(Bilaga)
Utdrag ur nyhetsbrev från Gunnar Lindgren 2006-10-04
Beställ nyhetsbrevet direkt på Gunnar Lindgrens
hemsida: www.gunnarlindgren.com.
2. Kampen mot fettsnål/kolhydratrik
kost
Runt om i Sverige böljar den stora kampen om hälsan
i det svenska samhället. På ena sidan står
en rad forskare, läkare, valiga människor
som mirakulöst har befriats från sin övervikt
och en rad sjukdomar, inte minst diabetes. På
andra sidan står några mycket inflytelserika
experter som propagerat för den fettsnåla
kosten i flera årtionden medan dietistkåren
lydigt att följt de sjukdomsalstrande råden,
men nu börjar dietistkåren svikta, inte minst
när de med egna ögon ser att en mer fettrik
kost leder till lägre vikt och förbättrad
hälsa. Enligt min uppfattning hålls ett stort
antal svenskar fångna i övervikt och diabetessjukdom
därför att prestigen hos de inflytelserika
experterna går före allt. Om primärvården
och kostrekommendationer, liksom nyckelhålsmärkning
och lättmargarinpropagandan skulle förändras
skulle säkert stora delar av sjukligheten i samhället
få en dramatisk minskning. En artikel i tidningen
Science 2001, "The Soft Science of Dietary Fat"
(Vol. 291. no. 5513, pp. 2536 - 2545) av Gary Taubes
startade den världsomspännande kritiken av
de rådande kostråden. Så här
börjar artikeln: "Mainstream nutritional science
has demonized dietary fat, yet 50 years and hundreds
of millions of dollars of research have failed to prove
that eating a low-fat diet will help you live longer."
Jag är förvånad över att de experter
som gjort karriär på den fettsnåla
kosten inte har fått andra uppgifter eller blivit
krävda på skadestånd. Hade ett läkemedel
givit upphov till kraftig fetma, diabetes, hjärtsjukdom
och avlidna patienter efter onödiga magstympningar,
hade detta troligen blivit föremål för
rättsprocesser.
Så här skriver
Bo Zackrisson, redaktör på tidskriften "1900-Talets
Vetenskap":
Toxisk epistel
Svensk världsledande forskning häcklas trots
att patienterna blir friskare
Publicerad i 2000-Talets Vetenskap nr 3/2006
Nyligen publicerade en grupp läkare och sjuksköterskor
en unik studie.
Undersökningen har gjorts av Jörgen Vesti-Nilsens
forskargrupp i Karlshamn.
Resultaten är övertygande och sensationella.
Talesmannen för de amerikanska
läkarnas diabetesförbund, ADA, erkänner
att låg-kolhydratkost är bättre för
diabetespatienter, men säger samtidigt att man
inte kommer att ändra sina
rekommendationer.
Låg-kolhydratkost
kan rädda njuren för diabetespatienter
Den ena studien innehåller 22-månadersdata
av Karlshamnsstudien.
Etablissemanget har hela tiden tuggat sitt mantra om
att det tidigare endast
förelegat 6-månadersdata och att låg-kolhydrat/hög-fettskosten
"sannolikt" är
osund på längre sikt. Vesti-Nielsen och hans
medarbetare visar nu att de
goda resultaten håller i två år. Diabetespatienterna
mår bra och håller sina
blodsockernivåer under kontroll.
Den andra studien är en så kallad fallrapport
om en diabetespatient med
nedsatt njurfunktion. Nedsatt njurfunktion är en
av diabetessjukdomens
allvarligaste komplikationer och har man en gång
sett att njurfunktionen
börjat skadas har man tidigare aldrig kunnat förhindra
försämringen. Frågan
är bara hur lång tid det tar innan patienten
blir föremål för dialys. Det
sensationella med fallrapporten är att låg-kolhydrat/hög-fettskosten
förmodligen är orsaken till att njurfunktionen
förbättrats. Det är, vad jag
vet, första gången som någon forskargrupp
kunnat visa detta. Därför är
rapporten sensationell.
Tycke och smak blir vetenskap
Frågan är nu hur det svenska och internationella
diabetes- och
forskaretablissemanget ska göra för att inte
slutligen erkänna att man under
decennier drivit diabetespatienter till för tidig
död, dialys och
förmodligen även amputation på grund
av sina sjukdomsgenererande kost-råd.
Talesmannen för den amerikanska diabetesorganisationen
ADA har tvingats
erkänna att låg-kolhydratkost ger bättre
blodsockerkontroll än deras egen
kolhydratstinna modell. Men och här kommer det
man vill ändå inte
rekommendera den eftersom diabetespatienterna inte tycker
om den.
Nästa steg måste väl bli att rekommendera
insulinberoende patienter att
sluta ta sitt insulin eftersom de flesta inte tycker
om att sticka sig.
Sen när blev frågor om tycke och smak ett
vetenskapligt argument? Vi som
redan äter denna kost vet att den enkelt kan göras
välsmakande och
kulinarisk.
Svenska läkare och professorer har hävdat
att låg-kolhydratkost är osund
(Claud Marcus), tråkig och uppblåst (Rössner).
När de vetenskapliga
argumenten tryter tar man till rena buskagitationen.
Ledande företrädare för Dietisternas
Riksförbund har under våren kampanjat
för att misskreditera Jörgen Vesti Nielsens
forskning. Ledande
diabetesforskare har haft nedgörande synpunkter
på studiens genomförande.
Att patienter blir friskare hjälper inte när
etablissemanget ska rädda sitt
eget skinn. Man har under decennier haft fel, men saknar
ryggrad för att
erkänna det. Ynkedom var ordet!
Här finns nu en överläkare i Blekinge
som på ett enkelt och tydligt sätt
visar att forskaretablissemanget varit ute och cyklat
de senaste 30 åren.
Priset för detta cyklande har varit ett antal tusental
hjärtattacker,
stroke, dialysfall och underbensamputationer i onödan.
Ställda inför detta
faktum måste budbäraren förgöras,
liksom Karthago på sin tid.
Bo Zackrisson
redaktör, 2000-Talets Vetenskap
bo.zackrisson@telia.com
_________________________
En annan mycket intressant artikel av forskningsingenjör
Johan Hedbrant vid Linköpings Universitet visar
i diagram att ju mindre fett vi äter desto fetare
blir vi. Hans konklusion:
"Som intresserad lekman har jag tidigare framkastat
iden att Nyckelhålsmärkningen 1989 är
orsaken till den ökning i överviktsrelaterad
ohälsa vi ser idag. Fett ersattes då med
kolhydrat, men vad man inte räknade med var den
ökande insulinfrisättningen och därmed
ökade fettinlagringen. Det är den ökade
kroppsvikten till följd av fettlagringen som gör
att vi äter mer, inte vår önskan att
bli feta"
Beställ nyhetsbrevet
direkt på Gunnar Lindgrens hemsida: www.gunnarlindgren.com.
|