I Radions Ekonyheter
den 8 augusti 2006 togs frågan upp om de vegetabiliska
fetterna.
Se
notis på hemsidan >>
Det är ju ett samlingsnamn för fetter utvunna
ur vegetabilier, fröer eller frukter. Innehållet
varierar kraftigt vad fetternas egenskaper beträffar,
t ex fleromättade, enkelomättade och mättade
fettsyror. Men också innehåll av t ex Omega
3, som just nu marknadsföres urskiljningslöst.
Läs
mer >>
En period skulle allt vara fleromättat, tills man
upptäckte att det fanns nackdelar, då gled
intresset över till enkelomättade medan fortfarande
de mättade fetterna var tabu. Senare rön omvärderar
nu dessa. Bl a i artikel
i Science.
ENKÄT
Vi har länge krävt att ursprunget (sorten)
av de vegetabiliska fetterna anges
Nu gör vi en enkät bland våra läsare
och hoppas denna ska ge större tyngd bakom
konsumenternas rättmätiga krav på
att få korrekt information. Tacksam om du
svarar före den 15 augusti.
Till enkäten >> |
Det finns vegetabila fetter från raps, oliv, majs,
solros, linfrö, druvkärnor, soja, palmolja och
kokos m fl. Det är detta vi anser att man ska uppge,
inte bara "vegetabilt" då det skiljer
oerhört mellan oljorna i egenskaper och fettsyrasammansättning
m m.
Då palmoljefett blir allt vanligare, borde denna
upplysning komma fram och anges i innehållsförteckningarna.
Det är därför viktigt att vi i arbetet
gentemot företag och myndigheter har en klar konsumentopinion
att redovisa, eller är det ointressant och då
ska vi inte lägga ner tid och arbete på det.
Ge oss dina synpunkter genom att kryssa för de få
frågorna som finns i enkäten, helst inom denna
vecka. |