Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2009-02-25 Publicerad i KNY nr 12 samt i SKN nr 108
Om den odlade laxen!
I kväll i SVT1 20.00 i Uppdrag Granskning
(läs mer)


Odlingen är ju inte helt problemfri och fodret som går åt för varje kilo lax kommer att chocka. Nu är det ju inte bara för laxen som detta problem är stort, uppfödningen av våra kycklingar, grisar och nötdjur är också starkt beroende av kraftfoder från spannmål, majs och soja och borde granskas bättre. Det, liksom för laxen, påverkar mängden omega-3 av den långkedjade arten, den vi har nytta av, medan omega-6 blir oproportionerligt stor med inflammatorisk inverkan. Denna omega-6 hittar vi också i stora mängder i margarinerna, så hälsan är i farozonen.

Se programmet eller reprisen som kommer i SVT24 26/2, SVT1 26/2, SVT24 28/2 och SVT24 2/3.

I vårt projektKonsumenter granskar” samlar vi nu ihop granskningen av INGREDIENSERNA (och inte enbart tillsatserna) men också produktionshjälpmedlen (fodret). GMO-grödor är nu accepterade i den svenska grisuppfödningen, så det lär få konsekvenser. Ska vi sluta köpa svenskt griskött eller få en frivillig märkning om ”GMO-foder använt” eller ”GMO-foder inte använt i uppfödningen”. Samma gäller laxen, kommer GMO-majs eller soja in i fodret?

Gödselmedlen som vi tillför vår odlingsmark inklusive avloppsslammet (lyssna på programmet i P1)
Fodret är viktigt. Börja med att läsa artikeln ”Gödningskosten"
Ingredienserna är viktiga. Börja med artiklarna om hur margarin tillverkas
Tillsatserna börjar bli färre, de värsta som vi drivit opinion emot, börjar försvinna. T ex härdade och delvis härdade fetter med transfetter, glutamat E621 samt sötningsmedlen och azo-färgerna. Alla E-nr är inte dåliga, så vi har valt ut de värsta och viktigaste.

Vår kampanj ”Rädda vår Mat” blir bara viktigare. Stöd en så vi kan börja annonsera.
Framtidens mat – på konsumenternas villkor” är en diskussion vi bara måste driva.

upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss