I Fri Köpenskap nr 5/08
gör Livsmedelsverket ytterligare en ”fänrik”
- d v s ”på stället helt om”. Inför
riksdagsbehandlingen 2007 om ev förbud mot transfetter
och obligatorisk märkning, kom man fram i all hast
med påståendet att den svenska konsumtionen
nu låg lägre än 1 % av det totala energiintaget,
så det finns inget motiv till lagstiftning. Då
räknar man på genomsnittet i all konsumtion
för hela befolkningen och dessutom relaterar det
till hela näringsintaget. Det var ett listigt sätt
att föra riksdagsmännen och media bakom ljuset.
Normalt diskuterar man transfettsinnehållet i en
produkt och anger det antingen som gram per 100 gram eller
i % av fettmängden eller som dagligt intag i gram
(SLV anger siffran 2 gram per dag för genomsnittssvensken).
Det är en helt annan sak! I Danmark där man
har ett förbud anges att mängden transfett inte
får överstiga 2 % - inte av kroppsvikten utan
av fettinnehållet i produkten. I Danmark får
konsumenter av högtransdiet (alltså inte genomsnittet)
i sig mindre än 1 gram per dag, mot tidigare 30.
Redan vid ett dagligt intag av 5 gram ökar risken
för kranskärlssjukdom med 25 %. I Sverige kunde
2006 en person med dåliga kostvanor få i sig
15-20 gram per dag, enligt danska studier. Det är
dessa som är i riskzonen, ointressant att komma dragande
med genomsnittsiffror för hela befolkningen.
Dessutom hävdar SLV att de mättade fetterna
är värre än transfetterna, vilket bestrides
av allt fler forskare. Blanda inte in denna diskussion
i diskussionen om att eliminera transfetterna, de industriella!
I artikeln i Fri Köpenskap påstår dessutom
Wulf Becker att det inte finns några skillnader
mellan de industriella och de naturliga transfetterna
som förekommer i mejeriprodukter och kött från
nöt och lamm. Jo men det är ju ungefär
som skillnaden mellan margarin och smör. I inget
annat land har man blandat ihop dessa olika begrepp när
man infört lagstiftning och märkning! Det är
gamla påståenden som man försöker
nöta in, men som är helt ovetenskapliga och
felaktiga. Bättre respekt för forskning och
vetenskapliga ”sanningar” borde man kunna
kräva av en professor på SLV.
Läs här vad Dariush Mozzafarrian säger,
i artikel i DN >>
Fakta
om transfett >>
Fett
farligt fredagsmys Ur Ica-kuriren nr 23/2006 >>
Professor
Göran Petersson om transfetter >>
Nu kommer ”fänriken”, tidigare var man
emot märkning, för konsumtionen är så
låg och mängden transfett sjunker (ja för
de industriella transfetterna, de naturliga kan man bara
minska genom att som SLV föreslår undvika smör,
grädde, ost) men nu pratar man om att ett förslag
inom EU som ska komma redan i år (ovanligt snabbt!)
men då föreslår man att alla transfetterna,
både industriella och naturliga skall ingå
(man blandar ihop begreppen alltså ). Det här
tolkar vi som en manöver, en till. För det finns
tydligen inget mer hatobjekt hos vissa experter på
SLV än naturliga mättade fetter och i synnerhet
sådana som hotar margarinindustrin!
Konstigt, först vill man inte ha märkning och
sedan vill man ha märkning, men det talas inte om
förbud mot de industriella matfetterna och skulle
vi undvika de naturliga transfetterna då skulle
vi få lägga ner hela jordbruket! Det beslutet
kan inte Livsmedelsverket fatta.
Ja det var en helomvändning till. Hur vill man ha
det? Får vi avsluta med ett tankeväckande citat
från Icakuriren
23/2006 i intervju med Wulf Becker:
Hur kommenterar du den
nya forskning som visar att kopplingen mättat fett
och hjärt-kärlsjukdom inte längre är
självklar?
– Det finns en
del studier som visar att vissa fettsyror i mjölkfetter
kan ha gynnsam effekt på riskerna för hjärtkärlsjukdom.
Men orsakssambanden är inte klarlagda. Det behövs
fler studier för att kunna dra definitiva slutsatser.
(Vår kommentar: så brukar man avfärda
forskning som inte passar ens egen uppfattning).
Så, hur ska vi nu äta? Bäst vi bestämmer
det själva och lyssnar på olika parter. Tillåt
att även vi deltar i opinionsbildningen eftersom
vi inte har kommersiella intressen, bara konsumenternas
bästa för ögonen. Sen fattar nog var och
en sina egna beslut, vilket nu också konstaterats
i nyligen publicerad undersökning (AC Nielsen). Ner
7 % för margariner och upp 15 % för mättade
fetter. Läs om det i DN: Fet
mat lockar allt fler
Det verkar inte som folk bryr sig om SLVs upprepade varningar
för mättade fetter längre.
Men vi, Sveriges Konsumenter i
Samverkan, vill ha ett förbud för de härdade
industriella fetterna, i vart fall som ingrediens i
vår mat. Det finns ju mer än transfetter
i dessa industrifetter. Dessutom bort med palmoljan
som vi av klimatskäl inte vill ha i maten.
|