Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2008-06-09  
 


Gör alla larmen oss passiva?

Ibland kan det verka tröttsamt och man grips lätt av vanmakt över alla larmen och problemen som berör vår mat. Det har gällt azofärgerna, sötningsmedlen, glutamat, nitrit, konserveringsmedel, mängden av svårtydlig tillsatser och all upptänklig manipulation av goda råvaror.

Vi har därför med ganska stor framgång marknadsfört E-nummerguiden på vår hemsida där man kan läsa sig till vad alla tillsatser är och vilka risker de medför. Men allt är inte tillsatser, ofta är det i stället ingredienser och där har vi länge drivit kampanjen mot de härdade och delvis härdade fetterna (de med transfetter). Samtidigt har vi sedan länge drivit kampanjer emot bl a margarin och de kemiska tillsatserna samt deras förljugna reklamkampanj. Se sammanställningen samt just vår anmälan av Unilevers bedrövliga reklamkampanj "margarin.se".

Det går framåt och något är på gång för deras hemsida margarin.se ligger nere.

Men mängden frågor gör att vi drunknar i dem och man grips lätt av maktlöshet. Därför startar vi upp en helt ny strategi för att ”höras och synas” på ett bredare sätt.

Vi som konsumentorganisation har vare sig tid eller pengar för att kunna fokusera varje tillsats för sig, varje ingrediens för sig, varje fuskande företag för sig, utan måste ta ett radikalt grepp som samlad konsumentrörelse, uppbackad av vakna konsumenter och det är det vi nu föreslår i ”Folkupproret Rädda vår Mat” och att vi nu börjar annonsera.

Allt eftersom bidragen flyter in bekräftar vi och skickar med ett antal flygblad som man kan dela ut för att sprida iden eller dela ut till skolpersonalen t ex för att de ska förstå att konsumenterna vill mera och därför borde de lyssna mer på måltidsråden och opinionen mer än på Livsmedelsverket, som fortfarande rekommenderar skolorna att servera lättmargarin och lättmjölk. Men ”fettnojan” har släppt numera bland folket. Vi tror inte längre på kolesterolmyten och skrämsel för animaliska fetter.

Barnen borde verkligen ha rätt att kräva bättre mat och varför inte engagera dem, dina egna och deras kompisar, att ställa kraven som finns i vårt upprop. Hänvisar då ledningen till Livsmedelsverket är det viktigt att ställa ledningen mot väggen:

Vem tar ansvar om Livsmedelsverket har fel?
Svenska folket har bestämt sig, man lämnar både margarin och lättprodukter för fetare och naturligare varianter. Folket går redan emot SLVs gamla kostråd, som ju är både förlegade och felaktiga på dessa punkter.
Vi kommer i kommande nyhetsbrev att skriva mer om detta och har flera forskare bakom, så det gäller att sluta tro på auktoriteterna (myndigheterna)

Detta "Folkuppror Rädda vår Mat" är inte gratis och vi får inga pengar av staten eller myndigheterna för att driva den, därför uppmanar vi alla konsumenter att backa upp kampanjen, inte bara med "sitt namn på en lista" utan med konkreta insatser som annonsering. Vi får därför börja använda våra pengar för att få vår röst hörd. Dags att annonsera för att synas och höras!

Bakom hela aktionen ligger vårt projekt

Läs våra första krav här >>
Ladda ner vårt flygblad "Rädda vår Mat" (pdf)

upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss