Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2009-03-10  
Bojkotta "vegetabiliska fetter"
Under beteckningen ”vegetabiliska fetter” döljer man precis vad man vill och just det som du troligen inte vill ha! Nu kommer nya fakta som starkt ifrågasätter de omestrade fetterna, främst palmoljan. Våra krav har varit tydliga, bekräftade av en medlemsenkät, så nu är det bojkott som gäller alla produkter där man inte klargör vilka fetter som ingår. Ingen rolig nyhet för margarinsupportrarna.

Vi har krävt sedan länge att man deklarerar exakt vad det innehåller, d v s det riktiga ursprunget, typ av olja/fett eller process.
Redan vid starten av Konsument-Forum på 80-talet ställdes krav på detta: Nu är det dags att det märks!
Vi gjorde en enkät under 2006 om vad läsarna/medlemmarna ansåg: Vill du veta vilket fett som döljer sig bakom beteckningen vegetabiliska fetter?
Resultaten av enkäten var tydlig: Konsumenter kräver bättre märkning av vegetabiliska fetter
I januari 2008 förde vi upp ”vegetabiliska fetter” på bojkottlistan eftersom det gick för långsamt, även om allt fler producenter har börjat vara tydligare, men nu är det bara upp till alla att bojkotta om det inte deklareras tydligt, då försvinner kanske produkterna snabbare.

Ett av de mest använda fetterna som döljs under denna beteckning är palmoljan, den som importeras från främst Malaysia och odlas på mark från skövlad regnskog. Den kräver en omfattande kemisk hantering för att kunna användas och troligen är palmoljan alltid omestrad, vilket inte behöver anges i ingrediensförteckningen. Vissa oljor med mycket högt omega-6 innehåll, som solros- och majsolja finns här, också dolt i ”vegetabiliskt fett/oljor”, men då syns det i fettdeklarationen där halten omega-6 är märkbart hög, i motsats till palmoljan som är mest mättat fett. Undvik alltid fetter med högt värde på omega-6 i förhållande till omega-3.

Länge kämpade vi för att få bort de härdade eller delvis härdade fetterna och nu är de i stort sett borta ur de mest konsumerade livsmedlen. Det måste uppges på förpackningen, i motsats till de omestrade fetterna.

Nu kommer mer och mer information om att de omestrade fetterna t o m är farligare än transfetterna i de delvis härdade fetterna. Det tog 30 år för att kunskaperna om transfetter skulle komma i dagen, så det kommer säkert mer under nästa 30-årperiod om de omestrade fetterna. Men det är inte värt att vänta, vår hälsa är viktigare än så.

Välj alltså bort alla produkter där innehållsförteckningen anger ”vegetabiliska fetter”.

I dagarna kom senaste nyhetsbrevet från Dr Mercola, en verkligt ansedd och respekterad läkare från USA, som har en omfattande bevakning på nätet. Han har just tagit upp utvecklingen från de härdade fetterna och övergången till de omestrade fetterna. Signalerna är klara – undvik dem, de kanske t o m är värre! Vi bearbetar artikeln och sammanfattar på svenska och återkommer i nästa nyhetsbrev.
upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss