Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2006-05-17


Mediastorm om transfetter

Veckan har precis gått och en ovanligt frekvent aktivitet i media har vi upplevt, om de härdade fetterna, fullhärdade eller delvis härdade, samt transfetter som en obehaglig fettsyra som bildas vid härdningen av vegetabiliska oljor. Läs om mediabevakningen här >>

Livsmedelsverket fortsätter att försöka tuta i oss konsumenter att det inte är någon skillnad på de naturliga transfetterna som finns i mjölk, smör och ost, citat: ”Det finns heller inget vetenskapligt stöd för att skilja mellan de transfett som finns i t ex mjölkfett eller de som kan bildas vid industriell härdning av fetter.” Men läs hela avsnittet ”Hälsoeffekter av transfett” på Livsmedelsverkets hemsida >>

I mars 2003 gjorde vi en sammanställning om de kända vetenskapliga rönen, de är övertygande och Livsmedelsverket får ursäkta att vi inte tror på eller ”lyder” deras uppfattningar.
Läs sammanställningen här (pdf) >>

SLV tappar bara förtroende genom att alltid blanda ihop de olika transfetterna. Är det det gamla ”hatet” för mjölkfetter och smöret som man inte kan omvärdera? Dags nu Livsmedelsverket att lägga skrämselpropagandan för smör och mjölk på hyllan och tona ner marknadsföringen av industrifetterna (margarin och andra blandningar i diverse produkter, t o m Nyckelhålsmärkta!).
upp