Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
Kampanj: Härdat fett
2007-03-28


Transfetternas dagar är räknade

Det finns ingen annan väg än ut för de skadliga industriella transfettsyrorna, och de tillverkare som i det längsta håller fast vid dem uppnår ingenting med att vänta, mer än att de hamnar på efterkälken i spelet när resten av världen vinkar farväl.

Så inleder Foodnavigator.com, en sajt som vänder sig till livsmedelsindustrin, och fortsätter:
Alla vet att transfetter inte är nyttiga, och på senare år har lagkrav och konsumenternas efterfrågan fått industrin att sluta använda härdat fett. Även snabbmatsbranschen går samma väg. Förra veckans förbud mot transfetter i New York visar att industrin kommer att tvingas överge transfetterna förr eller senare. Det faktum att transfetter – till skillnad från mättade fetter – kan bytas ut, gör att det inte finns någon återvändo.
Härdade fetter började användas i livsmedel eftersom de var bekväma för industrin, hållbara och stabila. Senare tids forskning har emellertid allt tydligare visat en koppling mellan transfetter och hjärt-kärlsjukdom. Även om transfetter förekommer naturligt i kött och mjölk så står dessa bara för 20 % av de transfetter vi får i oss, resterande 80 % kommer från delvis härdade vegetabiliska fetter.
Tillsammans med uppmärksammade rättsprocesser mot Kraft och McDonald’s har detta lett till en total omsvängning på marknaden. Den ökade efterfrågan på transfettfria fetter har lett till att det nu finns flera alternativ. De företag som ännu inte har gjort om sina recept gör klokt i att skynda sig, för snart kommer nya krav från konsumenterna i andra frågor.

Detta är en sammanfattning av en engelsk text. Originalet finns här.upp