Sveriges Konsumenter i Samverkan 
Kampanj: Härdat fett
2005-04-13


Innehållet i vår mat - det härdade fettet


Debatten om de härdade fettet i våra livsmedel fortsätter. Nedan kan du läsa ett skriftligt referat från 24 Konsument som sändes 12 april 2005.

Se avsnittet här >>

24 konsument 12 april
Intervju med Bengt Ingerstam, ordförande i Sveriges Konsumenter i Samverkan.
Programledare: Tobias Lundberg
Programledare: Den här Spirulinajuicen är bara ett av en massa exempel på matlarm. Förra vecka kom det här och just nu så är det bröd som är på tapeten. Men det är inte alltid så lätt att veta vad man ska tro om de här larmen.
(---)

Jaha, Bengt Ingerstam, nu ska vi alltså passa oss för bröd också. Vad är det som är problemet med det?
Bengt Ingerstam : - Ja också? Det är väl frågan om att vi ska få rätt bröd. Vi ska naturligtvis äta bröd, men det har invaderats av alla dessa härdade fetter som man tidigare hade i margarin men som vi fick bort och nu har man de härdade fetterna i bland annat bröd, kex, kakor, buljonger, pulversoppor och så vidare. Men bröder är det värsta.
Programledaren: Men vad är problemet med härdade fetter då?
Bengt Ingerstam: - Det är ett billigt industrifett som är utsatt för en massa kemisk påverkan och innehåller bland annat transfetter som är klart skadliga. Det finns inget positivt i härdade fetter, det finns ingen vetenskaplig rapport som säger att det är nyttigt på något sätt. Tvärtom finns det massor av negativa effekter. Vi har lagt ut all den forskningen på vår hemsida. Ingen har opponerat emot det, alltså måste det stämma.
Programledaren: Men hur farligt eller skadligt är det då?
Bengt Ingerstam: - Ja det är en valfråga. Dels är det problem med barnens födelsevikt, testosteronhalten hos män sjunker. Det onda kolesterolet ökar och det goda kolesterolet sjunker och så vidare. Det finns en massa effekter. Det finns absolut ingen anledning att vi ska ha det i vår mat. Vi ska inte ha det över huvudtaget.
Programledaren: Men nu härom sistens så kom det någon rapport om att en juice drogs tillbaka för att det kunde vara något farligt innehåll i den och det är ju inte första gången vi hör något sådant här. "Det blir lite vargen kommer över det". Hur farligt är det här i jämförelse med det vi har hört tidigare?
Bengt Ingerstam: - Vi har haft vargen här väldigt länge, det är inget larm det här, Det är bara det att vi fått upp det på bordet. Och det här är en stor grej som är på gång. Vi ska i nästa vecka i Washington DC ha ett möte om det här där man käver från alla konsumentorganisationer att ordna märkning så att vi kan välja bort.
Programledaren: Hur ska man som konsument om man vill välja bort det här veta vilka bröd som är ok?
Bengt Ingerstam: - Man ska inte gå på det här med osötat, energi och Gingseng (Bengt håller upp ett bröd av bakad av en stor producnt) och tro att det är hälsosamt. Man ska titta på innehålsförteckningen där det står att det innehåller delvis härdat vegetabiliskt fett. Då ska man inte välja det.
Programledaren: Så fort det står härdat går det bort alltså?
Bengt Ingerstam: - Absolut! Det finns däremot småbagerier som envisas med att hålla kvar bra råvaror. Sådana som satsar på kvalitet till exempel. (Bengt håller upp ett bröd som är biodynamiskt) Det finns inget härdat fett i det här. De har bara bra råvaror. Men det är priskriget som gör att här slåss man om marknadsandelarna och då tar man till det billigaste.
Programledaren: När tror du, eller hoppas att de härdade fetterna kan vara borta från brödet?
Bengt Ingerstam: - Jag tror att det redan har börjat ske tack vare uppmärksamheten för jag var ute i dag och tittade och det finns ett par nya bröd, bland annat från en av de stora leverantörerna, som är fria från härdat. Jag tror att det kommer att försvinner bara det blir uppmärksamhet på frågan och vi konsumenter kan få klart för oss hur vi väljer bort.
Programledaren: Tack så mycket! Och den här hemsidan Bengt talar om finns på www.konsumentsamverkan.se

Läs mer om härdade fetter i livsmedel >>
upp