Frank Nilsson, som länge har
jobbat med kostfrågor och idrott, har skrivit en tankeväckande
artikel om soja som alltmer kommer in i våra livsmedel och uppfödningen
av djur. Vi publicerar den nu eftersom sojafrågan och grisuppfödningen
inte minst har aktualiserats i media, främst radions P1.
Mer finns om Frank och hans arbete på hans
hemsida.
Mjölkersättning som är gjord på sojabönor
innehåller höga halter av östrogen. Det visas i en europeisk
undersökning där man går igenom olika typer av barnmat.
Kommentar:
Påståendet att man inte säkert vet vad som händer
med barnen är felaktigt. De skadliga verkningarna av sojans fytoöstrogener
på barn är kända sedan länge.
Så här skriver jag i min bok "Istället för
doping":
Varning för sojaprotein!
Soja har av livsmedelsindustrin framhållits som den proteinkälla
som ska rädda världen. Denna multimiljarddollarindustri har
fått konsumenter världen över att acceptera produkter
som tofu, sojamjölk, sojaglass, sojaost och sojakorv med mera.
Den kanske värsta skadan orsakas av en produkt som redan våra
minsta får i sig, nämligen modersmjölkersättningar
baserade på soja.
Varför är soja skadlig för
människan?
Alla baljväxter (bönor, linser, ärter) och fröer
(till exempel spannmål) innehåller växtgifter som ska
skydda dem mot bl.a. skadeinsekter och svampar.
Några växtgifter som ingår
i soja
Fytinsyra hämmar upptagning av mineraler, som kalcium, magnesium,
koppar, järn och zink. Syran neutraliseras inte med normala tillagningsmetoder
som blötläggning och långa koktider. Eftersom du behöver
mineralerna för att hålla dig frisk och eftersom till exempel
järn är så betydelsefullt för syretransporten i
blodet, är det lätt att förstå nackdelarna med
intag av fytinsyrahaltiga födoämnen för den som idrottar.
Höga halter av fytinsyra är skadliga för tillväxten
hos barn och ungdomar. Inte bara soja, utan också fullkornsprodukter,
innehåller fytinsyra.
Lektiner har mycket otrevliga egenskaper. De har förmågan
att passera genom tarmväggen och om proteinomsättningen är
ofullständig, kan proteinrester följa efter och orsaka allergiska
reaktioner. Om proteinresterna liknar kroppens egna proteiner, kan immunförsvaret
också börja ge sig på dina egna proteiner och du har
fått en så kallade autoimmun sjukdom.
Lektinerna hämmar liksom fytinsyran också upptaget av mineraler.
Dessutom hämmas upptaget av protein, vilket gör att det är
svårt att veta hur mycket protein man tillgodogör sig. Soja
som proteinkälla är undermålig jämfört med
animalisk föda, eftersom viktiga aminosyror, som metionin och cystein
saknas. Metionin är en essentiell aminosyra, kroppen kan inte bilda
den själv, utan den måste tillföras via maten.
Soja är ingen bra mat för den som är mån om sin
hälsa och därför också helt olämplig för
den som vill optimera sina prestationer. Sojaproteinet är undermåligt.
Människan är anpassad till animaliska proteiner.
Innehållet av fytoöstrogen i soja hotar barnens utveckling
och är naturligtvis inte heller nyttigt för vuxna!
Soja är helt enkelt inte mat för människor!
Andra proteinrika baljväxter delar de här dåliga egenskaperna
med sojabönan, men i sojabönan finns ännu fler dåliga
ämnen. Soja kan ge störningar i hormonsystemet, försvagning
av immunsystemet och minskning av sköldkörtelns aktivitet.
(Sköldkörtelhormonet styr ämnesomsättningen i kroppen.)
Soja innehåller nämligen så kallade fytoöstrogener
(liknar det kvinnliga könshormonet östrogen). Bröstmjölksersättningar
baserade på soja har satts i samband med en tidigarelagd sexuell
utveckling hos flickor och en senarelagd eller hämmad sexuell utveckling
hos pojkar.
Flickor kan utveckla bröst och pubesbehåring före åtta
års ålder och i en del fall före tre års ålder!
Barn som får sojabaserad bröstmjölksersättning
har östrogennivåer som är 13 000–22 000 gånger
så höga som barn som får mjölkbaserad bröstmjölksersättning.
Dubbelt så många barn som fötts upp på sojabaserad
bröstmjölksersättning utvecklade diabetes, jämfört
med de som fått bröstmjölk eller mjölkbaserad bröstmjölksersättning.
Problem med reproduktionen, sköldkörtelsjukdom och leversjukdom
till följd av fytoöstrogener har observerats i försöksdjur
som möss, råttor, stör(fisk), vaktel, får, grisar
och silkesapa. Hos nyfödda silkesapor (hannar) undertrycktes den
testosteronhöjning som följer på födseln med upp
till 70 procent, sedan de fått sojabaserad bröstmjölksersättning.
U.S. Food and Drug Administration har en lista på 288 vetenskapliga
studier, som tar upp de skadliga effekterna av att äta sojaprodukter.
Soja används numera också som kraftfoder i djurhållningen.
Det är inte bra, dels därför att soja (som alla bönor)
innehåller mycket inflammationsdrivande omega 6-fett (mer om detta
senare) och dels för att produkterna från djurhållningen
innehåller fytoöstrogener. Vill du äta riktigt kött,
ska du därför äta kött från vilt eller från
gräsbetande, ej kraftfoderuppfödda djur.
Referenser:
Livsmedelsverket, Växter
och växtgift
Freni-Titulaer LW et al.. Am J Dis Child 1986 Dec;140(12):1263-1267.
Am J Clin Nutr 1998 Dec;68(6 Suppl):1453S-1461S
Fort P et al. Breast feeding and insulin-dependent diabetes mellitus
in
children. J Am Coll Nutr 1986;5(5):439-441.
Sharpe RM et al. Infant feeding with soy formula milk: effects on the
testis
and on blood testosterone levels in marmoset monkeys during the period
of neonatal testicular activity. Hum Reprod 2002 Jul;17(7):1692-703.
U.S
Food and Drug Administration |