Mail skickat till Kommunfullmäktiges
ordförande i Kramfors kommun med anledning av Smörupproret
där.
Bäste Jan Johansson
Debatten i Kramfors i förrgår har nu nått hela landet
via flera hemsidor, bl a vår, och kommer att accellerera, inte
glömmas.
Vill gärna informera dig om att det finns en riksomfattande konsumentorganisation
som arbetar för våra barns bästa och även berör
skolmaten. Om du tror att Smörupproret är en lokal företeelse
med några oroliga föräldrar så är det ett
misstag. Att försvara Livsmedelsverket i nuläget är förknippat
med stor risk att tappa förtroendet. De får gärna ha
sina kostrekommendationer men också acceptera motståndarnas
åsikter, sådan är den demokratiska debatten.
När du i radion uttalar att ni enbart
ska följa Livsmedelsverkets rekommendationer, vill jag gärna
fråga
- om det gäller alla livsmedel, varje rätt eller tillbehör.
- Har ni t ex enbart fullkornsbröd, pasta m m (SLV: Välj i
första hand fullkorn när du äter bröd, flingor,
gryn, pasta och ris.)?
- Har ni t ex ett bra urval av bönor på salladsbordet (jag
menar då inte enbart gröna bönor)?
- Ser ni till att barnen får tillgång till frukt
- har ni förbud för någon annan produkt än smör/Bregott
Aftonbladet gjorde för en tid sedan en enkät som visade att
över
80% av de som svarade INTE litar på Livsmedelsverkets kostråd.
Då kanske du förstår varför föräldrar
opponerar mot att just ha förbud mot de naturliga matfetterna.
Försäljningen sjunker dramatiskt i butikerna för Becel,
Lätta m fl margariner medan smör och grädde ökar.
Spannet var för ett år sedan 22%. Sänder dig gärna
underlaget.
Det finns ett stort antal professorer som starkt går emot nuvarande
kostråden. Du känner säkert till många av dem,
men jag vill nämna en, professor Göran Petersson på
Chalmers, som skrivit rapporten ”Välj
Bregott framför Becel för kärl och hjärta”
Där tar han upp just den stora andelen Omega-6 i margarinerna,
som är en stor hälsofara. Han visar också att 40% av
LÄTTAs innehåll är mättade vegetabiliska fetter.
Någon yttrade i debatten i radion att det
var mest rapsolja. Klart fel. Över 40% av fettet i LÄTTA är
ursprungligen palmolja (som även har en del omättade fetter
i sig, varför den troliga halten är över 50%. Det sades
att det "numera är mest svenskodlad raps, men då kan
man inte få margarinet i fast form! Även experten från
Livsmedelsverket vilseledde er i debatten om fettinnehållet, alltså
har ni fått fel information och baserar era beslut på osanningar!
Sådant kan hända när man enbart bjuder in en part, som
dessutom är starkt margarinfixerade. Odemokratiskt i allra högsta
grad att styra den givna informationen på detta vis.
Fråga: Brukar ni tillämpa denna
typ av "styrd demokrati" i kommunfullmäktiges arbete?
I så fall tappar nog väljarna förtroendet för de
folkvalda!
Rent ekonomiskt är det en katastrof att man hanterar skattebetalarnas
pengar som man gör. Bifogar artikeln: Kommunernas
tvång att servera lättprodukter i skolmaten ger högre
kostnader och hotar barnens hälsa. Vi har också räknat
på rent ekonomiskt vilka konsekvenserna är. Bifogar vår
kalkyl som visar att per 10 000 elever görs en besparing på
ungefär en och en halv miljon kr/år. Då är
det inte försvarbart att klamra sig fast vid lättmjölk
och lättmargarin.
Hälsomässigt finns idag en överväldigande skara
professorer och experter som pekar på nyttan av smörprodukter
och fet mjölk, i stället för de lätta varianterna.
I dokumentet ”Naturligt
fett” finns ett stort antal länkar till viktiga dokument,
inte minst forskningsrapporter.
Bifogar också ett inlägg i min egen blogg: Lättmargariner
är inget alternativ! där påtalar jag just att av
fettet (exklusive vatten) utgör största delen av fettinnehållet
av palmolja, något som en kommun som ska leva upp till klimatmålen
inte borde låta ingå i skolmaten.
Måste säga att det var beklagligt att se inslaget från
mötet i Kommunfullmäktige, där det knappast fanns något
ifrågasättande medan representanten från SLV skickligt
besvarade de snälla frågorna och att ingen genomskådade
vissa påståenden. Det är också tendensiöst
att bara inbjuda en föredragshållare i en så ömtålig
fråga, när det ändå skulle ligga till grund för
politiska beslut, det ligger inte i demokratins anda.
Sen måste jag få ifrågasätta
det lämpliga i att förbjuda vissa produkter i skolmaten. Att
förbudet enbart berör smör/Bregott och helmjölk,
som så många anser vara bättre och hälsosammare
(och billigare enligt vår bifogade kalkyl) och krävs av föräldrar,
är utmanande, cyniskt och okunnigt och visar ingen respekt för
skattebetalarnas pengar och barnens hälsa. Vem tar egentligen ansvaret?
Det är dessutom det enda fallet där förbudstaktiken tillämpas.
När det gäller varmrätten, fullkornspastan(?) och salladsbordet
samt brödet är ju valfriheten stor och här finns inga
förbud. Vari ligger logiken?
En summering av det som hänt och notering av den enorma uppmärksamheten
från massmedia, visar att det inte är en liten fråga
och krav från några enstaka föräldrar. Ett otroligt
stöd från en mängd aktörer samlas nu som stöd
för Smörupproret i Kramfors och frågan når nu
ut över hela landet genom mångas hemsidor och bloggar samt
P1 riks efter 16 inte minst.
Du kan följa vår rapportering på hemsidan
under Nyheter samt i avsnittet om skolmaten, med länk i ”Hetast
just nu”.
Avslutningsvis, med en vädjan från vår sida, som stöttat
och hjälpt de aktiva i Kramfors sedan länge, att respektera
föräldrarnas yttringar och vilja att få en dialog, samt
se fakta på ett nyktert sätt, hoppas vi att ett bättre
samförstånd kan etableras och att kommunen frångår
sin odemokratiska och ohälsosamma samt ekonomiskt ohållbara
position och åtminstone tillåter valfrihet så eleverna
kan lära sig välja och ta hand om sin egen hälsa.
Låt oss värna om framtiden tillsammans, med kunniga, kritiska
men friskare barn.
Vänliga hälsningar
Bengt Ingerstam
ordförande
|