Det förekommer en mängd vilseledande information om de härdade
och delvis härdade fetterna (med eller nästan utan transfett).
Det kommer vilseledande information från industrin, från
vissa handelsblock, i en del inlägg på bloggar och även
på paketen. Debatten har ofta fastnat på begreppet ”transfett”
och ibland kräver en del personer och politiker märkning av
transfett och ibland förbud. Avsiktligt har man, även från
myndigheter, ibland hänvisat till att det finns naturligt i animaliska
fetter (från ko och får). Dessa fetter har vi ätit
i tusentals år och de utgör inget problem, medan de industriellt
framställda är helt annorlunda och här har man bevis
för att de är farliga. Detta är en av felaktigheterna
i debatten.
Diverse biprodukter
Det andra är att man sällan talar om att det bildas diverse
biprodukter vid den industriella processen. Så t ex minskas mängden
transfett ju mer härdat fettet blir, alltså i stort sett
noll i fullhärdat fett, medan andra ämnen också bildas
som är kanske t o m värre och minskar inte vid fullhärdning:
positionella isomerer, aromatiska ämnen, polymeriserade syror,
karbonyler, nickelsåpa, koordinerade komplex.
Fullhärdat fett är alltså inte lösningen även
om det är nästan fritt från transfettsyror, allt det
andra finns ju kvar.
Bort med härdningen helt och hållet
Det är därför vi, Sveriges Konsumenter i Samverkan, inte
fastnar i debatten om transfetter utan vill ha bort hela härdningsprocessen
för fetter tänkta att användas i livsmedel.
Det är därför vi i svarta listan tar upp produkter med
härdade fetter oavsett graden av härdning och listan är
alltså ingen översikt på transfetter. Transfetter är
ett obehagligt problem, men i detta fall är det inte problemet.
Bort helt enkelt med härdningen och blanda sedan inte ihop begreppen
med avsiktliga påståenden om att det finns naturligt i animaliskt
fett, naturliga transfetter alltså.
Vi behöver inte konstgjorda fetter
Det är ju så mycket enklare nu när man omvärderat
de animaliska mättade och delvis mättade fetterna. ”Lättmargarinerna”,
bakmargarinerna och fettblandningarna för matindustrin, även
de omestrade och sådant som döljs under beteckningen ”vegetabiliska
fetter” är inget bra alternativ till de gamla hederliga smöret
och numera Bregott som är baserat på smör och är
lättare att bre. Vi konsumenter behöver inte dessa konstgjorda
fetter, som dessutom har fel proportion mellan Omega-3 och Omega-6 (en
hälsofara!) men de är ju billigare för industrin. Tro
inte att priset alltid är det viktigaste för oss konsumenter,
vi kan även betala för kvalitet när vi vet vad vi köper.
Här visar vi ett urval av inlägg
i frågan på vår hemsida under avsnittet Debatten om
matfetterna:
Härdade
och delvis härdade fetter - Översikt >>
Kampen
fortsätter mot de härdade och delvis härdade fetterna
! 2005-11-03 >>
där står bl a följande:
I reaktorn blandas kemiskt förbehandlad
flytande olja med nickelspån och vätgas. Vid denna brutala
kemiska process förändras fettmolekylerna och en uppsjö
av naturfrämmande molekyler bildas samtidigt, t ex positionella
isomerer, aromatiska ämnen, transfettsyror, polymeriserade syror,
karbonyler, nickelsåpa, koordinerade komplex mm.
Transfetter
av Prof Göran Petersson, Chalmers augusti 2007 (pdf) >>
Förbjud
härdningsprocessen av fetter, 2008-01-31 >>
Härdat
fett är värre än transfetter, 2008-04-10 >>
Transfetter
bara en del i hela matfettsproblemet, 2008-04-09 >> |