I flertalet av landets skolor, dagis
och äldrematsalar har det införts något som kan liknas
vid tvångsmatning, man får inte längre välja mellan
smör/Bregott och lättmargarin eller fullvärdig mjölk
och lättmjölk. De ansvariga för ”köken”
och administrationen hänvisar till ”föreskrifter”
från Livsmedelsverket om att det bara ska serveras lättmargarin
och lättmjölk.
Det väcker stark opposition bland elever, lärare och föräldrar
samt de äldre. På många håll startas aktioner
och det har också lyckats på en del håll att få
tillbaka valfriheten.
Just nu rasar debatten om fetterna och allt
fler forskare, läkare och professorer vågar opponera sig
emot Livsmedelsverkets kostrekommendationer, nyligen i TV4 och i flitig
debatt i Läkartidningen. Speciellt med inriktning på barns
hälsa har Professor Birgitta Strandvik ifrågasatt om inte
barns hälsa hotas av dessa nya påfund, i en artikel i Allt
om barn: Maten
kan göra barnen sjuka där hon menar att barn behöver
fett.
Det verkar som fettskräcken börjar släppa också
bland folk och även kolesterolmyten ifrågasätts mer
och mer. Nyligen stängdes Becel ute i Luleå och fick inte
ta kolesterolprov på folk i butikerna.
För att underlätta kontakterna mellan landets olika initiativ
och aktioner har Sveriges Konsumenter i Samverkan öppnat en plats
på hemsidan där olika initiativ kan rapportera och ta
del av andras färdiga material och resultat. Där finns exempel
på brev till kommunernas ansvariga med omfattande argumentation.
Vatten - nytt argument i debatten
Vi vill också tillföra ett nytt argument i debatten och det
är inblandningen av vatten i margariner, som snedvrider priserna
på fettet. Man kan inte jämföra matpriser om man manipulerar
produkterna med vatten, något som händer alltför ofta.
Vi har undersökt priserna och näringsinnehållet i matfetterna
och kommit till sensationella resultat, så är t ex inget
margarin eller lättmargarin billigare som fett än smör
eller smörbaserade Bregott, det som så många kräver
att få tillbaka nu i matsalarna. Efter att ha räknat bort
det tillsatta vattnet i margarinerna kom vi fram till att (mätt
i samma butik) som privatperson tjänar man på att välja
Bregott i stället för det billigaste margarinet Milda 60%
hela 19,6% och jämfört
med lättmargarinet LÄTTA 40%, som Livsmedelsverket rekommenderar,
blir besparingen hela 28,7%.
Det är oförklarligt att de ekonomiskt ansvariga tillåter
inköp av så mycket dyrare produkter,när budgetarna är
så snäva och dessutom väljer produkter som baseras på
omestrad palmolja, (och omega-6 rika växtoljor) som ger lika stor
mängd mättat fett som våra naturliga produkter smör
och Bregott. De animaliska fetterna anser av allt fler vara ofarliga
medan stor tveksamhet råder till de omestrade palmoljefetterna,
som också är en tredje-världen fråga med regnskogsskövling
som följd.
Bristen på motion och rörelse
När det gäller mjölken kan man bara konstatera att både
de unga och de äldre behöver mera fett och argumentet lättmjölk
har inget med fetma epidemin eller diabetesutvecklingen att göra.
Där spelar de snabba kolhydraterna och bristen på motion
och rörelse mera in.
Dessa felsatsningar kan vi
som konsumenter och konsumentorganisation inte låta passera
utan att ge våra synpunkter och helt stödja oppositionen
runt om i landet. Nätverket får därför en plats
i vår större kampanj ”Rädda vår mat”
och vårt stöd i kampen för främst våra
barns bästa, hälsa och välmående. |
Mera
information >>
|