Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2007-11-28 Publicerad i KR nr 7 samt SKN nr 74


Transfett på gott och ont


Sedan flera år har debatten varit intensiv, men lugnat ner sig lite senaste året. Det beror mest på att de flesta företag plockat bort de delvis härdade fetterna, som kunde innehålla transfetter. Men fortfarande luddar somliga till begreppet, genom att ange härdade vegetabiliska fetter/oljor och i informationen sedan säger att produkten är fri från transfett.

Men fortfarande påpekar Livsmedelsverket att ”det finns ju transfetter också i de animaliska fetterna som smör, mjölk och ost”. Men det är ju skillnad på äpplen och päron (eller om man vill säga mellan smör och margarin).

Därför är det intressant att EXPRESSEN idag presenterar fakta från en annan professor (andra experter) än Livsmedelsverkets experter som alltid insisterar på att svartmåla våra naturliga fetter som vi ätit i årtusenden, utan att överviktsepidemin slog till som nu.

Expressen: Allt transfett är inte farligt >>

Läs här de viktigaste dokumenten om just ”transfetterna” på vår hemsida,
alltsedan starten av kampanjen mot härdningen av fetter 2003:

upp