Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2006-01-09


Kolesterolskräcken nu affär
även för Hjärt-Lungfonden


Trots alla nya rön, som motsäger tidigare myt om att man måste äta margarin, lättmargarin och numera även Unilevers Becel pro.activ, berikat med kolesterolsänkande fytosteroler till skyhöga priser, fortsätter man att förföra folk att ”köpa sig till påstått lägre kolesterolvärden”. Vi menar att detta är en passiviserande åtgärd. Enligt reklamen, som inte hör till den oblygaste, rekommenderas vi t o m att sitta i soffan framför TVn och ”unna oss”. Det vore ju ett dråpslag för Unilever om folk skulle börja röra på sig och därigenom bl a få lägre kolesterolvärden, utan att köpa dessa industriframställda fetter, med sina diverse obehagliga restsubstanser.

Nu köper Unilever sig en god image, genom att använda sig av Hjärt-Lungfonden och det behjärtansvärda att samla pengar till mer forskning, allt för att behålla greppet om marknaden. Alla nya rön om mjölkfetternas nyupptäckta medicinska fördelar kanske oroar Unilever, med all rätta.
Vi citerar här text som under hösten legat på Hjärt-Lungfondens hemsida:
I samband med föreläsningen medverkar bland andra Anna Nylén, dietist och medförfattare till boken Alla Hjärtans Recept, och Eva Skoog, dietist från Unilever Bestfoods, med goda råd om friskfaktorer och kost. Före och efter föreläsningen erbjuds du möjlighet att testa ditt kolesterolvärde. Testet kostar 100 kronor och intäkterna går till Hjärt-Lungfondens forskning. Föreläsningarna genomförs i samarbete med Unilever, Choice Hotels och GAMP

Program för kolesterolföreläsning
30 min före och 1 timme efter varje föreläsning erbjuds du att testa ditt kolesterolvärde. Testet kostar 100 kr och intäkterna går till Hjärt-Lungfondens forskning. Föreläsningen är kostnadsfri och ingen föranmälan behövs – först till kvarn gäller.

Programmet för kolesterolföreläsningarna ser ut enligt följande:
- Välkomnande och kort presentation av Hjärt-Lungfonden
- En lokal forskare presenterar aktuell forskning om kolesterol och fettsyrors påverkan på hjärt-kärlsjukdom.
- Anna Nylén, dietist och medförfattare till Hjärt-Lungfondens
kokbok Alla Hjärtans recept, pratar om matens betydelse för
hjärt-kärlsjukdom.
- Unilevers dietist pratar om fetters betydelse för
kolesterol och hjärt-kärlsjukdom.
- Slut citat -

Eller? Kanske äta några valnötter om dagen, ett par bitar inlagd sill på frukostmackan, eller ta ett par km promenad varje dag och få samma effekt utan att betala 140 kr/kg för ”klister på mackan” med tillsatta fytosteroler.

Läs också vad vår medarbetare och expert på hälsofrågor, speciellt fetternas kemi, Gunnar Lindgren skriver i sitt nyhetsbrev från 2005-11-01

Samt hela vårt omfattande dokumentation om fettdebatten på vår hemsida
upp