Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2008-04-15 Publicerad i KR nr 16 samt i SKN nr 83
Transfett ökar risken för bröstcancer

Ytterligare en forskningsrapport fokuserar de industriella transfetterna och riskerna med dem. Observera tydligheten i deras rapport att det just gäller de industriella transfetterna, men även blandar begreppen, som vanligt. Transfett är en fettsyra som bildas vid ofullständig härdning av vegetabiliskt fett. Detta anges på ingrediensförteckningarna som ”delvis härdat fett” . Vi citerar:

"Transfetter är artificiellt härdat fett. De håller på att fasas ut från industrilivsmedel eftersom man upptäckt att de kan täppa igen blodkärlen. Ironiskt nog uppfanns de för att ersätta mättade fetter som smör och ister på grund av dessas skadliga effekt på blodkärlen, men det har alltså visat sig att när man får vegetabilisk fett att bete sig som smör, så blir det också lika skadligt."


Den sista frasen bestrider vi, det är den gängse missuppfattningen att de animaliska fetterna skulle vara skadliga. Men att det industriella härdade fettet är skadligt står utom allt tvivel. Läs hela notisen från Uppsla Nya Tidning >>
upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss