Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2006-05-12


Fakta om transfetter fick Livsmedelsverket att tänka om


DN Vetenskap har senaste tiden rapporterat vetenskapliga fakta om de härdade och delvis härdade fetterna som innehåller industriella transfetter. Den 23 april skrev Karin Bojs: Livsmedelsverket slappare än McDonalds. Den 30 april ”Transfetter värst för hjärtat” och nu den 12 maj ”Farliga fetter stoppas i nyckelhålsmärkningen”.

På DN Vetenskaps hemsida, www.dn.se/vetenskap finns också en TV-intervju med Inger Andersson, gd på Livsmedelsverket. Rapporteringen har varit saklig och odiskutabel och har tydligen påverkat den tidigare gamla ståndpunkten hos experterna på verket. I sig blir inte transfetter förbjudna att ha i ”näringsriktig mat” men i vart fall får de inte förekomma i nyckelhålsmärkningen förrän om några år (EU-byråkrati).

Men faktum framstår nu som tydlig, undvik transfetter i all mat NU. Enklast genom att bojkotta alla livsmedel som har ”härdade fetter” eller ”delvis härdade fetter” i innehållsdeklarationen, eller kolla på vår ”svarta” lista på länk >>

Läs också vår inventering av det vetenskapliga läget i ämnet (pdf), som gjordes i september 2003 och finns på vår hemsida.

Nu återstår bara att industrin rensar upp bland dessa ”praktiska” och ”billiga” men hälsofarliga fetter och hoppas att vår svarta lista snart ska vara tom.

Artiklar i Dagens Nyheter:
Transfetter värst för hjärtat - DN
Farliga fetter stoppas i nyckelhålsmärkt mat - DN
upp