I samband med KNY nr 4 kom idén till detta initiativ. Läs
om debatten i Aftonbladet "Varför
ska vi behöva vänta 5 år på de nya kostråden".
Utvecklingen av övervikt, fetma och diabetes är den mest oroande
utvecklingen av ohälsa över världen och färre yrkesverksamma
kommer i framtiden att behöva försörja allt fler sjuka.
Det kommer inte att hålla. Därför är det bråttom
men dessutom mycket enklare om vi själva tar tag i frågorna
och förändrar vår livsstil och konsumtionefter vår
egen övertygelse. Så här skrev vi i mailet:
"Så t ex kan vi inte bara sitta
och vänta och kommer inte att invänta Livsmedelsverkets 4-åriga
arbete för nya kostråd. Vi kommer att arbeta fram ett ”konsumenternas
kostråd” i konsensus och sprida. Osäkerheten i de officiella
kostråden är redan stor och vi vet inte vad de kommer att
innehålla om 4 -5 år. Vi har mera bråttom än
så, det gäller vår hälsa. NU! Här kommer
KNY att bli ett viktigt verktyg."
Det kommer att bli medlemmarna som tillsammans utarbetar och utvärderar
förslagen och som ska ta besluten löpande. Du som är
medlem och vill vara med och bidra i denna diskussion, anmäl ditt
intresse till oss, så startar vi en diskussionsgrupp omkring hur
vi utvecklar dessa kostråd. Här några preliminära
tankar:
Bred beslutsbas
Det blir alltså en bred beslutsbas och där ansvaret är
kollektivt och enigheten så bred som möjligt. Är vi
inte eniga så redovisar vi åsikterna och det är upp
till varje enskild konsument att besluta över sin egen konsumtion
och ta ansvaret för sitt eget val. Detta är ju inget nytt,
vi får alltid ta ansvaret för vad vi äter, det gör
ingen myndighet ens idag, ingen doktor heller. Blir vi sjuka så
står vi där ganska ensamma med en beredvillig läkemedelsindustri
som står till förfogande med sina preparat, bara vi betalar
och tar riskerna.
I debatten i Aftonbladet ser vi ganska tydligt en begynnande spricka
och de gamla kostråden får nog anses som föråldrade
och baserade på bristfälliga vetenskapliga fakta. Redan nu
verkar det som stor enighet råder om att en minskning av konsumtionen
av socker, sockerarter och snabba kolhydrater är de viktigaste
och snabbaste insatserna vi ska börja med.
En viss försiktighet med ökad konsumtion av ägg bör
iakttas i synnerhet för de som inte tål trycket av ökat
proteinintag, risken för gikt ligger på lut. Därför
kan äggvitan ev reduceras, utan att minska på äggulan.
När det gäller fettsyrorna är de vegetabiliska fleromättade
fettsyrorna Omega-3 och Omega-6 i synnerhet något att ifrågasätta,
medan ökningen av fiskkonsumtionen är angelägen med sin
Omega-3 med DHA och EPA.
Mer på fötterna
Återstår att få mera på fötterna om de
animaliska mättade fetterna, så att man kan avvisa de "omestrade
palmoljefetterna" i margariner och negligera varningarna för
stroke och hjärtinfarkt efter lång och ökad konsumtion
av animaliska mättade fetter.
Vidare måste kostråden göras variabla p g a ålder,
kön och allmän hälsostatus m m.
|