 |
Reklampelare på stan |
Efter att Unilevers hemsida www.margarin.se
varit nere en längre tid har den nu kommit igen och man ska
vara rätt okunnig för att inte reagera.
Rent allmänt är
fokus i argumentationen inriktat på omättade fetter.
Om man menar de enkelomättade fetterna så är det
lite underligt, då produkterna ofta innehåller omkring
lika mycket mättade fetter, som man varnar för. Dessa
måste då komma från den omtvistade palmoljan.
Oljan/fettet som vi inte borde köpa p g a läget i de asiatiska
länder som utnyttjas för intensiv monokultur av palmoljan
för export och även etanoltillverkning.
Om man däremot inkluderar de fleromättade fetterna så
blir mängden ”omättat” betydligt större
och då är margarinerna en väsentlig källa till
omättade fetter. Det är bara det att de fleromättade
har andra egenskaper, med högt innehåll av Omega-6 och
i viss mån Omega-3. Balansen dem emellan är ett problem
och kanske ligger margarinernas största problem just här.
Den oftast alltför höga halten av Omega-6 eliminerar den
positiva effekten av Omega-3, som dessutom är av det korta
slaget och som vi inte kan utnyttja i någon större grad.
Det är ju den långkedjade Omega-3 vi behöver, den
som främst kommer från fisk. Omega-6 betraktas som en
mindre nyttig olja främst för sina inflammatoriska egenskaper.
Alla påståenden om essentiella fettsyror och deras hälsosamhet
är därför mycket diskutabla, om inte t o m falska
påståenden.
Här är några anmärkningar:
"Milda
smörgås lätt har god smak, har 40% fetthalt och
är nyckelhålsmärkt, är gjord på rapsolja
och innehåller därför mycket av de nyttiga enkelomättade
fetterna". (Milda
Smörgås lätt) |
Vår kommentar:
i innehållsförteckningen anger man: vegetabilisk olja
23 % (solrosolja, rapsolja, linfröolja), vegetabiliskt fett
– fortfarande ospecat - ,……. Där kommer rapsolja
först efter solrosolja som innehåller massor med Omega-6.
Rapsoljan är alltså inte huvudingrediensen!
Dessutom innehåller Milda lika mycket mättat fett, 13%,
som enkelomättat, då kan det inte vara annat än
omestrad palmolja som döljer sig bakom det ospecade vegetabiliska
fettet. Resten 13% är fleromättade fetter och där
har man Omega-fettsyrorna, övervägande Omega-6, 10 mot
3. Se nästa stycke om just detta. |
Läs vad man på hemsidan för Becel skriver om Omega-6
och Omega-3 >>
Jämför i ett oberoende dokument vad som sägs om dessa
fettsyror, i ett mycket informativt, avslöjande och välunderbyggt
dokument, Fatlies – FETA LÖGNER: Omega-3,
omega-6 och eikosanoider
samt dokumentet ”Kost
och ateroskleros” skrivet av prof Göran Petersson
på Chalmers.
"Samtliga
av Becels margariner är hälsosamma alternativ till smör
och matfettsblandningar på smörgåsen. De är
baserade på de goda oljorna från växtriket"
(Becel
original)
|
Vår kommentar:
en osnygg, ovederhäftig samt icke underbyggd jämförelse
med smör och Bregott! Läs prof Göran Peterssons Välj
Bregott framför Becel för kärl och hjärta
(pdf)
Innehåll enligt paketet: vatten, vegetabilisk olja (33%),
vegetabiliskt fett, m m |
samt om hälsosamma
förhållanden:
"Välj
Becel om du vill äta hälsosamt, innehåller även
omega-3 och omega-6 från växtriket, i en bra balans"
(Becel
original)
|
Vår Kommentar:
I själva verket kraftig obalans 15,5 Omega-6 mot 3,5 Omega-3.
Ska vi ha Omega-3 så ska det vara från fisk, ägg
eller t o m kor som fått rätt foder och inte kraftfoder,
samt kosttillskott med just marint Omega-3. |
upp |
Får vi till sist avsluta med att citera och
kommentera några av
Unilevers påstådda 10 sanningar:
En fet sanning. "Det
finn många myter om margarin. Men myter är ofta helt
åt skogen. Margarin baseras på vegitabiliskt fett -
som raps, samt vatten, mjölk och salt - inget konstigt med
det!" |
OBS. Stavfelen
är original direkt från hemsidan. Jaha räknas inte
solrosolja, linfröolja och palmolja? Eller alla de andra tillsatserna? |
Naturens goda. "Margarin
är fulladdat med fett från växtriket, främst
guldgul raps, en av de mest näringsrika växterna naturen
kan erbjuda - riktigt "flower power"" |
Det var inte
”främst” gulgul raps, utan övervägande
solrosolja samt linfröolja och palmolja och sedan var det inte
de gula blommorna ”flower power” utan rapsolja. ”..mest
näringsrika…” nja, en reklamfras möjligen,
men det finns bättre. Synd bara att man slösat bort rapsoljan
och gjort margarin av den. |
Det handlar om kvalitet, inte bara kvantitet. "Idag
tror många att det är bra att undvika fett så mycket
som möjligt. Det är fel, vi behöver fett. Däremot
är det viktigt att välja bra kvalitet."
|
Just det. Vi behöver
inte dra ner på fettet som man propagerat så intensivt
för alldeles för länge. Och visst ska man välja
bra kvalitet och undvika en massa Omega-6 och förödande
obalans mot Omega-3 – alltså väljer vi inte margarin! |
Barn behöver fett - rätt fett. "Små
kroppar behöver fett. Det är lika viktigt för barn
som för vuxna att äta omättat framför mättat
fett." |
Det är inte
forskarna eniga om i dag! Barnläkare är idag oroliga för
att barn inte får tillräckligt med mättade fetter,
som vi alla också behöver. Definitivt ska barn inte gödas
med Omega-6 som det finns gott om i margarin. |
Är du rädd för transfett? Då skall du välja
margarin! "Transfett
är fett som höjer kolestrolvärdet. Det finns i mjölk
och fett från idisslande djur, som kossor. Därför
finns det även i smör." |
Ovetenskaplig sammanblandning!
Säg som det är, att de industriella transfetterna höjer
kolesterolvärdet och är inte bra på något
sätt. De fanns tidigare i margarin tills opinionen fick tillverkarna
att ta bort de delvis härdade fetterna, där de industriella
transfetterna förekommer. Väl underbyggd forskning visar
i stället att de naturliga transfetterna som bildas av bakterier
i kornas våm har positiva effekter på människokroppen.
Därför är smör bättre. Inte ens denna "sanning"
är anledning till att man ska välja margarin. |
En smörgås med margarin är nyttigare än en
utan. "En
skiva med bröd med ost men utan margarin ger dig mycket mättat
fett, men väldigt lite omättat."
|
Hoppsan! En skiva
ost med Bregott på är i så fall ännu bättre,
så slipper man de snabba kolhydraterna i brödet och det
ger mer omättat fett än med margarin. Sanningen är
att smör och Becel innehåller exakt lika mycket enkelomättat
fett men Bregott innehåller t o m mera – 40g mot 30
g/100g hos margarin! Det mättade fettet i osten är ingen
att vara rädd för, men förändras ju inte för
att man använder margarin till det. |
Fett rätt! "Använd
margarin till smörgås och matlagning då får
du i dig omättat fett som din kropp behöver."
|
Välj i så
fall smör och Bregott i stället så får du
lika mycket eller mer enkelomättat fett som din kropp behöver,
men slipper den stora mängden Omega-6 och det mättade
fettet i margarin som kommer från omestrad PALMOLJA! |
Margarin är det rätta!
"Det ger dig omättat
fett från växtriket, alltså det goda fettet!"
|
Detta var den sista
av de 10 ”sanningarna” som är allt annat än
sanning! Man får ju minst lika mycket omättat fett från
smör och t o m mera från Bregott, irrelevant om det omättade
fettet kommer från växtriket eller från gräs
som passerat kons mage. Men man slipper det mättade fettet
från palmoljan och den onyttiga obalansen mellan Omega-6 och
Omega-3. Hur kan man då påstå att "Margarin
är det rätta".
Förlåt om vi opponerar oss, men detta är ju grovt
vilseledande. Det gäller vår hälsa, men er försäljning
är inte primärt av intresse för oss konsumenter. |
|