Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
Kampanj: Allt om Ägg
2004-09-07


Enkla råd vid köp av ägg


Enklaste rådet:
Köp KRAV märkta ägg på WILLY:s - Där kostar 6 ägg 12:98 (2:16 kr/ägg = 35 kr/kg i genomsnitt. Äggen är märkta med 0SE, (ibland är det storlek M (medium) och ibland L (large) beroende på medelvikten och tillgången).
Eller om du inte har nära till WILLY:s butik
- kan du ibland hos ICA hitta KRAV-ägg i 6 pack för 16 kr (2:65 kr/ägg = 43:08 kr/kg)
- eller vill du betala ända upp till 1 kr mer per ägg kan du köpa COOP/KF:s KRAV-godkända ägg i 6-pack för mellan 17 kr och 19 kr (upp till 3:15 kr/ägg = 48:87 kr/kg).
Vi har alla råd att frossa i ekologiska ägg – prisskillnaderna är inte så stora och ägg är BILLIG och näringstät mat, snabbmat dessutom!

Näst bästa rådet:
Som andra alternativ kan du köpa ägg från frigående hönor (märkta med 1SE för frigående med tillgång till utevistelse eller 2SE för frigående inomhus). I lösvikt eller packade hittar du priser i genomsnitt på 1:75 kr/ägg = 28 kr/kg. Hos ICA har vi hittat priser ner till 19:90 kr/kg för lösvikt och hos COOP i 6-pack ända upp till 40:61 kr/kg.

Undvik:
Burägg från s k inredda burar (märkta med 3SE), godkända men inte accepterade av konsument- och djurskyddsorganisationer. Av priser vi hittat är inte skillnaden av intresse jämfört med frigående, (mellan 23 kr och 30 kr/kg).
Bojkotta:
Ägg från gamla FÖRBJUDNA burar (äggen är omärkta!). Kommer att kollas av SLV mera nu, men vi konsumenter kan ju ta bort dem från marknaden med en gång! De finns på bl a WILLY:s som då kallas Ekonomiägg, 24 ägg för 25:90 (1:08 kr/ägg (S-M) = 19:07 kr/kg vid skyltad vikt 1,358 kg, men äggen jag köpte vägde 1,2 kg så se upp! Verkliga priset var alltså 21:58 kr/kg).

I vissa ICA Maxi-butiker lär de även finnas, liksom i en del servicebutiker där vare sig leverantör eller vikt finns angivet. Dessutom kan ägg från burar som exporterats till Finland förekomma, då märkta 3FI, eftersom de gamla burarna fortfarande är godkända i Finland enligt EU-regler och då märkas med "3" för burägg.

Prisskillnaden mellan dessa ägg och frigående motiverar inte att gynna olaglig äggproduktion. Ägg är ändå ett av våra billigaste livsmedel.


Se mer om det i slutet av artikeln "Hur tyder man märkningen av ägg?"
Läs vårt pressmeddelande: Bojkotta Buräggen!

Små eller stora – en ”smakfråga”?
När en höna börjar värpa är äggen små (S). Se upp om du ska baka, små ägg är mindre! Står det t ex 3 ägg i receptet ska du ta 4 små, annars kan t ex sockerkakan inte bli lika bra. Ska du bara äta dem kokta eller stekta spelar det mindre roll. Men se upp för jämförpriset per ägg och jämför också storleken.

De flesta äggen som produceras är Medium och Large (L är cirka 65 procent). XL – extra large - är de ägg som hönorna värper mot slutet av sin produktiva period. Har ofta skörare och ojämna skal, men är de billigaste äggen från producent. De kallas ibland FRUKOSTÄGG.

VI gör det enklare för DIG, GÅ MED SOM MEDLEM och få löpande goda råd!

upp