Debatten om
att släppa burhönorna fria är nästan
15 år gammal och det ena sveket efter det andra
fick vi uppleva. Nu är en milstolpe passerad och
från den 1 januari gäller exakta regler för
märkning. Visserligen är inte märkningen
obligatorisk men man får inte sälja ägg
av kvalitetsklass A utan märkning. Köp därför
bara riktigt märkta ägg.
Vad som ska stå på förpackningen framgår
av bilden nedan, hämtad från Livsmedelsverkets
folder ”Märkning
av hönsägg” (pdf-fil). Vid lösviktsförsäljning
ska vissa uppgifter finnas klart exponerade vid äggen,
nämligen 3,4,5,7 och 8.
På förpackningen ska produktionssystem anges:
• Ägg från utehöns • Ägg
från frigående höns inomhus •
Ägg från burhöns (gäller inredda
burar av nyare konstruktion) De gamla burhönsen
levde i oinredda trånga burar, utan möjlighet
till naturligt beteende, och sådan anläggningar
får inte producera ägg längre i Sverige,
men det förekommer och rättsmaskineriet mal
långsamt. Några dispenser ges inte längre.
Däremot kan import förkomma. Självklart
undviker vi konsumenter att köpa sådana. Ägg
är ändå ett så otroligt billigt
livsmedel med tanke på näringsinnehållet
och den fullvärdiga näringen att vi har råd
att välja kvalitet och hänsyn till de verkliga
äggproducenterna,hönorna.
Enskilda
ägg skall vara märkta enligt bilden till
höger, också den hämtad ur Livsmedelsverkets
folder. |
 |
Äggen ska dessutom vara klassificerade efter vikt:
XL – mycket stora, 73
g eller mer
L – stora, 63-73 g
M – medelstora, 53-63 g
S – små, under 53 g Datummärkning:
Bäst för datum räknas upp till 28 dagar
efter värpning och äggen får säljas
fram till 7 dagar före detta datum. Butiken får
alltså inte sälja ägg äldre är
21 dagar, för att vi ska ha en chans att konsumera
dem medan de är som bäst.
Ägg går att konsumera också efter bäst-före-datum,
men kvaliteten sjunker allt eftersom. Typiskt för
”gamla” ägg är att de ställer
sig upp och flyter i kokvattnet.
Prismärkningen
är ett problem för sig. Dels packas ägg
i 6,10,12,15,18 och 24 ägg. Storleksklasserna är
4 och därför kan det vara svårt att
ha koll på vad man betalar för. Kilopriser
är alltid ett exakt mått, men enligt en överenskommelse
med Konsumentverket ska ett jämförpris per
styck uppges. Håll då i minnet att vikten
varierar.
Butikerna är inte alltid så utförliga
i sina skyltningar och här finns mycket att önska.
Fråga om skyltningen inte är tillfredställande.
Kräv att kilopris ska anges utöver annan föreskriven
information.
Förvaring:
Alltid i kylskåp under 8 grader.
Andra viktiga fakta:
Varje normalstort ägg ger energi på 80 kcal.
Räknar man med ett snittpris på 1:50 per
ägg så betyder det att priset för en
timmas energibehov (genomsnittligt för en person
som behöver 2.400 kcal) blir 1:75. Jämför
med många snabbrätter som kostar uppemot
20-30 kronor per 100 kcal så är ägg
ett oöverträffat livsmedel till ovärderligt
lågt pris! Ägg innehåller dessutom
en fullvärdig näring, utom C-vitamin.
Räknar man på ett annat sätt kommer
man till nästan samma resultat. Energiinnehållet
i 100 g ägg är hela 150 kcal. Vid ett kilopris
på 25 kr betyder det att energipriset blir 1:66
per 100 kcal.
OBS! Det förekommer ägg från gamla
burar fortfarande på marknaden, men de är
inte märkta enligt reglerna ovan, så se upp
och gå inte bara efter priset.
|