Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2006-09-27


Missledande information om transfett i tidningen Vi


TRANSFETT- ÅRETS MODEORD - Det var rubriken, och det kan stämma. Men sedan var inte allt lika glasklart. Beklagligtvis blandas som vanligt från myndighetshåll begreppen industriellt framställda transfetter och naturliga transfetter ihop. Det verkar som man vill passa på och diskreditera smör, Bregott, mjölk och ost, där de naturliga transfetterna förekommer, så att de industriella transfetterna inte hamnar ute i kylan, ensamma.

Liselotte Schäfer Elinder från Folkhälsoinstitutet, som intervjuas, svarar så här på frågan ”Hur undviker man transfetter?”
”…Här sviker producenterna sitt informationsansvar, transfetter borde specifikt anges. Men vi bör också undvika mättat fett, som exempelvis finns i smör.”

Först och främst ska man inte jämföra de naturliga transfetterna med de industriellt framställda. Sedan ska man inte undvika smör och andra mättade fetter utan helt avstå från härdade och delvis härdade fetter, då sänker man konsumtionen radikalt av icke önskvärda fetter och får utrymme så vi kan med gott samvete och god smak behålla och njuta av både smör och Bregott.
Hela artikeln i Vi kan du läsa här >>

Läs mer på vår hemsida om fettdebatten och varför man ska undvika de industriella fetterna:
Debatten om matfetterna >>
Härdade och delvis härdade fetter i våra livsmedel >>
Fortsätt kampanjen mot de härdade fetterna >>

Industrin börjar ha förstått det. Fler och fler frångår nu de härdade fetterna (med mer eller mindre industriella transfetter).

Dagens senaste: I New York förbereds nu ett förbud mot industriella transfetter på restauranger. Läs artikeln NYC eyes ban on restaurant trans fats på CNNs hemsida.

Lägg märke till att man pratar om "artificiel trans fat", alltså de industriella transfetterna, och tänker inte förbjuda smör!
upp