Göteborgs Kex felaktigt utmålade i media
om innehåll av transfetter i sina produkter
Under en längre
tid har Götebors Kex successivt tagit bort såväl
delvis härdade (innehåller transfetter) som
härdade fetter. Se
det aktuella läget på vår lista över
företag som har dessa fetter >>
Sedan nära ett år har diskussioner förts
mellan Sveriges Konsumenter i Samverkan och Göteborgs
Kex, som helt har ställt upp på vår kampanj
om att ta bort dessa industrifetter. Det är varken
en lätt eller snabb process och gamla förpackninger
kan förekomma. Men på Göteborgs Kex har
man nu kommit mycket långt och arbetet med att ta
bort det härdade fettet från fler produkter
fortsätter.
Se listan på produkter där Göteborgs Kex
nu är fria från härdade fetter och transfetter
>>
Nu har bl a två av de riktigt stora producenterna
ställt upp på konsumentvillkoren, Cerealia
(numera Lantmännen med sina bagerier AXA, Schulstad
och Skogaholm) och på kex och kakområdet Göteborgs
Kex. Hoppas snart att vår "svarta lista"
ska vara tom! Ju mer vi konsumenter undviker produkter
med dessa industriella fetter, ju fortare lär sig
de andra företagen.
SKIS har skrivit ett öppet brev till Regeringen om
behovet av att värna om folkhälsan och att uppdra
åt Livsmedelsverket att sluta värna om producentintressen
som hotar såväl det svenska jordbruket som
folkhälsan, som just är aktuellt med de industriella
fetterna. Läs
brevet här >>
Mer kommer i nästa nummer av Snabba KonsumentNyheter. |
|