Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2009-05-19 Publicerad i KNY nr 18 samt i SKN nr 114
Nu kommer ny lag om skolmaten

Om några veckor presenteras förslaget om lagstiftning för skolmaten, som bl a innebär att maten skall vara näringsriktig! Så nu kommer nästa kamp, att verkligen få igenom just det, att maten blir näringsriktig. Här står ju intressena mot varandra och Livsmedelsverket är ju känt för att varna för mättade fetter, medan allt fler forskare, läkare och näringsexperter motsäger detta och visar att denna fettfobi bara har varit stödd på undermåliga forskningsrapporter.

Allt fler vanliga konsumenter vänder också lättprodukterna ryggen och försäljningen ökar kraftigt för smör och Bregott (ett smörgåsfett baserat på grädde).

Det ska bli intressant att se hur man kan motivera vattenutspädda produkter och fettbefriade varianter av mjölk som mera ”näringsriktiga”. Energin som barnen behöver finns främst i fettet, de snabba kolhydraterna där sockerarterna ingår ger visserligen energi men skapar också fetma, ett känt problem bland våra unga. Men vatten då? Har inget med näring att göra, behövs för andra funktioner.

Aktuell artikel i DN belyser frågan om skolmaten i bredare perspektiv - Lag kräver nyttig skolmat.

Kostdoktorn.se har ett mycket utförligt avsnitt Lag kräver “nyttig” skolmat om just den kommande lagen om skolmaten. Läs alla kommentarerna under artikeln! Det är intressant, här är en av många värd att läsa:

F skriver (maj 18, 2009 klockan 12:02):
Jag jobbar som Kostchef i en kommun. I dagsläget jobbar jag för att ta bort så mycket "strunt" som är möjligt. Vi använder bara smör i matlagningen i köket och endast riktig vispgrädde och Creme Fraiche. På mackorna serveras endast Bregott, dagisbarnen har standardmjölk men skolorna får välja mellan röd eller grön mjölk. Även Äldreboendena. Det finns otroligt mycket att jobba med men jag tycker vi kommit en liten bit på väg iaf.

Jag kan ju säga att om det kommer en lag som säger att jag ska följa SLV till punkt och pricka så finns det 2 alternativ för mig:

1.) Fortsätta som jag gör och bli åtalad och hamna i fängelse.
2.) Säger upp mig och byter jobb.

Ja kommer aldrig kunna stå för att servera lättmjölk och margarin till de små liven som är vår framtid. Ej heller till de gamla som byggt vårt samhälle.

Tack för ordet.
/// F

Följ utvecklingen för Nätverket mot lättprodukterna i skolmaten >>
Läs mer om debatten om matfetterna >>
upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss