Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2008-10-08 Publicerad i KR nr 28 samt i SKN nr 94
Vattensjukt margarin till fantasipriser

Eftersom smör och Bregott är gjorda på grädde och inget inblandat vatten, har vi räknat om margarinpriserna i vår granskning till effektiva priser för fettet exklusive det tillsatta vattnet. Fullständig tabell bifogas till våra medlemmar i meddelandet per mail.

Det visade sig då att margarinerna var omkring dubbelt så dyra för fettinnehållet som vad smör och Bregott var. Undantaget var Becel pro-activ som toppade med kilopris runt 300:- exkl vattnet
.

När vi gjorde granskningen av margarinerna framkom tydligt hur viktigt vatten är i margariner. Propagandan för lättmargariner har drivit utvecklingen mot allt fettsnålare produkter. Den synen på fett är ju lätt förståelig, för hur ska man annars kunna konkurrera med smörfetterna, med deras naturliga höga fetthalt.

Smör och Bregott görs ju på grädde, som redan är en emulsion och det krävs inga emulgeringsmedel, medan i margarin behövs det för att kunna göra en blandning av växtoljor och vatten. Tanken föddes då, vad är egentligen priset på fettet? Med vattentillsatsen kunde man ju också få lägre priser att konkurrera med.

En prisjämförelse har gjorts, dels mellan sorterna av smörfett och margariner och dels mellan tre butiker, Konsum, ICA och Willys. Där ligger mycket intressanta skillnader. Denna uppställning skickar vi ut till våra medlemmar, som då också får möjligheten att anpassa jämförelsen lokalt, samt diskutera i lokala grupperna. Men här kommer ändå lite jämförelser för att sätta fingret på det verkliga priset för de vattenuppblandade industriella matfetterna.

Margarinerna kan indelas i fetthalt:
MILDA 75, 60 och 40%
Becel 70, 38 och 35%
LÄTTA 40 och 28%

- MILDA LÄTT hamnar då emellan 80-100:-/per kilo exkl vatten.
- Becel 38% hamnar mellan 85-115:- kilo exkl vatten och beroende på butik och förpackningsstorlek.
- Becel pro-activ 35% på, hör och häpna 317:- till 261:- per kilo, exkl vatten. Inte kan det vara de tillsatta växtsterolerna som kostar så mycket? Då är det ju ofantligt mycket billigare och ta några sillbitar för att påverka kolesterolet, om man nu behöver det!
- LÄTTA och LÄTTA Mini låg mellan 60 och 195:- kilot

Som en jämförelse kan vi se på smör och Bregott:
Smör 81% på mellan 49 och 65:- per kilo beroende på butik och förpackningsstorlek
Bregott 75% på mellan 42 och 63:- kilot beroende på butik och förpackning

Kortfattat betyder det att de vanligaste margarinerna (bortsett från det extremt dyra Becel pro-activ) är omkring dubbelt så dyra som smör och Bregott, när man korrigerat för det inblandade vattnet.
upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss