Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2007-03-07 Publicerad i SKN nr 53Färre kolhydrater bästa bantningen
Bantande kvinnor går ner dubbelt så mycket i vikt med den kolhydratfattiga Atkinsdieten, jämfört med dieter som begränsar fettintaget. Det visar den hittills största, längsta och mest välgjorda studien.
Läs hela artikeln i DN >>


Livsmedelsverket kommenterar jämförelse av bantningsmetoder

I veckans nummer av Journal of the American Medical Association, en av världens ledande vetenskapliga tidskrifter inom det allmänmedicinska området, publiceras resultaten från en stor studie vid Stanford University i Kalifornien, vid vilken drygt 300 amerikanska, ordentligt överviktiga, kvinnor i fyrtioårsåldern, slumpvis rekommenderats en av fyra olika koster och sedan noga följts under ett års tid med bland annat återkommande registreringar av vad man ätit och hur mycket man rört på sig.

- Detta är en intressant studie, som närmare behöver kommenteras av forskare inom området, säger Åke Bruce, professor vid Livsmedelsverket. Det är angeläget att andra, oberoende studier, bekräftar resultaten. Läs mer här >>

Miljöpartiets pressmeddelande 2007-03-07:

OMPRÖVA SVENSKA KOSTREKOMMENDATIONER

Livsmedelsverket och Socialstyrelsen måste ändra sina kostrekommendationer. I dag utgår de felaktigt från att fettsnål kost är bäst för att gå ned i vikt och att Sveriges befolkning skulle vara normalviktig, säger Gunvor G Ericson, Miljöpartiets riksdagsledamot i socialförsäkringsutskottet.

- Ytterligare en stor studie har visat att det är bättre äta kolhydratsnålt än att äta fettsnålt för dem som vill gå ned i vikt. Detta är intressant med tanke på att SCB visat att hälften av alla svenska män och en tredjedel av alla svenska kvinnor är överviktiga. En stor del av befolkningen berörs alltså, säger Gunvor G Ericson.

- Livsmedelsverket måste ta hänsyn till dessa fakta och snarast utfärda nya rekommendationer. Att utgå från att Sveriges befolkning är normalviktig är felaktigt. Det är dags att Livsmedelsverket och Socialstyrelsen bättre agerar i konsumenternas och folkhälsans intresse.

 

 Läs mera om debatten om matfetterna på vår hemsida.

upp