Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2007-02-12 Publicerad i SKN nr 51


Debattartikel om fett vållade insändarstorm


Den 2 februari fanns på brännpunkt i Svenska Dagbladet en artikel av läkaren Christer Enkvist från Trollhättan. Han är en av de läkare och forskare som vågar stå upp emot ingrodda teorier om att man blir söt av socker och fet av fett. Han drar paralleller med den industriella utvecklingen, förändringar i kosthållningen men också de utbredda kostråd som en väldrillad dietistkår har bjudit oss på sedan länge: akta dig för mättade fetter (avses smör), använd lättmargarin, lättmjölk, lättost och light av allt. Från denna kår av kostrådgivare har vi inte hört ett ord om härdade fetter och transfetter, egendomligt nog.

Det var nog rekord i kommentarer till artikeln, över 1100 innan man stängde efter 72 timmar.
Intressant är att majoriteten kom från folk som instämde och gav luft åt en befriande känsla, äntligen någon som vågar.

Nu har jag bestämt mig att prova råden och utesluta ALLT bröd, även råg, allt mjöl även majs, all frukt utom möjligen ett äpple om dagen, alla rotfrukter som potatis och underjordsknölar, allt socker och godis som jag sedan länge uteslutit, all öl och starkare varor, dock inte en smutt vin ett par gånger om året. Åt en härlig middag i söndags, rostade märgben med en varm sallad av pak choy, rosésallad, lök, lätt wokad med smör och vatten, smaksatt med citron. Sedan jag började med denna ”diet” har blodsockervärdens radikalt sjunkit och det var just mitt problem, på god väg mot diabets-2. Nu börjar kilona också rasa! Återkommer med rapport i följande nyhetsbrev.

// Bengt Ingerstam.

Läs artikeln i Svenska Dagbladet och skumma lite bland kommentarerna.

upp