24
konsument 12 april |
Intervju
med Bengt Ingerstam, ordförande i Sveriges
Konsumenter i Samverkan.
Programledare: Tobias Lundberg |
|
Programledare: |
Den
här Spirulinajuicen är bara ett av en
massa exempel på matlarm. Förra vecka
kom det här och just nu så är det
bröd som är på tapeten. Men det
är inte alltid så lätt att veta
vad man ska tro om de här larmen.
(---)
Jaha, Bengt Ingerstam, nu ska vi alltså passa
oss för bröd också. Vad är
det som är problemet med det? |
|
Bengt
Ingerstam : |
- Ja också?
Det är väl frågan om att vi ska
få rätt bröd. Vi ska naturligtvis
äta bröd, men det har invaderats av alla
dessa härdade fetter som man tidigare hade
i margarin men som vi fick bort och nu har man de
härdade fetterna i bland annat bröd, kex,
kakor, buljonger, pulversoppor och så vidare.
Men bröder är det värsta. |
|
Programledaren: |
Men vad är
problemet med härdade fetter då? |
|
Bengt
Ingerstam: |
- Det är ett billigt industrifett
som är utsatt för en massa kemisk påverkan
och innehåller bland annat transfetter som
är klart skadliga. Det finns inget positivt
i härdade fetter, det finns ingen vetenskaplig
rapport som säger att det är nyttigt på
något sätt. Tvärtom finns det massor
av negativa effekter. Vi har lagt ut all den forskningen
på vår hemsida. Ingen har opponerat
emot det, alltså måste det stämma. |
|
Programledaren: |
Men hur farligt
eller skadligt är det då? |
|
Bengt
Ingerstam: |
- Ja det är en valfråga.
Dels är det problem med barnens födelsevikt,
testosteronhalten hos män sjunker. Det onda
kolesterolet ökar och det goda kolesterolet
sjunker och så vidare. Det finns en massa
effekter. Det finns absolut ingen anledning att
vi ska ha det i vår mat. Vi ska inte ha det
över huvudtaget. |
|
Programledaren: |
Men nu härom
sistens så kom det någon rapport om
att en juice drogs tillbaka för att det kunde
vara något farligt innehåll i den och
det är ju inte första gången vi
hör något sådant här. "Det
blir lite vargen kommer över det". Hur
farligt är det här i jämförelse
med det vi har hört tidigare? |
|
Bengt
Ingerstam: |
- Vi har haft vargen här
väldigt länge, det är inget larm
det här, Det är bara det att vi fått
upp det på bordet. Och det här är
en stor grej som är på gång. Vi
ska i nästa vecka i Washington DC ha ett möte
om det här där man käver från
alla konsumentorganisationer att ordna märkning
så att vi kan välja bort. |
|
Programledaren: |
Hur ska man som
konsument om man vill välja bort det här
veta vilka bröd som är ok? |
|
Bengt
Ingerstam: |
- Man ska inte gå på
det här med osötat, energi och Gingseng
(Bengt håller upp ett bröd av bakad av
en stor producnt) och tro att det är hälsosamt.
Man ska titta på innehålsförteckningen
där det står att det innehåller
delvis härdat vegetabiliskt fett. Då
ska man inte välja det. |
|
Programledaren: |
Så fort
det står härdat går det bort alltså?
|
|
Bengt
Ingerstam: |
- Absolut! Det finns däremot
småbagerier som envisas med att hålla
kvar bra råvaror. Sådana som satsar
på kvalitet till exempel. (Bengt håller
upp ett bröd som är biodynamiskt) Det
finns inget härdat fett i det här. De
har bara bra råvaror. Men det är priskriget
som gör att här slåss man om marknadsandelarna
och då tar man till det billigaste. |
|
Programledaren: |
När tror
du, eller hoppas att de härdade fetterna kan
vara borta från brödet? |
|
Bengt
Ingerstam: |
- Jag tror att det redan har
börjat ske tack vare uppmärksamheten för
jag var ute i dag och tittade och det finns ett
par nya bröd, bland annat från en av
de stora leverantörerna, som är fria från
härdat. Jag tror att det kommer att försvinner
bara det blir uppmärksamhet på frågan
och vi konsumenter kan få klart för oss
hur vi väljer bort. |
|
Programledaren: |
Tack så
mycket! Och den här hemsidan Bengt talar om
finns på www.konsumentsamverkan.se |
|