Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2008-09-29  
Kortfattad sammanfattning - debatten transfetter
Vilseledande information om de härdade
och delvis härdade fetterna

(med eller nästan utan transfett)


Det förekommer en mängd vilseledande information om de härdade och delvis härdade fetterna (med eller nästan utan transfett). Det kommer vilseledande information från industrin, från vissa handelsblock, i en del inlägg på bloggar och även på paketen. Debatten har ofta fastnat på begreppet ”transfett” och ibland kräver en del personer och politiker märkning av transfett och ibland förbud. Avsiktligt har man, även från myndigheter, ibland hänvisat till att det finns naturligt i animaliska fetter (från ko och får). Dessa fetter har vi ätit i tusentals år och de utgör inget problem, medan de industriellt framställda är helt annorlunda och här har man bevis för att de är farliga. Detta är en av felaktigheterna i debatten.

Diverse biprodukter
Det andra är att man sällan talar om att det bildas diverse biprodukter vid den industriella processen. Så t ex minskas mängden transfett ju mer härdat fettet blir, alltså i stort sett noll i fullhärdat fett, medan andra ämnen också bildas som är kanske t o m värre och minskar inte vid fullhärdning: positionella isomerer, aromatiska ämnen, polymeriserade syror, karbonyler, nickelsåpa, koordinerade komplex.

Fullhärdat fett är alltså inte lösningen även om det är nästan fritt från transfettsyror, allt det andra finns ju kvar.

Bort med härdningen helt och hållet
Det är därför vi, Sveriges Konsumenter i Samverkan, inte fastnar i debatten om transfetter utan vill ha bort hela härdningsprocessen för fetter tänkta att användas i livsmedel.

Det är därför vi i svarta listan tar upp produkter med härdade fetter oavsett graden av härdning och listan är alltså ingen översikt på transfetter. Transfetter är ett obehagligt problem, men i detta fall är det inte problemet. Bort helt enkelt med härdningen och blanda sedan inte ihop begreppen med avsiktliga påståenden om att det finns naturligt i animaliskt fett, naturliga transfetter alltså.

Vi behöver inte konstgjorda fetter

Det är ju så mycket enklare nu när man omvärderat de animaliska mättade och delvis mättade fetterna. ”Lättmargarinerna”, bakmargarinerna och fettblandningarna för matindustrin, även de omestrade och sådant som döljs under beteckningen ”vegetabiliska fetter” är inget bra alternativ till de gamla hederliga smöret och numera Bregott som är baserat på smör och är lättare att bre. Vi konsumenter behöver inte dessa konstgjorda fetter, som dessutom har fel proportion mellan Omega-3 och Omega-6 (en hälsofara!) men de är ju billigare för industrin. Tro inte att priset alltid är det viktigaste för oss konsumenter, vi kan även betala för kvalitet när vi vet vad vi köper.

Här visar vi ett urval av inlägg i frågan på vår hemsida under avsnittet Debatten om matfetterna:

Härdade och delvis härdade fetter - Översikt >>
Kampen fortsätter mot de härdade och delvis härdade fetterna ! 2005-11-03 >>

där står bl a följande:
I reaktorn blandas kemiskt förbehandlad flytande olja med nickelspån och vätgas. Vid denna brutala kemiska process förändras fettmolekylerna och en uppsjö av naturfrämmande molekyler bildas samtidigt, t ex positionella isomerer, aromatiska ämnen, transfettsyror, polymeriserade syror, karbonyler, nickelsåpa, koordinerade komplex mm.

Transfetter av Prof Göran Petersson, Chalmers augusti 2007 (pdf) >>
Förbjud härdningsprocessen av fetter, 2008-01-31 >>
Härdat fett är värre än transfetter, 2008-04-10 >>
Transfetter bara en del i hela matfettsproblemet, 2008-04-09 >>

upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss