Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2009-12-11  
Barnfetman allas ansvar
Artikel från Kristianstadsbladet 2009-12-11.

Barnfetman är allas ansvar. Och en större fråga än om det ska serveras lättmargarin eller ej på skolorna. Skolöverläkare Kristina Georgiev vill se ökat fokus på frågan, från alla.

Skolöverläkaren Kristina Georgiev har med intresse följt debatten vad gäller kosten i skolan. Hon startade för fyra år sedan överviktsenhet på Hässleholms sjukhus och följer noga den vetenskapliga debatten. Hon tror att skolans roll är viktig. Precis som föräldrarnas. Och det sunda förnuftet.
– Jag tror att intresset för barns kost är stort och relevant eftersom vår livsstil ändrats de senaste 25 åren, till att påverka barnen negativt.
De blir allt tjockare, våra barn. För 25 år sedan räknades fem procent av de svenska barnen som överviktiga. Kanske någon i varje klass.
I dag lider fem procent av fetma och 15 procent av övervikt. Vart femte barn väger alltså mer än det ska.
– Det är klart att det är ett samhällsproblem, säger skolöverläkaren.

Allas ansvar
Enligt ny forskning hon tagit del av påverkas de barn som har genetiska förutsättningar för fetma mest av vårt ökade energiintag. Men forskningsresultatet visar att om dessa barn höll sig till en nyttig kost med den fetthalt som Livsmedelsverket nu rekommenderar, ökade chansen för att de skulle bli normalviktiga.
– Jag tror att det handlar om den totala mängden energi vi får i oss, inte om lättmargarin i skolan eller ej. Men skolan måste ta sin del av ansvaret, för att inte dessa barn ska behöva betala priset för att vårt samhälle ändrats, konstaterar Kristina Georgiev.
Att minska på godis- och läskkonsumtionen är nog de flesta rörande överens om, oavsett på vilken sida av lättmargarindebatten man står på. Att barnen behöver ut och röra på sig i stället för att sitta framför dator eller tv håller nog också de flesta med om.

Kost på lektionerna
Föräldrarnas ansvar, javisst, menar Kristina Georgiev.
– Men skolan har givetvis också ett ansvar och jag funderar mycket på hur vi ska nå ut, till både barn och föräldrar.
Det ska talas kost och motion på lektionerna, hemkunskapsmaten ska vara nyttig, och det bör finnas regler och samtal kring att eleverna inte bara ska bli sittande på rasterna.
– Framför allt tjejerna slutar leka och röra sig när de kommer upp i sjuan, ser Kristina Georgiev.
Hon sällar sig också till Livsmedelsverkets rekommendationer, om bland annat att gå över till lättmargarin. Till skillnad från "fettdoktorn" Annika Dahlqvists rekommendation att äta mycket fett men inga kolhydrater.
– Den senare delen av doktor Annikas diet verkar en del föräldrar ha glömt. De argumenterar för det fetare smöret och hänvisar till fettdoktorn, men de glömmer att barnen i så fall inte ska äta bröd eller potatis och pasta.
Det är en diet hon inte vill rekommendera, inte för växande barn.
– Ett överviktigt barn ska aldrig banta. Det skapar bara dåliga förutsättningar för att barnet ska få en hälsosam syn på mat.
I stället ska barnen få växa in i sin kropp, genom att äta nyttigt.

Inget godis i skolan
Och här spelar skolan en viktig roll. Därför efterlyser hon en policy för skolcafeteriorna. Hon vill varken se läsk eller godis säljas i kommunens skolor.
– Det är ett ställningstagande som skolan bör göra. Man måste leva som man lär.
Hon vill föra upp lättmargarindebatten till något större, hon vill att föräldrar ska se helheten. Att göra en svår och komplicerad samhällsfråga som övervikt så enkel som att allt löser sig bara barnen får mer fett i skolan, det vore att servera en lättköpt lösning, menar hon.
Därför välkomnar hon barn- och utbildningsnämndens förslag att satsa extra på information kring barnfetma, riktad både mot skolpersonal och föräldrar.

Kommentarer

Hå hå ja ja
Inskickat av: Mats Thuresson, 11-12-2009 07:38:29
Servera lättmargarin (huggormafett) i skolorna och samtidigt sälja godis och läsk.
Det är ju samma sak som att äta 11 sorters kakor
och be om att få sacketter till kaffet.
Den Du!

Usch..
Inskickat av: Camilla Appelgren, 11-12-2009 08:38:15
Menar Kristina på allvar att margarin är ett bra livsmedel?? ELler tolkar jag det fel.... Ett barn blir inte tjockt av att ha några gram smör på mackan/dag!!!! Sluta nu! Det handlar inte om många kalorier. Att ge barnen lättprodukter gör dem hungrigare, sedan har de tillgång till godis i kiosken och väljer såklart det eftersom sug på mat --> godis! Ge barnen helprodukter så de får den energi de behöver och även så de kan tillgodose sig de vitaminer som finns i maten.

De förra generationerna som INTE var feta åt ju fullprodukter...hur förklarar ni det? JO, de åt mindre socker! Och jodå, de åt mackor med smör på.... håller fortfarande fast vid att det är sockret i GODIS com gör barnen feta... man behöver INTE ta bort alla kolhydrater för att se en bra ändring!

Frukt är dyrt....
Inskickat av: GL, 11-12-2009 08:59:10
Barnfettman kan också bero på att föräldrarna är fattiga och inte har råd att köpa frukt som mellanmål och då blir det mackor och annat onyttigt som barnet äter. Jag känner flera fall som det är på detta viset.
Köp frukt säger dietisten, men vad gör man när man inte har råd att köpa en massa frukt varje dag, för frukt är dyrt.

Slopa läsk som dryck till maten!
Inskickat av: Upprörd Osbybo, 11-12-2009 09:43:18
Hej! Där jag äter så dricks det mycket läsk, vilket är fel tycker jag, så slopa läsk som dryck till maten! Vem har sagt att bröd ska vara onyttigt?? Det finns många bra brödsorter att välja på, så det argumentet att bröd skulle vara onyttigt, det köper jag inte, det är missvisande! Så mycket bröd äter man inte så man blir tjock och sjuk av det, endast det vita brödet kan vara onyttigt, men hallå?! Det äter man väl inte så himla ofta, kom inte med dubbelmoral om bröd, sen är det sockret som är det största problemet, inte fett och kolhydrater, tack på förhand!

Har nog mer med motion att gora...
Inskickat av: Berit, 11-12-2009 10:57:32
Jag är lite över 30 och när jag växte upp så hade vi fr.o.m hogstadiet en kiosk som sålde godis. På lag- och mellanstadiet hade vi en affär över vägen (ni som minns affären över vägen vid Centralskolan). Vi åt så mycket godis vi bara kunde. Detta har ingenting med kosten att gora, utan att dagens generation av barn inte är "utebarn" som vi var, var vi uttråkade lekte vi utomhus, oavsett väder och fick dagligen mycket motion. Det är det dagens barn saknar. TV-spel och alla andra inomhusaktiviteter som det nu flödar av har gjort våra barn fantasilösa när det gäller "riktigt" lekande som innefattar daglig motion.

Trams...
Inskickat av: BigMac, 11-12-2009 13:06:08
Om dagens människor hade ätit en bra frukost hemma, tagit med matlåda till jobbet osv så hade folk inte varit så feta och slöa/lata. Bekvämt att gå till McDonald´s 3 gånger om dagen kanske, men sen får dom f-n i mej ta konsekvenserna också och inte skylla på andra. Ät riktig mat hemma och rör på er så får ni inte så mycket problem nu och i framtiden. Ta ansvar för en själva och våga säga nej...

"Det är bara döda fiskar som flyter med strömmen och det är inte i medvind en drake lyfter!"

Osbybo....
Inskickat av: C, 11-12-2009 13:26:10
Socker är farligt men inte kolhydrater =) Ja, det är ju samma, men OK, förstår vad du menar. Du menar GODIS är inte bra, barn äter för lite lagad mat.

Håller helt med dig!! Men jag är MYCKET emot det jäkla margarinet som serveras... det är gegga, BOKSTAVLIGT talat.. en massa hopplock av kemikalier som färgas och smaksätts för att lika smör och lurar alla konsumenter att köpa det i tron att det är lika bra..HUA! Usch, ryser av bara tanken...

Till Kristina
Inskickat av: c, 11-12-2009 13:31:46
Håller helt med dig att det har med helheten att göra, dock tror jag inte på lättprodukter och SPECIELLT inte på margarin som jag inte ens ser som livsmedel..

Ge barnen bregott och riktig mjölk så kommer det leda till mindre småätande och mindre godissug! Detta i sin tur gör att skolan kan spara pengar o sedan lägga dessa på kostutbildning till föräldrar och ge tips hur man får barnen att INTE överäta godis etc.

Till Kristina
Inskickat av: Thomas H, 11-12-2009 14:11:13
Instämmer med vad Camilla och andra har skrivit tidigare. Du säger att du följer forskningen, gör du....?

Har du inte följt debatten i Dagens Medicin under året där SLV inte lyckats försvara sin MYT om att mättat fett är farligt! Det finns fler studier som säger att allt från att mättat fett är ofarligt till att det är bra! Du verkar inte heller ha läst prof. Birgitta Strandviks studier för då hade du inte förordat SLV fettskrämda kostråd!

Visst har helheten betydelse och även motion, men allra störst betydelse har en bra och riktig kost.
En kost som mättar och då måste den innehålla mättande essentiellt fett vilket bl a innebär att man inte överäter så lätt! Godis mättar inte... den bara speedar barnen..... ger sämre tandhälsa osv. osv.

Hur är läget i vårt land i övrigt.
Inskickat av: Thomas H, 11-12-2009 16:25:48
SLV är ute på Turne i vårt avlånga land enbart för att stödja kostchefer vid övergång till lättprodukter.. I en tid då tom med WHO börjar ifrågasätta det fettsnåla - fullfett är nog inte farligt..... Hur smart är det, när tom SLV inte själv kan visa på studier som säger att dom har rätt??
Dom bara tycker och tror.... på en fettskrämd MYT!

Nedanstående länk informerar om ett sådant möte från Uppsala
http://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/1167/Motstandet-mot-direktiven-om-lattmjolk-och-lattmargarin-vaxer.aspx

I alla fall två personers ansvar
Inskickat av: Mange, 12-12-2009 15:22:00
Jag vet att det jag skriver är kontroversiellt. I dagens samhälle nästan förbjudet. Det är så långt ifrån de flestas uppfattning det kan bli. I detta land där vi delegerar alla beslut i våra liv till politiker, socialtjänst, sjukvård osv. Så håll i er nu. Nu kommer min åsikt. Barnens fetma är....... tadaa!!!! FÖRÄLDRARNAS ANSVAR!!!!

Inte bara Mange, men visst har du många poänger där!
Inskickat av: Thomas H, 12-12-2009 17:34:55
Med inte bara menar jag att all föräldrarinformation inte bra /rätt. Se bara på SLV:s fettskrämda kostråd!

Bra sagt det där om att delegera, så är det ju och sen när man ev. blir sjuker så tror man att doktorn botar en med "piller", men så är det ju inte riktigt!

Oftast är det ens sätt att leva och äta som med tiden gör en sjuker dvs. Livsstilfel.... Och bättrar man då sin kost och äter mer nyttigt så självläker våra underbara kroppar!
Förutom den där pillerhjälpen krävs oftast egna insatser för att allt skall bli bra igen.

Alternativet är ju att fortsätta med "symtomläkemedlet" livet ut vilket nu väldigt många gör!
Många får inte ens reda på eller information om att en annan bättre kost kan göra dom symtomfria/friska!

Till Kristina som vill hålla sig vetenskapligt uppdaterad!
Inskickat av: Thomas H, 12-12-2009 18:28:24
Se studien nedan som säger tvärtemot SLV fettskrämda kostråd för barn

http://www.sahlgrenska.gu.se/aktuellt/nyheter/Nyheter+Detalj/?contentId=648876

Mange
Inskickat av: Camilla Appelgren, 12-12-2009 20:29:00
Självklart är det vårt ansvar =) MEN det är tyvärr inte kostdemokrati i skolan. Barnen på kommunala förskolor/skolor tvingas idag äta margarin och dricka lättmjlök (eller ännu värre skippa det pga vattnig kons.) pga att det inte finns kostdemokrati!! Vi föräldrar FÅR ju inte vara med och bestämma vad våra barn får för mat i skolan!

SKa politikerna ha det såhär kommer jag snart förespråka att de föräldrar som vill får skicka med matsäck till barnen!!

SLV uppmärksammar inte studier som säger motsatsen till deras kostråd!
Inskickat av: Thomas H, 12-12-2009 20:40:04
En stor studie på nästan 100 000 personer kom till nedanstående slutsats(flera sammanslagna studier)!
"These findings do not support the use of low-fat diets to prevent weight gain."
Så varför i jössu namn skall våra skolbarn äta lågfettprodukter (low-fat).

Länk till själva studien!

Sluta leka med barnens hälsa och slänga bort skattepengar
Inskickat av: Bengt Ingerstam, 13-12-2009 00:42:20
Problemet är att barnen inte får energi så det räcker tillräckligt länge och då tar man till de snabba kolhydraterna och effekten blir som det blir.

Friska barn kan äta blandad kost med både potatis, ris och pasta, men måste få en ordentlig mängd fett, så de står sig längre. Det gör man inte på potatis eller ris eller pasta. Lättmargarin är ju mest vatten, så det är inget fullgott fett. Lättmargarinet har dessutom problemet med den höga mängden Omega-6 varför det är olämpligt som föda. Man ska inte ge barn allergiframkallande fettblandningar.

Den större andelen fett får barnen via helmjölken, och där visar forskning att det är till stor nytta och inte någon nackdel.

Ökad fettkonsumtion främst från helmjölken är ett bättre alternativ än godis och läsk. Varför inte ett ?mellanmål? på eftermiddagen med en hård macka (råg) med Bregott och fet ost och ett glas helmjölk ? som alternativ till godiset och läsken. Det blir ingen fet på, men orkar med skolarbetet.

"Nätverket mot lättprodukterna i skolmaten" har publicerat en analys som visar att lättmargarin blir dyrare, hotar barnens hälsa och innehåller palmolja och därmed lika mycket mättat fett som t ex Bregott, lämpligt då välja bort palmoljan. Alltså 3-0 till Bregott. Mer kan läsas på http://www.konsumentsamverkan.se/skolmaten

Spirit of food
Inskickat av: HerrBanan, 13-12-2009 00:55:10
Med risk för att vara tjatig: Är lättmargarin o lättmjölk o hel/halvfabrikat, är det Spirit of food? Det känns som om något har missats i Kristianstad kommun, livsmedelskommunen?

Rubrik
Inskickat av: Jon Jonsson, 13-12-2009 14:09:23
Angående bröd så innehåller det i huvudsak kolhydrater. Alla kolhydrater blir efter en stund i magen nedbrutna till socker.

Vi blir inte mätta av socker/kolhydrater.
Jämför men två tallrikar med samma antal kalorier så håller vi oss mätta och behöver inte springa och småäta när vi äter den som innehåller en hög andel fett och låg andel socker(kolhydrater).

Fram för smör och grädde och håll ned potatisen, pastan och riset.

Dessutom, margarin är en tvivelaktig produkt. Det har ännu inte visats att de är ofarlig för människor.
upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss