverket för hårda stekytor,
läs
mer här. Vad sägs då om förkolnade
köttstycken liggande på ett fat och en sallad
därtill glatt skålande grannar som ser fram
emot en god middag? Hur kan dessa klotgrillar över
huvud taget säljas, och varför har de blivit
så populära? Och vad som är ännu
värre, dessa engångsgrillar som bara ska bli
sopor efter misshandeln av korv och kött. Inte precis
miljövänligt.
Livsmedelsverket ger även
andra praktiska råd: Följ
enkla regler och grilla säkert!
Livsmedelverket ger också råd om
valet av bränslen och även här varnas
för att grilla ÖVER öppen eld
I mina unga år bodde jag
några år i Italien och i Schweiz. Ofta såg
man i landsbygdsrestaurangerna stora härliga rotisserier
där man gillade fågel och även kött
på roterande spett. Inget fett rinner någonsin
ner på någon glöd. Lärde mig grilla
vertikalt då och köpte också en sådan
grill. Den höll i 30 år men i somras var
det dags att pensionera den. Övertygad om vertikalgrillningens
fördelar försökte jag bygga en ny, men
det var inte lätt. Då hittade jag en ny grill
gjord just efter den principen, märkligt nog på
en bensinmack.
Övertygad om att detta var det rätta sättet
att grilla testade jag den och blev jättenöjd.
Den var inte bara ett rotisseri utan försedd med
korgar för kött, korv, fisk eller grönt
så man kunde även flatgrilla utan roterande
spett. Det blir alltså bara strålningsvärmen
som grillar, inte rök och hetta. Smakerna behålls
också bättre. Sedan kan jag inte hjälpa
att ett roterande spett är oslagbart, smaksafterna
roterar in i fågeln, fisken eller köttstycket
och droppar inte ner från grillstycket. Jag provade
t o m med en roterande halv lax (se bilden) och spettet
gick perfekt in i det tjocka genomgående benet.
Äntligen kan man grilla
hälsosamt och inte riskera PAH-kryddad mat eller
andra föroreningar som bildas av den brända
ytan. Grannarna störs ju inte heller och det gick
t o m att grilla inomhus och på balkong. Det fungerade
bra, utan någon stekos eller rök som fick
grannen ovanför att gå i taket.
Slå ett slag för den
säkrare maten, men också för den godare
maten och ha en skön grillsommar, t o m på
båten i trånga hamnar eller på balkongen!
Bengt Ingerstam, ordförande
(som äntligen fick
något positivt att berätta istället
för att bara klaga på alla som försöker
lura oss konsumenter)
|