Varför ett Folkuppror Rädda vår Mat?
Så här kommer Folkupproret
att organiseras >>
Läs våra
första krav här >>
Matkrisen och matpriserna seglar nu upp till dagens största problem
och det är vi konsumenter som nu kommer rejält i kläm.
Flera orsaker har bidragit till att det nu är en global
kris. Dels översvämningar, torka och missväxt, ökande
välstånd i ”gamla” stora länder som Kina och Indien
som ökar trycket på livsmedelsproduktionen, men det mest
iögonfallande har varit den accelererande användningen av
livsmedel som råvara till nya bränslen. Klimatkrisen och
bristen på fossil olja har startat denna process. Kanske var det
droppen som fick bägaren att rinna över.
Det är inte länge sedan vakenheten om klimatet kom upp på
dagordningen. Tidigare var det miljöfrågorna som var angelägna.
Många trodde nog att klimathotet var vår tids ödesfråga
och den har behandlats så också. Men det utlöste med
ganska kort varsel en global livsmedelskris. Nu är den akuta frågan
matkrisen i världen.
Befolkningen i de redan fattiga länderna drabbas av direkt brist
på mat, medan vi i den rika världen har det senaste året
drabbats av skenande matpriser. Men matpriserna skenar inte enbart p
g a att vete har blivit dyrare, eller majs och soja, som ofta ingår
i kraftfoder för köttproduktion. För två år
sedan kostade svensk oxfilé 246:- och idag i samma butik 399:-.
Förklaringen är troligen en annan. Man tar chansen att höja
nu när ändå priserna går uppåt. Det verkar
inte heller som priskänsligheten är särskilt stor när
snabbsaltad gurka kan kosta 179:- kilot!
Produktion och handel ser ljusa tider, man skyller bara på höjda
råvarukostnader och sedan är cirkusen i gång.
För oss svenska konsumenter kommer – och har redan skett – prisökningarna
att bli mycket kännbara, de har snart ätit upp de skattesänkningar
vi fått sista året.
Tyvärr är det andra orsaker också som ligger bakom,
det är misslyckanden i globala övergripande frågor,
som våra folkvalda inte lyckats hantera. Ta t ex kontrollen över
reservlagren av spannmål i världen, för att balansera
variationer i skördarna. Jordbrukspolitiken är också
en fråga för ländernas ledare, och den har varit bedrövlig.
Utfiskningen av våra hav har inte politikerna lyckats hantera,
se bara hur cirkusen inom EU fått fortgå och ingen har ännu
lyckats sätta stopp för utkasten och svartfisket, inte heller
överfisket som hotar de lekande bestånden. Sen kom de opportunistiska
satsningarna på etanol, för att lugna befolkningen att lösningar
är på gång för drivmedlen till de så heliga
bilarna.
Nu är det kris
Problemet är bara att krisen slår olika i olika delar av
världen och den fattiga delens problem kommer snart att drabba
oss. Det har redan införts exportförbud i vissa länder
för att skydda sin egen befolkning. När då brist uppstår
ökar råvarupriserna och alla hakar på och passar på
att höja priserna.
Visst berör det oss konsumenter, till stor del utan vår förskyllan.
Protesterar vi inte nu så skenar priserna och sätter vi inte
ljuset på våra regeringar och politiker och även myndigheter
så kommer felaktiga beslut att fortsätta att fattas. Det
räcker inte att vänta till nästa val, vi kan och måste
agera redan nu. Därför startar vi nu ”Folkupproret Rädda
vår Mat” och vi väljer en helt ny strategi – vi börjar
annonsera och ställer kraven nu.
Konsumenternas valsedlar är hundralappen!
Vi väntar inte till nästa val, med den fromma förhoppningen
om att det ska bli bättre utan börjar välja nu, med hjälp
av våra hundralappar.
En hundralapp är inte en lottsedel, det är en garanterad vinst
för konsumenternas sak. Det är vad det kostar för att
starta Folkrevolten Rädda var Mat och ju fler
som ställer upp i folkrevolten ju mer kommer vi att höras
och synas och ju starkare blir konsumentrösten.
Nu är det dags att reagera mot att tvångsmatas med vad andra
tycker att vi ska äta, nu måste vi börja tänka
på vårt eget bästa, både med tanke på hälsan
och plånboken, men även vår globala situation.
Folkupproret Rädda vår Mat är inte en organisation
utan en aktion som alla kan delta i, såväl enskilda som organisationer.
Ja vi har t o m fått positiva signaler från t ex lokalproducenter
och vissa butiker, som gärna ställer upp för konsumenternas
bästa. Innehållet i aktionen formas successivt genom dialog
mellan stödjande organisationer, men vi driver formellt det hela
genom en fristående, obunden, helt konsumentstyrd organisation
– Sveriges Konsumenter i Samverkan som har format projektet ”Framtidens
mat – på konsumenternas villkor”. Vi är t o m så fristående
att vi inte har något organisationsstöd från staten.
Budskapet ska vara klart och rent och enbart konsumenternas. Med ansvar
för en bättre värld och ett uthålligt och hållbart
samhälle till fördel för allas hälsa och såväl
miljön som klimatet.
Inte all utveckling på livsmedelsområdet har haft KONSUMENTNYTTAN
i centrum, ofta är det utdelningen till aktieägarna och bolagens
marknadsandelar som kommer först. Med hjälp av reklamen ser
man sen till att konsumenterna lydigt handlar och betalar. Men det är
ju faktiskt vi konsumenter som betalar. Varför ska vi då
inte få bestämma vad vi behöver och vad vi köper?
Det är nödvändigt att vi lägger oss i och agerar,
för det politiska etablissemanget klarar inte av situationen nu
utan medverkan och inflytande från oss konsumenter. Det är
dags att manifestera och högljutt göra klart våra krav
och låta vår röst höras.
Det blir ett omfattande program där både tillgången,
priserna, nyttigheten och kvaliteten tas in. Det blir ingen namninsamling
utan en insamling av konsumenternas röstsedlar – 100 lappar – för
att höras.
Det är inte den gamla jakten på lägre priser, som vi
ofta beskylls för, men vad göra när man inte kan jämföra
kvaliteten. Eller vad sägs om oxfilé i går på
City Gross för 299:- medan Willys sålde för 399:-.
Prisskillnad 100:- per kg. Kan någon bedöma kvaliteten i
de plastade trågen? Men varför ska vi betala onödigt
mycket i en butik när en annan har ett betydligt lägre pris.
I aktionen kommer vi att hjälpas åt att jämföra
priser för att inte bli lurade. Vi ska också hjälpas
åt att prova och jämföra produkter och varna för
avarterna, de dåliga varorna.
Bakom hela aktionen ligger vårt projekt
Läs våra
första krav här >>
Projektet kommer att successivt kompletteras med nytt material och revidering
av befintligt. Men redan nu finns här en gedigen samling dokument
i frågor vi redan jobbat med länge. Det gäller framtiden
och det gäller vår mat. Vi sätter konsumenterna i fokus
och det måste vara svårt för såväl producenter
som handel att säga emot vems villkor som ska gälla.
Utvecklingen av projektet kommer att ske genom medverkan av flera organisationer,
där allas hjärtefrågor kan vägas in utan att bli
präglad av särintressen. Alltså är det samverkan
som gäller. Ett vetenskapligt råd kommer att finnas bakom,
men är inte forskarna och vetenskapen överens kommer vi konsumenter
att bestämma, det är ju ändå vi som ska ta konsekvenserna.
Folkrevolten Rädda vår Mat har många
dimensioner
Tillgängligheten är en dimension.
I vår utvecklade värld ska vi inte behöva svälta
på grund av brist på mat. Vi kan börja med att sluta
slänga så mycket. I den fattiga världen blir det andra
metoder som kan ge resultat, vi kan i vår del av världen
ta aktiv del i hjälpen till den delen av jordens befolkning genom
information och bistånd samt påtryckning på våra
makthavare.
Anpassningen av ”förädlingsgraden”
kan vi konsumenter lätt inverka på. Vi kan lära
oss välja, från nivån 10:- per kilo till 400:- per
kilo och få minst lika bra näring och energi för pengarna.
Oxfilen jag nämnde om för 399:- är ett exempel. Om man
nu vill ha kött så kan man göra en god gryta med goda
bönor och halvera mängden kött. Man behöver inte
alltid filén, men det frestas alltid inför helgerna just
med filé. För fattiga barnfamiljer erbjuds i stället
falukorv. Men den görs inte av filé. Konsumtionsökningen
av kött i världen är ett av de stora problemen, inte
pådriven av konsumenterna utan av starka internationella krafter.
Mest gäller det nötkött men även gris och fågel
är idag multinationella stora satsningar på att förädla
spannmål, majs och soja till produkter man kan få mer betalt
för. Betande djur och vilt är en sak men industriuppfödningen
av djur är en relativt ny företeelse i historien. När
det gäller lamm och får samt fisk är situationen något
annorlunda, men man ser även där vissa områden där
industrialiseringen kommit långt, se bara laxodlingarna.
All manipulation med tillsatser gör vi
helt enkelt tummen ner för. Vi kräver helt enkelt att
vissa tillsatser tas bort från våra livsmedel och smaksatt
vatten på flaska. Vi ställer kravet KONSUMENTNYTTA före
smak och färg. Oavsett om en massa tillsatser godkänts av
Livsmedelsverket eller EFSA (EU) som mest betyder att riskerna inte
är så stora, kräver vi ”bort med dem i maten”, de är
inte där för vårt bästa utan för att lura
oss. Vissa livsmedelsprocesser kräver vi ska tas bort för
livsmedel, t ex de härdade och delvis härdade fetterna (med
transfetter) samt omestringen, lika som användningen av importerade
råvaror som hotar tredje världen eller regnskogarna (palmoljefett).
KONSUMENTNYTTA måste sättas ifokus.
Så länge ingen KONSUMENTNYTTA har påvisats med genmodifiering
av livsmedel eller kloning av djuren eller bestrålningen av maten
säger vi nej till det.
Stoppa åtminstone all reklam i våra
brevlådor. Det är inte förenligt med omtanke
om klimatet och vi ställer inte upp och betalar dessa enorma kostnader
för att bli styrda och ofta lurade. Vi sätter upp skyltar,
så gör vi en insats och slipper en massa besvär med
att läsa, jämföra och ändå inte vinna på
det.
Vi kräver ett stopp för spridning
av förorenat avloppsslam på såväl odlingsmark
som mark som kan behövas till framtid livsmedelsproduktion i krislägen.
Livsmedelsproducenter och konsumenter är ganska överens om
det i dag men här krävs också insatser från samhällsplanerarna
och regeringen. Ett gemensamt grepp alltså.
Vi kräver gemensamt av
våra politiker att snabbt lösa vansinnen som utkast av bifångster
från fiskebåtar likaså för tjuvfisket. Det är
inte vår uppgift utan myndigheters och politikers.
Allt detta har vi i olika kampanjer länge drivit opinion emot med
viss framgång, men nu tar vi helhetsgreppet och börjar tala
klarspråk med näringslivet och politikerna.
Vi börjar med annonser i media. Vi skapar ett motmedel mot all
reklam, vi gör reklam för vad vi konsumenter vill ha och inte
vill ha. Det når båda alla konsumenter och hela näringslivet,
ett nytt grepp men som kostar pengar och detta är vad aktionen
bygger på. Det krävs alltså en insats och ett engagemang,
då förstår också mottagarna av budskapet att
det är allvar. Bara namnunderskrifter räcker inte längre.
Indignationen och upprördheten är stor, det kokar bland konsumenterna
och nu organiserar vi en starkare och klarare röst. Vi har tröttnat
på att inte höras och få gehör för våra
krav.
Så här kommer Folkupproret
att organiseras >>
Läs
våra första krav här >>
|