I
Tidningen Vi hade man en artikel ”Transfett –
årets modeord”, med intervju med fetmaexperten
från Folkhälsoinstitutet Liselotte Schäfer
Elinder. Vi bemötte den synbarliga hopblandningen
av industriella transfetter och naturliga. Kanske är
hon felciterad? Men det måste ändå redas
ut.
Förutom vårt inlägg har tre andra inlägg
kommit in och nu har vi ytterligare gjort ett klarläggande
och avslutar med
- Vad vi rekommenderar är ”ta
helt bort konsumtionen av de farligare industrifetterna,
härdade eller delvis härdade med transfetter,
så har vi gott om utrymme för de naturliga
animaliska fetterna. Då slår vi två
flugor i en smäll, bort med de dåliga och då
har vi ju också sänkt intaget av mättade
fetter”. Läs artikeln och kommentarerna
direkt i Tidningen
Vi
OBS detta är den
mest kommenterade artikeln, 5 inlägg! Kommentarerna
ligger längst ner
Eller om du direkt vill läsa vårt senaste
inlägg:
5
2006-11-29 11:32:28
Bengt Ingerstam
Blanda inte ihop olika
transfetter
Linda Larsson skriver den 3 oktober att "Bengt
skriver att Liselott Schäfer Elinder blandar ihop
transfetter med smör". Det är inte vad
jag skrev, men på frågan ”Hur undviker
man transfett”? svarade Liselotte Schäfer
Elinder:
– Främst genom att låta bli industriellt
framställda bakverk och snacks. Står det
”härdad eller partiellt härdad vegetabilisk
olja” på innehållsförteckningen
på sådana produkter kan du utgå från
att det rör sig om transfetter. Här sviker
producenterna sitt informationsansvar, transfetter borde
specifikt anges. Men vi bör också undvika
mättat fett, som exempelvis finns i smör.
Alltså bör man enligt henne undvika smör
för att undvika transfetter. Det är precis
vad jag vände mig emot och det är alltför
ofta man i debatten blandar ihop de industriella transfetterna
med de naturliga transfetterna i ett försök
att diskriminera de animaliska fetterna och därmed
"skydda" den industriella härdningsprocessen,
som ju hotar hela vårt svenska jordbruk och även
vår hälsa. Se
mer i bloggen om matfetterna
Samma argument framförs ofta från Livsmedelsverket
och därför menar jag att det är sorgligt
att flera myndigheter upprepar samma felaktiga påstående.
Vilket ansvar har de för skador de kan åsamka
svenska medborgare genom felaktiga kostråd?
En alltför övertygande skara forskare och
experter är av motsatt uppfattning, men det verkar
som om våra svenska myndigheter har svårt
att backa efter alla års margarinpropaganda. Är
det prestige eller vad beror det på?
Det är dags att granska ansvarsfrågan, det
är allvarligt om vi inte ska kunna lita på
våra myndigheter, som borde vara betalda av skattepengar
och inte ha så tydliga industrivänliga inslag
i sina kostrekommendationer. Vad vi rekommenderar är
”ta bort helt konsumtionen av de farligare industrifetterna,
härdade eller delvis härdade, så har
vi gott om utrymme för de naturliga animaliska
fetterna. Då slår vi två flugor i
en smäll, bort med de dåliga och då
har vi ju också sänkt intaget av mättade
fetter. (Källa Tidningen
Vi )
|