Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2007-04-17 Publicerad i SKN nr 55


Det är du som bestämmer vad du äter
men det påverkar också hur du mår
Till bojkottsidan >>

När det gäller val av fetter går uppfattningarna kraftigt isär. Genomgående för Livsmedelsverkets rekommendationer är att minska konsumtionen av fett, speciellt de mättade fetterna. För industriella transfetter, som förekommer i de industriella delvis härdade fetterna, anser man inte att märkning är nödvändig, då konsumtionen av såväl delvis härdade som fullhärdade fetter kraftigt sjunkit senaste tiden och därmed anser man att vi inte behöver oroa oss längre. Man varnar indirekt däremot för de naturliga transfetterna som finns i mjölkfetter, därmed också i smör, Bregott, ost, eftersom man betraktar dem som mättade fetter och erkänner inte att det finns skillnader mellan de naturliga och industriella transfetterna.

Vad vi anser framgår av det material vi lagt ut på hemsidan sedan slutet av 1900-talet och tydligt av råden nedan – bojkotta, det är det enda som får effekt på industrin, vilket bevisar att vår fleråriga aktion har givit resultat. Möjligheter eller behov av att dra ner på de naturliga transfetterna anser vi inte föreligger, då det inte är bevisat att de skulle vara ”farligare” är de mättade fetter där de förekommer. Mänskligheten har dessutom konsumerat dessa mättade animaliska fetter i 1000-tals år och något folkhälsoproblem liknande det vi har nu har aldrig tidigare funnits. Vi ser inte konsumtion av dessa fetter som ett hot, snarare en möjlighet att få bukt med övervikts- och diabetes-2-problemet.

Du kan välja att lita på oss och de forskare som ligger bakom vad vi publicerat, eller lita på fettindustrin (se Becel-”informationen” i TV) eller lita på Livsmedelsverkets rekommendationer. Det är ditt val och ansvar.

Någon upplysningsplikt om fetter som är omestrade finns inte, vilket vi beklagar. Därför lägger vi ut rådet om ”undvik” för de benämningar som kan dölja dessa fetter. En opinionsundersökning vi gjorde nyligen visar klart att konsumenterna vill veta vad det är för fett som döljer sig under vaga beteckningar som ”vegetabiliskt fett, margarin eller olja”.


Här kommer nu en enkel lista med våra råd om hur du kan välja bort oönskade fetter:

Bojkotta:
alla produkter med delvis härdade fetter och även härdade fetter, (även om de felaktigt ibland anges som ”hydrogenerat fett”). Detta ska anges oavsett om de innehåller transfetter eller ej.
alla produkter där det deklareras ”innehåller palmolja”.

Undvik:
alla produkter där man bara anger ”vegetabiliskt fett”, döljer ofta omestrad palm- eller sojaolja eller omestrat kokosfett.
produkter som påstås kunna sänka ditt kolesterol, t ex fett för 120:- kilot, du kan få samma effekt med lite nötter!
produkter där det bara står ”vegetabilisk olja”, det ska stå vilken sort det är. Olivolja och rapsolja, som har bra fettsammansättning ”döljer” man ju inte under ”vegetabilisk olja”. Oljor med extremt höga halter av Omega-6 (i förhållande till Omega-3) döljs ofta under beteckningen ”vegetabilisk olja”.
produkter där det står ”vegetabiliskt margarin”. Fråga och insistera hos fabrikanterna att få veta exakt. Men det sannolika är att margarinet bygger på omestrat palm- eller kokosfett, för att få den hårda konsistensen

Var alltid uppmärksam:
läs noga innehållsförteckningarna första gången du ska välja en okänd produkt. Får du inte veta, eller om texten är oläsbar, så köp inte produkten.
gå inte på reklamen, det är ingen hälsoinformation för att du ska må bättre, utan för att någon ska få det bättre på din bekostnad
lär dig vilka hälsopåståenden som är godkända, skippa de andra – de är bara lur och reklam. Gå inte på bröd som ”bakas med kärlek” eller fettblandningar med ”tänk på ditt hjärta”
mängden tillsatser med E-nr ger dig en vink om att vara på din vakt. Artificiella sötningsmedel kan bidra till fetma och övervikt, bl a genom att de stimulerar både aptit och törst, trots att de kanske är godkända av Livsmedelsverket
• följ debatten, följ våra nyhetsbrev SKN samt hemsidan, bantning är inte en lösning på fetma och övervikt, men ett bra sätt att sälja lösnummer och onödiga produkter
försök skaffa pålitlig information och kunskap och tänk på att du bara har en kropp och ett liv – det är du som kan göra det bättre genom att vara mer informerad

Vår svarta lista med produkter som innehåller härdade eller delvis härdade fetter >>
Följ fettdebatten på vår hemsida >>
upp