Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2008-10-03 Publicerad i KR nr 27 samt i SKN nr 93
Unilever vilseleder om
margarin och essentiella fetter

Reklampelare på stan
Efter att Unilevers hemsida www.margarin.se varit nere en längre tid har den nu kommit igen och man ska vara rätt okunnig för att inte reagera.

Rent allmänt är fokus i argumentationen inriktat på omättade fetter. Om man menar de enkelomättade fetterna så är det lite underligt, då produkterna ofta innehåller omkring lika mycket mättade fetter, som man varnar för. Dessa måste då komma från den omtvistade palmoljan. Oljan/fettet som vi inte borde köpa p g a läget i de asiatiska länder som utnyttjas för intensiv monokultur av palmoljan för export och även etanoltillverkning.

Om man däremot inkluderar de fleromättade fetterna så blir mängden ”omättat” betydligt större och då är margarinerna en väsentlig källa till omättade fetter. Det är bara det att de fleromättade har andra egenskaper, med högt innehåll av Omega-6 och i viss mån Omega-3. Balansen dem emellan är ett problem och kanske ligger margarinernas största problem just här.

Den oftast alltför höga halten av Omega-6 eliminerar den positiva effekten av Omega-3, som dessutom är av det korta slaget och som vi inte kan utnyttja i någon större grad.

Det är ju den långkedjade Omega-3 vi behöver, den som främst kommer från fisk. Omega-6 betraktas som en mindre nyttig olja främst för sina inflammatoriska egenskaper.

Alla påståenden om essentiella fettsyror och deras hälsosamhet är därför mycket diskutabla, om inte t o m falska påståenden.


Här är några anmärkningar:

"Milda smörgås lätt har god smak, har 40% fetthalt och är nyckelhålsmärkt, är gjord på rapsolja och innehåller därför mycket av de nyttiga enkelomättade fetterna". (Milda Smörgås lätt)
Vår kommentar: i innehållsförteckningen anger man: vegetabilisk olja 23 % (solrosolja, rapsolja, linfröolja), vegetabiliskt fett – fortfarande ospecat - ,……. Där kommer rapsolja först efter solrosolja som innehåller massor med Omega-6. Rapsoljan är alltså inte huvudingrediensen!

Dessutom innehåller Milda lika mycket mättat fett, 13%, som enkelomättat, då kan det inte vara annat än omestrad palmolja som döljer sig bakom det ospecade vegetabiliska fettet. Resten 13% är fleromättade fetter och där har man Omega-fettsyrorna, övervägande Omega-6, 10 mot 3. Se nästa stycke om just detta.

Läs vad man på hemsidan för Becel skriver om Omega-6 och Omega-3 >>


Jämför i ett oberoende dokument vad som sägs om dessa fettsyror, i ett mycket informativt, avslöjande och välunderbyggt dokument, Fatlies – FETA LÖGNER: Omega-3, omega-6 och eikosanoider
samt dokumentet ”Kost och ateroskleros” skrivet av prof Göran Petersson på Chalmers.

"Samtliga av Becels margariner är hälsosamma alternativ till smör och matfettsblandningar på smörgåsen. De är baserade på de goda oljorna från växtriket" (
Becel original)
Vår kommentar: en osnygg, ovederhäftig samt icke underbyggd jämförelse med smör och Bregott! Läs prof Göran Peterssons Välj Bregott framför Becel för kärl och hjärta (pdf)

Innehåll enligt paketet: vatten, vegetabilisk olja (33%), vegetabiliskt fett, m m
samt om hälsosamma förhållanden:

"Välj Becel om du vill äta hälsosamt, innehåller även omega-3 och omega-6 från växtriket, i en bra balans" (Becel original)
Vår Kommentar: I själva verket kraftig obalans 15,5 Omega-6 mot 3,5 Omega-3. Ska vi ha Omega-3 så ska det vara från fisk, ägg eller t o m kor som fått rätt foder och inte kraftfoder, samt kosttillskott med just marint Omega-3.
upp
Får vi till sist avsluta med att citera och kommentera några av
Unilevers påstådda 10 sanningar:


En fet sanning.
"Det finn många myter om margarin. Men myter är ofta helt åt skogen. Margarin baseras på vegitabiliskt fett - som raps, samt vatten, mjölk och salt - inget konstigt med det!"
OBS. Stavfelen är original direkt från hemsidan. Jaha räknas inte solrosolja, linfröolja och palmolja? Eller alla de andra tillsatserna?

Naturens goda.
"Margarin är fulladdat med fett från växtriket, främst guldgul raps, en av de mest näringsrika växterna naturen kan erbjuda - riktigt "flower power""
Det var inte ”främst” gulgul raps, utan övervägande solrosolja samt linfröolja och palmolja och sedan var det inte de gula blommorna ”flower power” utan rapsolja. ”..mest näringsrika…” nja, en reklamfras möjligen, men det finns bättre. Synd bara att man slösat bort rapsoljan och gjort margarin av den.

Det handlar om kvalitet, inte bara kvantitet.
"Idag tror många att det är bra att undvika fett så mycket som möjligt. Det är fel, vi behöver fett. Däremot är det viktigt att välja bra kvalitet."
Just det. Vi behöver inte dra ner på fettet som man propagerat så intensivt för alldeles för länge. Och visst ska man välja bra kvalitet och undvika en massa Omega-6 och förödande obalans mot Omega-3 – alltså väljer vi inte margarin!

Barn behöver fett - rätt fett.
"Små kroppar behöver fett. Det är lika viktigt för barn som för vuxna att äta omättat framför mättat fett."
Det är inte forskarna eniga om i dag! Barnläkare är idag oroliga för att barn inte får tillräckligt med mättade fetter, som vi alla också behöver. Definitivt ska barn inte gödas med Omega-6 som det finns gott om i margarin.

Är du rädd för transfett? Då skall du välja margarin!
"Transfett är fett som höjer kolestrolvärdet. Det finns i mjölk och fett från idisslande djur, som kossor. Därför finns det även i smör."
Ovetenskaplig sammanblandning! Säg som det är, att de industriella transfetterna höjer kolesterolvärdet och är inte bra på något sätt. De fanns tidigare i margarin tills opinionen fick tillverkarna att ta bort de delvis härdade fetterna, där de industriella transfetterna förekommer. Väl underbyggd forskning visar i stället att de naturliga transfetterna som bildas av bakterier i kornas våm har positiva effekter på människokroppen. Därför är smör bättre. Inte ens denna "sanning" är anledning till att man ska välja margarin.

En smörgås med margarin är nyttigare än en utan.
"En skiva med bröd med ost men utan margarin ger dig mycket mättat fett, men väldigt lite omättat."
Hoppsan! En skiva ost med Bregott på är i så fall ännu bättre, så slipper man de snabba kolhydraterna i brödet och det ger mer omättat fett än med margarin. Sanningen är att smör och Becel innehåller exakt lika mycket enkelomättat fett men Bregott innehåller t o m mera – 40g mot 30 g/100g hos margarin! Det mättade fettet i osten är ingen att vara rädd för, men förändras ju inte för att man använder margarin till det.

Fett rätt!
"Använd margarin till smörgås och matlagning då får du i dig omättat fett som din kropp behöver."
Välj i så fall smör och Bregott i stället så får du lika mycket eller mer enkelomättat fett som din kropp behöver, men slipper den stora mängden Omega-6 och det mättade fettet i margarin som kommer från omestrad PALMOLJA!

Margarin är det rätta!
"Det ger dig omättat fett från växtriket, alltså det goda fettet!"
Detta var den sista av de 10 ”sanningarna” som är allt annat än sanning! Man får ju minst lika mycket omättat fett från smör och t o m mera från Bregott, irrelevant om det omättade fettet kommer från växtriket eller från gräs som passerat kons mage. Men man slipper det mättade fettet från palmoljan och den onyttiga obalansen mellan Omega-6 och Omega-3. Hur kan man då påstå att "Margarin är det rätta".
Förlåt om vi opponerar oss, men detta är ju grovt vilseledande. Det gäller vår hälsa, men er försäljning är inte primärt av intresse för oss konsumenter.
upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss