Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2008-10-07 Publicerad i KR nr 28 samt i SKN nr 94
Omega-6 ett hot mot hälsan

I granskningen vi gjort av margarinerna och Unilevers reklamkampanj om att ”välja rätt fett” framförde vi just obalansen mellan Omega-3 och Omega-6. Hittade just en artikel i DN som berättar om professor Birgitta Strandviks forskning och farhågorna för att det just för barn är en riskfaktor som kan utlösa diabetes.

Ett citat från artikeln:
”I dag får vi i oss mellan 15 och 30 gånger mer omega-6 än omega-3. Den här obalansen kan spela en roll i utvecklandet av diabetes, säger Birgitta Strandvik. Omega-3 har en kraftfull effekt på inflammationer medan fettsyran omega-6 tvärtom framkallar inflammationer. De båda fettsyrorna konkurrerar med varandra i kroppen. För att hålla dem i balans bör vi få i oss högst dubbelt så mycket omega-6 som omega-3.”

Det mesta Omega-6 vi får i oss är från främst lättmargariner som görs på solrosolja och rapsolja. Främst är det solrosoljan som har mycket höga värden av Omega-6.

Vi påtalade just detta att den höga nivån av omega-6 utgör ett hot mot hälsan. Dessa rön är tillräckligt för att iaktta försiktighet och inte vänta i 10 år till innan den nya forskningen har brutit ner det konservativa motståndet från forskare och myndigheter, som bundit upp sig för rekommendationerna att öka intaget av fleromättade fettsyror och begränsa de mättade fettet.

Forskare må ha olika uppfattningar och kommer alltid att ha det, men myndigheter borde vara lite mer lyhörda för ny modern forskning.

Nu är det vi konsumenter som betalar och äter och därigenom tar de hälsomässiga riskerna, alltså är det vi som får fatta beslutet om vad vi ska äta, inte forskare, industrin eller myndigheten. Med tanke på försiktighetsprincipen väljer vi nu att inta en försiktigare ställning till fleromättade fetter med höga omega-6 halter och då får lättmargarinerna stryka på foten, trots att Livsmedelsverket fortsätter att hävda dess förträfflighet. Myndigheten kan rekommendera men ”folket lyder inte längre” utan kan läsa och lyssna och dra sina slutsatser med lite sunt förnuft. Se vad tidigare undersökning visade, lättprodukterna minskar medan konsumenterna väljer mer och mer smör och Bregott. Läs
Fet mat blir allt populärare i Bengt Ingerstams blogg.

Det som oroar i synnerhet nu är när man hör om skolor som lägger om och börjar servera lättmjölk och lättmargarin. Här borde föräldrar lokalt agera om de delar dessa uppfattningar.

Läs artikeln i DN:
Omega-3 kan minska risken för barndiabetes >>

Läs mera här:
Fettkriget avgörs nu av konsumenterna med sunt förnuft >>
Omega-3 nu i allt mellan himmel och jord - men bäst från havet >>

Jämför vad Livsmedelsverket skriver:
Omega-3- och omega-6-fettsyror >>
Kvoten mellan omega-6- och omega-3-fettsyror saknar vetenskaplig grund >>

Det är upp till dig att besluta!
upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss