Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2007-02-21 Publicerad i SKN nr 52


Debatt om transfetter
i Argument i SVT 1


Programmet sändes 20/2 och går i repris den 22 och 23/2 Politiker från Mp och M samt Åke Bruce från Livsmedelsverket debatterade transfetter.

Missa inte denna avslöjande debatt om lagstiftning eller speciell märkning!
Än en gång kom Livsmedelsverkets gamla hat fram mot smör- och mjölkfett! Dessutom den bedrägliga sammanblandningen av naturliga transfetter och transfetter som uppstår vid härdningsprocessen. Naturliga animaliska fetter från t ex korna har vi levt med i 1000-tals år och överlevt. Nu däremot exploderar övervikt och diabetes-2 som en epidemi. Varför?

Behöver vi konsumenter härdade fetter? Ska vi slakta jordbruket och tacka nej till smör och mjölkfett för att ge industrin billigare industriella fetter? Ska vi behöva ta riskerna med transfetter från härdningsprocessen, utan någon fördel för oss som ska äta det?

Vi behöver inte dessa fetter, inte heller speciell märkning av transfettinnehåll. Det står ju redan på paketen "delvis härdat vegetabiliskt fett, eller härdat vegetabiliskt fett". Om nu inte lagstiftaren (regeringen) kan besluta om ett förbud, visa ditt ställningstagande genom att låta bli att köpa dessa produkter, så enkelt är det. Sen får Livsmedelsverket fortsätta att försvara det som vi konsumenter inte har någon nytta av, så länge de vill. Det är du och jag som bestämmer vad vi ska äta.

Läs mera om debatten om matfetterna på vår hemsida.

upp