Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2006-05-24


Göteborgs Kex felaktigt utmålade i media
om innehåll av transfetter i sina produkter


Nyligen publicerades i media Livsmedelsverkets summariska och gamla testresultat över förekomsten av transfetter. Dels visade de inte på enskilda fabrikat, förutom för smör och Bregott. Dels var det gamla siffror, som till stor del inte är korrekta längre. Vad värre var innehöll listorna även produkter med naturliga, animala transfetter, som inte alls ska jämföras med de industriellt härdade fetterna och deras transfetter. Vi har aldrig som konsumentorganisation krävt att de naturliga transfetterna ska tas bort, inte heller har Danmark krävt det, gränsvärdet där gäller bara de industriella transfetterna.

Under en längre tid har Göteborg Kex successivt tagit bort såväl delvis härdade (innehåller transfetter) som härdade fetter. Gamla förpackningar kan fortfarande förekomma, det har vi förståelse för, men då gäller vår lista. Det aktuella läget över företag som fortfarande har dessa fetter i sina produkter hittar du på vår lista.

Sedan december månad 2005 har diskussioner förts mellan Göteborgs Kex och Sveriges Konsumenter i Samverkan, och man har helt ställt upp på vår kampanj om att ta bort dessa industrifetter. Det är inte en lätt och snabb process men man har kommit mycket långt. Man räknar med att vara helt ”gröna” till hösten. Vi har en uppdaterad lista på produkter där man nu är fria från delvis härdade och därmed transfetter, samt härdade fetter. Listan är imponerande och vi gratulerar Göteborgs Kex för den snabba utvecklingen. Listan hittar du här.

Cerealia (numera Lantmännen) med sina bagerier AXA, Schulstad och Skogaholm har tidigare bytt ut alla industriella härdade fetter. Se listan över produkter som nu är ”gröna”
Tillsammans med Göteborgs Kex är det nu två ”tunga” företag som tidigare har haft stor mängd produkter med de ”industriella fetterna” och som nu ställt upp på konsumentvillkoren, så utvecklingen har tagit stora steg framåt. Detta har radikalt bidragit till att konsumtionen sänkts i Sverige av de icke önskvärda transfetterna. Hoppas snart att vår "svarta lista" ska vara tom! Ju mer vi konsumenter undviker produkter med dessa industriella fetter, ju fortare lär sig de andra företagen. Och varför ska företagen inte lyssna på oss konsumenter, som ska både betala och äta deras produkter?

Hittar du flera produkter som vi inte har på ”svarta listan” så meddela oss. Listan är viktig för utvecklingen.
upp