Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2009-08-23  
Pris- och sortimentsjämförelse
Smör och Bregott

Margariner och lättmargariner har vi helt bortsett ifrån, då det inte finns anledning att äta sådana industriella fetter. Dessutom är de dyrare än smör och Bregott om man räknar bort vattnet som de är uppblandat med. En tidigare jämförelse visar detta.
Analys priser margarin och smör/Bregott (Endast för medlemmar och Nyckel-prenumeranter)

Bregott Mellan verkar vara på väg ut. Det finns ingen anledning köpa mindre feta produkter. Lindahls smör, som nu figurerar i en process med ARLA hittades inte längre i de undersökta affärerna. Emådalens smör är lokalproducerat och helt suveränt smakmässigt, något dyrare men det är det värt. Valio smör kommer mer och mer och en test jag såg nyligen utpekar detta smör som godare än Arlas.

Förvånande att en mack här nere var billigast på Bregott! Hade inte smör.

Bregott KRAV är omotiverat dyrt. Jämfört med vanligt Bregott i 600 g bytta är skillnaden på Konsum 68,16 % och på ICA 72,8 %. Dags att protestera hos ARLA.

WILLYs bjuder på en bra överraskning med Bregott KRAV i 600 g bytta. Bara 40 % skillnad mellan KRAV och vanligt.
Skillnaden mellan samma Bregott men i 300 g respektive 600 g förpackning är också anmärkningsvärd. KF skilde 20 %, ICA skilde 41 % och Willys 27 %. Prissättningen i butik varierar som synes. Köp 600 g och ät mera Bregott! Skillnaden hos ICA i kronor är 18:47 per kilo.

En helt onödig produkt, som också kostar är Bregott Havssalt. Bättre är att strö havssalt på mackan om man vill ha det saltare och knastrigt. Detta Bregott blev vattnigare (salt vatten!) redan innan bäst-före-datum. På ICA skilde det 38:50 per kilo mellan Havssalt-versionen och 600 g paket vanligt Bregott.

När det gäller smör skiljer priserna mellan KRAV och vanligt 63 % hos WILLYs och 69 % hos Konsum. Det är för mycket. Skärpning ARLA!

Prisskillnaden för vanligt smör i 500 g och 250 g är hos ICA 44 %. Alldeles för högt. Ät mera smör och tjäna 22:80 per kilo (i samma butik). Eller byt butik och tjäna ytterligare 1:80.

Använd detta formulär som mall och jämför hemma hos dig. För min del är valet enkelt, WILLYs har de bästa priserna och heder för deras Bregott KRAV i 600 g bytta. Skicka gärna in kompletterade formulär, skriv i det blåa fältet och ange butik och koncept i rubrikraden överst.

Har mer och mer gått över till smör och använder då osthyvel. Får på så sätt mera smör på mackan och går bara ner i vikt.

Detaljerade prisuppgifter finns här (.pdf) eller här (.doc).
(Endast för medlemmar och Nyckel-prenumeranter)

upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss