Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2008-01-31 Publicerad i KR nr 10 samt i SKN nr 77


Dålig stil ICA

Var finns ödmjukheten och ärligheten? Vi vet att massor av konsumenter har ringt kundinformationen, inte bara hos ICA, men hos många företag som finns med på våran svarta lista över härdade och delvis härdade fetter och det har gett resultat. Om inte ICA har noterat det så kanske detta kan ge impuls till flera samtal!

Läs vad ICAs dietist Christina Karlsson säger till Barometern:
Citerar: Göran Petersson, professor vid Chalmers i Göteborg, säger att ingen kan påstå att en produkt innehåller bara helt härdat fett. Därför kan det finnas transfetter i allt med härdat fett i.
– Ja, så säger han. Men han är ju inte dietist.
Även om det skulle vara helt ofarligt med härdade fetter är det viktigt för Ica att ha kvar sådana produkter om konsumenterna inte vill ha det?
– Vi har inte hört någon konsument klaga. De är välkomna att höra av sig till vår kundtjänst i sådana fall.

Läs hela artikeln i Barometern:
2008-01-29 Farligt fett i Icas egna varor Barometern

2008-01-28 ”Vi har inte hört någon konsument klaga” Barometern

Redan i april 2007 lovade ICA att ICA-produkter med "delvis härdat fett" skulle vara borta till "nästa år". Läs artikeln i Barometern från den 20 april 2007. Vid en koll i en ICA-butik nyligen hittade vi tre nya produkter, som inte fanns med på vår svarta lista, mix Sockerkaka, Chokladkaka och Citronkaka, som deklarerats innehålla" delvis härdad rapsolja". Brevdid stod Kungsörnens motsvarande produkt, utan delvis härdad olja. Det är Kungsörnen som tillverkar de tre mixerna åt ICA, så man måste uttryckligen ha beställt mixerna med delvis härdad olja.

Vad betyder då garantin som finns på paketen om att vi kan lita på ICAs val för att göra det lätt för mig som konsument, när man inte ens kan lita på givna löften? Se mera detaljbilder här
upp