Det finns ingen
annan väg än ut för de skadliga industriella
transfettsyrorna, och de tillverkare som i det längsta
håller fast vid dem uppnår ingenting med
att vänta, mer än att de hamnar på efterkälken
i spelet när resten av världen vinkar farväl.
Så inleder Foodnavigator.com, en sajt som vänder
sig till livsmedelsindustrin, och fortsätter:
Alla vet att transfetter inte är nyttiga, och på
senare år har lagkrav och konsumenternas efterfrågan
fått industrin att sluta använda härdat
fett. Även snabbmatsbranschen går samma väg.
Förra veckans förbud mot transfetter i New
York visar att industrin kommer att tvingas överge
transfetterna förr eller senare. Det faktum att
transfetter – till skillnad från mättade
fetter – kan bytas ut, gör att det inte finns
någon återvändo.
Härdade fetter började användas i livsmedel
eftersom de var bekväma för industrin, hållbara
och stabila. Senare tids forskning har emellertid allt
tydligare visat en koppling mellan transfetter och hjärt-kärlsjukdom.
Även om transfetter förekommer naturligt i
kött och mjölk så står dessa bara
för 20 % av de transfetter vi får i oss,
resterande 80 % kommer från delvis härdade
vegetabiliska fetter.
Tillsammans med uppmärksammade rättsprocesser
mot Kraft och McDonald’s har detta lett till en
total omsvängning på marknaden. Den ökade
efterfrågan på transfettfria fetter har
lett till att det nu finns flera alternativ. De företag
som ännu inte har gjort om sina recept gör
klokt i att skynda sig, för snart kommer nya krav
från konsumenterna i andra frågor.
Detta är en sammanfattning av en engelsk text.
Originalet finns här.
|