Odlingen är ju inte helt problemfri och fodret som går åt
för varje kilo lax kommer att chocka. Nu är det ju inte bara
för laxen som detta problem är stort, uppfödningen av
våra kycklingar, grisar och nötdjur är också starkt
beroende av kraftfoder från spannmål, majs och soja och
borde granskas bättre. Det, liksom för laxen, påverkar
mängden omega-3 av den långkedjade arten, den vi har nytta
av, medan omega-6 blir oproportionerligt stor med inflammatorisk inverkan.
Denna omega-6 hittar vi också i stora mängder i margarinerna,
så hälsan är i farozonen.
Se programmet eller reprisen som kommer i SVT24 26/2, SVT1 26/2, SVT24
28/2 och SVT24 2/3.
I vårt projekt ”Konsumenter
granskar” samlar vi nu ihop granskningen av INGREDIENSERNA
(och inte enbart tillsatserna) men också produktionshjälpmedlen
(fodret). GMO-grödor är nu accepterade i den svenska grisuppfödningen,
så det lär få konsekvenser. Ska vi sluta köpa
svenskt griskött eller få en frivillig märkning om ”GMO-foder
använt” eller ”GMO-foder inte använt i uppfödningen”.
Samma gäller laxen, kommer GMO-majs eller soja in i fodret?
Gödselmedlen som vi tillför
vår odlingsmark inklusive avloppsslammet
(lyssna
på programmet i P1)
Fodret är viktigt. Börja
med att läsa artikeln ”Gödningskosten"
Ingredienserna är viktiga.
Börja med artiklarna om hur
margarin tillverkas
Tillsatserna börjar bli färre,
de värsta som vi drivit opinion emot, börjar försvinna.
T ex härdade
och delvis härdade fetter med transfetter, glutamat
E621 samt sötningsmedlen
och azo-färgerna.
Alla E-nr är inte dåliga, så vi har valt ut de värsta
och viktigaste.
Vår kampanj ”Rädda
vår Mat” blir bara viktigare. Stöd en så
vi kan börja annonsera.
”Framtidens
mat – på konsumenternas villkor” är en diskussion
vi bara måste driva.
|