Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2004-10-12


Kampanjupprop:
Varning för livsmedel med delvis härdade fetter!

Sveriges Konsumenter i Samverkan har under en längre tid kartlagt marknaden och med hjälp av vakna konsumenter som kollat i butikerna har vi nu en lång lista med produkter som innehåller härdade eller delvis härdade fetter. Klicka här >>

Vi har haft kontakter med flera företag inom livsmedelsindustrin och uppmanat dem att ta bort dessa mindre önskade fetter ur sina produkter, men inte alltid har de velat lyssna.

Nu vänder vi oss i stället till alla konsumenter, både medlemmar och icke medlemmar, att sluta köpa sådana produkter, kanske enklaste vägen.

Härdade eller delvis härdade fetter innehåller viss mängd transfett, som inte tillför något nyttigt utan är en klar risk för hälsan. Transfetterna borde bannlysas. Vi har lagt ut en mängd material på vår hemsida sedan länge och det finns tillräckligt med fakta runt om i världen som visar på att dessa fetter måste bort från våra livsmedel.

För några år sedan drev vi kampanjen emot margariner som tillverkades med dessa fetter som bas och opinionen blev så stark att margarinindustrin frivilligt (eller under galgen) ersatte de härdade fetterna med andra fetter. Men då verkade det som fetterna i stället hamnade i andra produkter, dolt eller knappt synligt.

Många konsumenter är förtvivlade, de kan knappt hitta en limpa (utom cigarettlimporna) som inte innehåller dessa fetter. Det stämmer. Men det gäller att hålla ögonen öppna och leta, snart kommer det flera produkter med bättre fetter om vi bara undviker att köpa de med härdade och delvis härdade fetterna.

Positiv lista
De producenter som är villiga att vara med på en lista över produkter som inte innehåller de härdade och delvis härdade fetterna är välkomna att informera oss om dessa produkter och vi ska då lägga ut dem på en positiv lista.

I USA ligger det nära att man förbjuder transfett i livsmedel. I Danmark har man redan ett förbud och nu kommer den stora nyheten från England och Consumers Association i deras tidning WHICH publicerat den 7 oktober med testresultat från en undersökning av halten transfett i färdigprodukter. Många värden ligger långt över vad som försvarbart.

För mera fakta se:
Härdade fetter i livsmedel >>
Svenska konsumenter granskar fettindustrin >>
upp