Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2008-08-19 Publicerad i KR nr 23 samt i SKN nr 90
Hög tid att städa upp i fettdjungeln

Mättade fetter omvärderas, konsumenterna överger lightprodukterna, försäljningen av lättmargariner sjunker medan smör och Bregott ökar (läs om detta i Bengt Ingerstams blogg), fett är att föredra för diabetesdrabbade och för viktnedgång, transfetter förbjuds på alltfler ställen, men härdade fetter får finnas kvar. Omestrade fetter behöver inte deklareras, men döljer alla oönskade fetter under beteckningen ”vegetabiliska fetter”.

Vi har länge nog skrämts till att minska fettkonsumtionen, i synnerhet de mättade naturliga animaliska fetterna och kolesterolspöket har varit mycket lönsamt för margarinindustrin.

Nu är tiden mogen att rensa upp i denna förljugna och falska marknad. Livsmedelsmarknaden kan grovt indelas i kolhydrater, proteiner och fett. Fettmarknaden är kanske den tyngsta men också mest förvirrade. Så låt oss nu ta krafttag och låta hösten bli ”hett om fett”. Det är dags nu att sanningarna kommer fram. Det är oansvarigt att leka med folks hälsa bara för egen vinning. Ingen tar ansvar, då får vi konsumenter ta itu med denna ”feta marknad”.

Mera detaljer här:

Transfetter bara en del i hela matfettsproblemet

Visst ska de industriella transfetterna bort, men bara märkning på innehållsförteckningen räcker inte. Ett gränsvärde, som det danska, 2 g/100 g fett, är bara början på lösningen av problemet och det är givetvis bra att transfettmängderna går ner, men det innebär också att man fortsätter tolerera härdning av vegetabiliska fetter. Denna onaturliga behandling av fetter med natronlut, extraktionsbensin, kemisk borttagning av alla smakämnen, vitaminer och antioxidanter, för att sedan härdas i reaktorer med nickelspån som katalysator och tillsatt vätgas under högt tryck, helt forma om fettmolekylerna och på så sätt få ett fast fett som kroppen inte kan identifiera men som passar i industrin, är inte en process med omtanke om oss konsumenter utan ett billigt sätt att ersätta smörfetterna.

Varför EU har böjt sig och är öppna för en diskussion om märkning och ett närmande till den danska lösningen är troligen att industrin är nöjd med detta, då kan de enkelt bara gå helt över till fullhärdade fetter och får ”sitta i orubbat bo” utan att hotas av andra åtgärder, som kunde äventyra den industriella fettframställningen. På så sätt kan man fortsätta att, med billigare fetter med längre hållbarhet, utmana jordbrukets framställning av de animaliska, nyttigare, naturliga och skonsamt hanterade fetterna. Man baserar sig då på de gamla myterna om att mättade animaliska fetter är farliga och att de bidrar till höjning av kolesterolet o s v. En omsvängning är här på gång som väl är.

Flertalet av Sveriges konsumenter, via Sveriges Konsumenter i Samverkan,
nöjer sig inte med denna lösning utan kräver:

att all användning i livsmedel av härdade fetter (inkluderande de delvis härdade fetterna) upphör
att beteckningen ”vegetabiliska fetter/oljor” förbjuds och ersätts med en exaktare märkning av den vegetabiliska ursprungsråvaran (som t ex rapsolja, olivolja, palmolja, kokosfett, majsolja, solrosolja, sojaolja, bomullsfröolja, tistelolja, linfröolja m m
att behandlingsmetoden noga anges (t ex kallpressad, varmpressad, raffinerad, extraherad, omestrad eller härdad/delvis härdad

Det första kravet att förbjuda användningen av härdade fetter ska vi inte hoppas på att vare sig Livsmedelsverket eller EU skulle ställa upp på. Det är bara vi konsumenter som kan förändra på den punkten, genom att vägra köpa produkter där härdade eller delvis härdade fetter ingår. En stor framgång har vi redan haft, de stora företagen har redan fasat ut dessa fetter, tack vare fler och fler konsumenter som påtalat det för företagen samt faktorn att de funnits på den svarta listan på produkter med härdade och delvis härdade fetter.

De stora som fasat ut dessa fetter finns på en grön lista, på samma dokument.

Här ligger ”konsumentkraften” att förändra, styra med sina köp och det kan gå snabbt.

Nästa punkt är däremot en viktig fråga, att uppmana till ändringar i märkningsföreskrifterna. Skulle det inte räcka, eller gå alltför långsamt, så är det bara att

låta bli att köpa produkter med texten ”vegetabiliska fetter ”, så får vi snart detta på frivillig väg från företagen. Många har lyssnat och preciserar mer och mer, utom t ex Unilever som i sina margariner blandat in omestrad palmolja som ersättning för de härdade fetterna, utan att upplysa om det men snarare lura oss med att det bara ” baseras på vegetabiliskt fett - som raps, samt vatten, mjölk och salt - inget konstigt med det. ” (citat från www.margarin.se).

Den sista punkten finns delvis redan i tillämpning. Kallpressad är man angelägen att framhålla och det står alltid på flaskorna, härdat fett måste man upplysa om i innehållsförteckningen, men varmpressade, extraherade och raffinerade är oljor, som inte är kallpressade, hör till undantagen att man uppger. De används också i omestrade fetter, som inte behöver deklareras men det är lätt att se, då de inte längre är flytande. De används oftast i vissa matfettsblandningar/margariner (ej Bregott och Lätt & Lagom som är baserade på smörfett), som också ibland används i andra livsmedel och deklareras då som ”vegetabiliskt fett” eller ”vegetabiliskt margarin”, alltså kan vi undvika dem! Vi kräver att omestrade fetter ska märkas och uppges i innehållsförteckningen, men inser att det är enklast upp till oss att sluta köpa produkter med ”vegetabiliska fetter”.

I kampanjen ”Framtidens mat – på konsumenternas villkor” kommer dessa frågor att vara en viktig punkt. Dels kan var oh en förändra sina köp- och konsumtionsvanor och dels kan vi alla hjälpas åt att kontakta tillverkare och handel och skriva insändare i både lokal och rikspress. Vi måste höras och synas. Läs mera om hur vi ska ”Rädda vår Mat” och annonsera och skicka bidrag. Rädda vår Mat – annonskampanj >>

Läs också mera från vår hemsida under ”Debatten om matfetterna”, speciellt:
Förbjud härdningsprocessen av fetter >>
Pressmeddelande: Transfetter bara en del av hela matfettsproblemet >>
Bort med beteckningen ”vegetabiliska fetter” >>
Bregott eller Becel – ja det är en hälsofråga >>
Hjälp – Förbjud transfetterna! Svar på en insändare: förbjud härdning av fetter i stället >>

upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss