Innehållet i vår mat - det härdade fettet
Debatten
om de härdade fettet i våra livsmedel
fortsätter. Nedan kan du läsa det som,
de senaste veckorna, skrivits till programmet och
sagts på P1 konsument.
|
|
P1
konsument 10 september |
Programledare:
Gunnar Eriksson
En lyssnare, Karina Viklander, skriver i ett brev
till radioprogrammet: "Detta ska ju ge upphov
till kärl- och hjärtsjukdomar och även
cancer på grund av att transfettsyrorna gör
våra celler stela. Härdat fett är
svårt att undvika då man handlar till
exempel bröd kex buljong med mera. Hur är
uppfattningen om detta? Är det farligt, och
finns det några förespråkare för?"
I en intervju ger professor Åke Bruce, Livsmedelsverket,
sitt svar på frågan om de härdade
fetter är farliga: |
|
Åke
Bruce: |
"Ja, det kan
man väl delvis säga. Det har och göra
med att vissa typer utav härdning leder till
att det bildas så kallade transfettsyror som
ju frågeställaren nämnde också.
Men de här transfettsyrorna är ur risksynpunkt
inte värre än de mättade fettsyror
som vi också får via maten och framför
allt från mjölkfetter, alltså fet
mjölk, grädde, fet ost och så vidare.
Och i våra svenska rekommendationer så
slår vi i hop dom där; mättade fetter
och transfettsyror och talar om hårda fetter
och det ska vi begränsa i maten. Inte mer än
10 procent av energin bör komma därifrån." |
|
Programledaren: |
"Det här
måste man ju kunna se på innehållsdeklarationerna" |
|
Åke
Bruce: |
"Ja det kan man göra,
därför att i innehållsdeklarationen
när det är härdat fett, det kan ju
då ibland kanske kallas för hydrogenerat
eller delvis härdat fett, så ska det
framgå." |
|
Programledare: |
"Kan man
säga om det är farligt, alltså hur
farligt det är?" |
|
Åke
Bruce: |
"Alltså man måste
ju se det här i ett större perspektiv.
Vi kan nog konstatera att de flesta av oss får
i oss för mycket mättat fett och transfettsyror
som hårt fett och man skulle vilja minska
det där med kanske en tredjedel. Sedan så
finns det många andra faktorer som ju kan
orsaka hjärt- och kärlsjukdomar det är
framför allt det man pratar om, cancer är
mindre sannolikt men kan inte helt uteslutas." |
|
|
Programledare: |
"Hur
gör man då för att undvika det här
hårda fettet, för de allra flesta matvaror
innehåller väl på ett eller annat
sätt just det här?" |
|
Åke
Bruce: |
"Ja det är inte så
mycket därför att margarinerna som tidigare
var en viktig källa, där har man i så
gott som alla produkter tagit bort transfettsyrorna.
I vissa fall har man ersatt dem med mättat
fett men i andra fall har man på annat sätt
lyckats få margarinerna att få en lämplig
konsistens. Men i framför allt kex, kakor och
en del sådana produkter där finns det.
Nu hoppas jag väl att de flesta inte äter
så mycket av det här så i praktiken
spelar det ingen roll. Därför att vi ska
komma ihåg att även i fett i från
korna, alltså i mjölkfettet, så
finns det tre-fyra procent transfettsyror." |
|
Programledare: |
"Hur
är utvecklingen, kommer det att försvinna
helt det där med hårda fetter?" |
|
Åke
Bruce: |
"Sannolikt så kommer
transfettsyrorna att undan för undan försvinna.
Danskarna är mer aggressiva än Sverige
när det gäller att kräva uppgifter
om halter på transfettsyror. Vi vill inte
särskilja transfettsyrorna från mättade
fettsyrorna utan vill se det här som en grupp
som vi totalt sett ska minska. Och även i övrigt
i Europa och USA så strävar man efter
att hålla nere och få bort de här
fettsyrorna." |
|
Programledare: |
"Till
sist Åke Bruce, finns det någon som
hävdar att det är ofarligt?" |
|
Åke
Bruce: |
"Nej, det gör man
inte, utan frågan är bara i förhållande
till andra problem och framför allt det vi
vill i Sverige och en del andra länder vill
trycka på det är att man får inte
glömma bort att de mättade fettsyrorna
som vi har då i feta mejeriprodukter är
ett lika stort problem enligt vår uppfattning." |
|
|
P1
konsument 17 september |
Programledare:
Gunnar Eriksson
"Bengt Ingerstam, ordförande för
den fristående organistationen SKIS, Sveriges
Konsumenter i Samverkan, han skriver till oss apropå
förra veckans lyssnarfråga om härdade
fetter där professor Åke Bruce på
Livsmedelsverket medverkade." |
|
|
|
|
Programledaren
läser upp ur Bengt Ingerstams brev: |
"Läser
ni inte vår hemsida? klagar Bengt Ingerstam
och berättar att de just startat en kartläggning
över härdade fetter i våra livsmedel.
Vi är inte alls överens med Åke
Bruse som anser att härdade fetterna är
lika farliga som mättat fett. Det är skillnad
på syntetiska och naturliga transfetter. Och
vi hanterar de naturliga på ett naturligt
sätt i våra kroppar medan de syntetiska
inte känns igen av kroppen och får andra
effekter, skriver Bengt Ingerstam. Den som vill
veta mer om Sveriges Konsumenter i Samverkan kan
titta in på deras hemsida på webben.
Adressen är www.konsumentsamverkan.se." |
|
|
P1
konsument 24 september |
Programledare:
Gunnar Eriksson
Wulf Becker, docent i näringslära på
Livsmedelsverket, kommenterar i detta avsnitt av
P1 konsument Bengt Ingerstams tidigare kommentar
den 17 september som i sin tur var en kommentar
till Åke Bruces inlägg den 10 sept om
de härdade fetterna. |
|
Programledaren
läser upp Wulf Beckers inlägg:
Lyssna på detta inslag direkt på Sveriges
Radios (SR) hemsida
|
"Men det resonemanget
stämmer inte. Bengt Ingerstam påstod
bland annat att kroppen kan skilja på så
kallade naturliga transfettsyror som finns i fett
från idisslare till exempel i mjölk och
smör och syntetiska transfettsyror som kan
finnas i härdade fetter. Sanningen är
den att kroppen inte kan särskilja om transfettsyrorna
kommer från exempelvis smör och delvis
härdade fetter. De transfettsyror som finns
i kosten, både de som bildas i vommen hos
kor och vid industriell härdning, det är
alltid en blandning av minst ett tiotal fettsyror
med olika kemisk struktur. Transfettsyror i mejeri-
och köttprodukter förekommer alltid tillsammans
med mättade fettsyror och det kan därför
vara svårt att särskilja eventuella hälsoeffekter." |
|
Programledaren:
|
"Då så Karina
Viklander och alla som är intresserade av detta
med härdade fetter i våra livsmedel,
så hoppas jag att vi har klargjort vad forskningen
anser och hur åsikterna går isär
i den här frågan." |
|
|
Läs mer om härdade fetter >> |
|
|