TRANSFETT-
ÅRETS MODEORD - Det var rubriken, och det
kan stämma. Men sedan var inte allt lika glasklart.
Beklagligtvis blandas som vanligt från myndighetshåll
begreppen industriellt framställda transfetter och
naturliga transfetter ihop. Det verkar som man vill passa
på och diskreditera smör, Bregott, mjölk
och ost, där de naturliga transfetterna förekommer,
så att de industriella transfetterna inte hamnar
ute i kylan, ensamma.
Liselotte Schäfer Elinder från
Folkhälsoinstitutet, som intervjuas, svarar så
här på frågan ”Hur undviker man
transfetter?”
”…Här sviker producenterna
sitt informationsansvar, transfetter borde specifikt
anges. Men vi bör också undvika mättat
fett, som exempelvis finns i smör.”
Först och främst ska man inte jämföra
de naturliga transfetterna med de industriellt framställda.
Sedan ska man inte undvika smör och andra mättade
fetter utan helt avstå från härdade
och delvis härdade fetter, då sänker
man konsumtionen radikalt av icke önskvärda
fetter och får utrymme så vi kan med gott
samvete och god smak behålla och njuta av både
smör och Bregott.
Hela
artikeln i Vi kan du läsa här >>
Läs mer på
vår hemsida om fettdebatten och varför man
ska undvika de industriella fetterna:
Debatten
om matfetterna >>
Härdade
och delvis härdade fetter i våra livsmedel
>>
Fortsätt
kampanjen mot de härdade fetterna >>
Industrin börjar ha förstått det. Fler
och fler frångår nu de härdade fetterna
(med mer eller mindre industriella transfetter).
Lägg märke till att man pratar om "artificiel
trans fat", alltså de industriella transfetterna,
och tänker inte förbjuda smör! |