I en ny
välgjord undersökning som väckt stort internationellt
intresse visar man att mjölkfett har en positiv påverkan
på vår hälsa i en rad avseende. Man ser att
det finns ett samband mellan intag av mjölkfett och minskad
förekomst av hjärtsjukdom, men också på
flera markörer för insulinresistenssyndromet. Det
fanns ett samband mellan mjölkfett och minskad fetma samt
påverkan på bildning av blodplättar. Forskarna
korrigerade för intag av frukt och grönt, men de positiva
hälsoeffekterna med mjölkfett kvarstod.
Kommentar från
Gunnar Lindgren:
Ända sedan Gary Taubes skrev sin berömda artikel "The
Soft Science of Dietary Fat" i "Science", Vol
291, 30 March 2001 har det stått klart att årtionden
av propaganda för fettsnål kost, samt denna särskilda
rädsla för mjölkfett (mättat fett), inte
vilat på en vetenskaplig grund. Vi har, unga och gamla,
tvingats leva i ett skymningslandskap med övervikt och
ohälsa, där margarin- och livsmedelsindustrins affärsintressen
blandats ihop med uttalanden från forskare som avlönats
av denna industri och där man tycks ha fått inflytande
över gällande kostrekommendationer.
De senaste åren har det kommit en rad rapporter som visar
att det i själva verket förhåller sig tvärtom
- fettsnål/kolhydratrik kost ökar risken för
övervikt och en rad sjukdomar. Stora delar av dagens ungdom
riskerar härigenom att senare i livet drabbas av ohälsa
som exempelvis hjärtsjukdom och diabetes. Perspektivet
förskräcker.
Mer info på Lindgrens hemsida:
www.gunnarlindgren.com
|