Debatten har under
hösten "luddats till". Industriella transfetter
anses farliga, medan de som finns i mjölk och smör
är naturliga och anses inte skadliga.
Genom att industriellt fullhärda vegetabila oljor
minskar mängden transfett och en del företag
hävdar nu att deras produkt är fri från
transfett. Men det är inte poängen, de härdade
och omestrade fetterna har inte i våra livsmedel
att göra, oavsett mängden transfett.
Fettindustrins desinformationskampanj
Under de senaste åren har det skett en omvärdering
av synen på fett och hälsa. Ett ökat
intag av fett gör att vi inte går upp i vikt
och att vi blir friskare. En långa rad studier
visar detta. Mättat (exempelvis animaliskt) fett
är fullgott och finns även i stor mängd
i det för de nyfödda kanske viktigaste livsmedlet
av alla - kvinnans bröstmjölk.
Men det finns två typer av fett som är desto
mer riskabla för hälsan. Det är härdat
fett och omestrat fett. Våra fasta margariner
är uppbyggda på antingen härdade eller
omestrade fetter och margarin är därmed det
livsmedel som skall undvikas, medan smör är
en fullgod naturprodukt, som inte har genomgått
någon industriell bearbetning.
Framställning av
härdat fett
Fettindustrin använder nästan uteslutande
fetter från växtriket (vegetabiliskt fett)
som råvara. Nästan alla är omättade
fetter och därmed är de flytande. Det är
bara mättade fetter som är fasta. Detta är
fettindustrins stora problem - att kunna erbjuda livsmedelsindustrin
fasta fetter, inte minst bageribranschen. Det gäller
att erövra marknadsandelar från mejerisidan.
(Något som har lyckats genom att samtidigt desinformera
om smörets "farlighet"). Man har därför
tillgripit metoden att härda flytande oljor så
de blir fasta. Det är alltså frågan
om en kosmetisk åtgärd, men till priset av
hälsa och kemikaliinblandning.
Vid den industriella härdningsprocessen används
en rad kemikalier som bättre hade passat vid tillverkning
av skokräm, petrokemiska produkter eller målarfärg.
Själva härdningen sker i stora reaktorer,
det finns cirka sex stycken hos Karlshamn AB. I reaktorn
blandas kemiskt förbehandlad flytande olja med
nickelspån och vätgas. Vid denna brutala
kemiska process förändras fettmolekylerna
och en uppsjö av naturfrämmande molekyler
bildas samtidigt, t ex positionella isomerer, aromatiska
ämnen, transfettsyror, polymeriserade syror, karbonyler,
nickelsåpa, koordinerade komplex mm.
Hälsorisker
Omfattande forskning har visat att intag av härdade
fetter sätts i samband med många olika typer
av hälsorisker, t ex hjärt- och kärlsjukdom,
diabetes, minskad födelsevikt, nedsatt fertilitet,
allergier och astma etc. (Obs nickel i processen. Hos
våra petrokemiska raffinaderier används också
nickel för att processa oljeprodukter. Där
är de starkt cancerframkallande nickelkarbonylerna
ett allvarligt arbetshygieniskt problem för de
anställda! ). Se vidare på www.gunnarlindgren.com.
Många olika typer av problem tyder på att
många olika riskabla substanser i det härdade
fettet sannolikt samverkar när det gäller
hälsoriskerna. Detta är så gott som
helt outforskat, men trots detta får härdade
fetter finnas i livsmedel som används i skolor,
daghem och inom vårdsektorn.
För att härdningsprocessen skall fungera måste
det flytande fettet förbehandlas kemiskt. Man måste
ta bort viktiga näringsämnen (karotenoider,
steroler, fosfolipider, vaxer, vitaminer och ett hundratal
andra ämnen). Dessa skulle annars störa härdningen.
På detta sätt blir det härdade fettet
dubbelt riskabelt - hälsorisker med främmande
ämnen och frånvaro av skyddande fettlösliga
ämnen. Man skall då hålla i minnet
att fett är en unik transportör av denna typ
av viktiga näringsämnen. Vid denna förbehandling
används natronlut, fosforsyra, blekmedel och kraftig
upphettning.
Vi måste också fråga oss om ev. kvarvarande
näringsämnen i det förbehandlade fettet
också förändras till monstermolekyler
i reaktorn? Förändras exempelvis fosfolipiderna
och tar sedan sin plats som myelin i nervvävnad
och ganglieceller i hjärnan? Hur påverkar
i så fall detta vår hälsa?
Desinformation
Under hösten har vissa livsmedelsindustrier meddelat
att man nu använder ett något förändrat
härdat fett, med mindre andel transfettsyror eller
helt fria från. Man vill därmed göra
gällande att problemen är lösta. Men
detta är vilseledande. Mängden transfettsyror
minskar visserligen därför att härdningen
pågår längre tid och en del transfettsyror
ombildas då till mättade fetter. Men samtidigt
kan man vänta att mängden av positionella
isomerer, aromatiska ämnen, polymeriserade syror,
karbonyler, nickelsåpa, koordinerade komplex mm
ökar vid en utdragen kemisk process. Sedan bör
var och en av principiella skäl endast godta livsmedel
till våra barn och ungdomar som inte är processade
med kemikalier och inte har en manipulerad molekylstruktur.
Vi väljer hellre ett naturligt äpple framför
en "fruktdrink light" med aspartam och syntetisk
äppelarom.
Slutsatsen blir att kampen
mot härdade fetter fortsätter - bojkotta livsmedelsföretag
som använder härdade fetter i någon
av sina produkter! Speciellt ett företag som bör
pekas ut är Pågen AB som når många
barn och ungdomar med sina produkter.
2008-01-31 Pågens har nu meddelat att de tagit
bort härdade fetter i flertalet produkter. BRA!
Några återstår men arbetet fortgår
för att ändra även i dessa.
Läs mer om härdat
fett på vår hemsida |