Den 2 februari
fanns på brännpunkt i Svenska Dagbladet en
artikel av läkaren Christer Enkvist från
Trollhättan. Han är en av de läkare och
forskare som vågar stå upp emot ingrodda
teorier om att man blir söt av socker och fet av
fett. Han drar paralleller med den industriella utvecklingen,
förändringar i kosthållningen men också
de utbredda kostråd som en väldrillad dietistkår
har bjudit oss på sedan länge: akta dig för
mättade fetter (avses smör), använd lättmargarin,
lättmjölk, lättost och light av allt.
Från denna kår av kostrådgivare har
vi inte hört ett ord om härdade fetter och
transfetter, egendomligt nog.
Det var nog rekord i kommentarer till artikeln, över
1100 innan man stängde efter 72 timmar.
Intressant är att majoriteten kom från folk
som instämde och gav luft åt en befriande
känsla, äntligen någon som vågar.
Nu har jag bestämt mig att prova råden och
utesluta ALLT bröd, även råg, allt mjöl
även majs, all frukt utom möjligen ett äpple
om dagen, alla rotfrukter som potatis och underjordsknölar,
allt socker och godis som jag sedan länge uteslutit,
all öl och starkare varor, dock inte en smutt vin
ett par gånger om året. Åt en härlig
middag i söndags, rostade märgben med en varm
sallad av pak choy, rosésallad, lök, lätt
wokad med smör och vatten, smaksatt med citron.
Sedan jag började med denna ”diet”
har blodsockervärdens radikalt sjunkit och det
var just mitt problem, på god väg mot diabets-2.
Nu börjar kilona också rasa! Återkommer
med rapport i följande nyhetsbrev.
// Bengt Ingerstam.
Läs
artikeln i Svenska Dagbladet och skumma lite bland
kommentarerna.
|