![]() |
Sveriges Konsumenter i Samverkan | |
|
2009-05-19 | Publicerad i KNY nr 18 samt i SKN nr 114 | ||||||
Nu kommer ny lag om skolmaten | |||||||
Om några veckor presenteras förslaget om lagstiftning för skolmaten, som bl a innebär att maten skall vara näringsriktig! Så nu kommer nästa kamp, att verkligen få igenom just det, att maten blir näringsriktig. Här står ju intressena mot varandra och Livsmedelsverket är ju känt för att varna för mättade fetter, medan allt fler forskare, läkare och näringsexperter motsäger detta och visar att denna fettfobi bara har varit stödd på undermåliga forskningsrapporter. Allt fler vanliga konsumenter vänder också lättprodukterna ryggen och försäljningen ökar kraftigt för smör och Bregott (ett smörgåsfett baserat på grädde). Det ska bli intressant att se hur man kan motivera vattenutspädda produkter och fettbefriade varianter av mjölk som mera ”näringsriktiga”. Energin som barnen behöver finns främst i fettet, de snabba kolhydraterna där sockerarterna ingår ger visserligen energi men skapar också fetma, ett känt problem bland våra unga. Men vatten då? Har inget med näring att göra, behövs för andra funktioner. Aktuell artikel i DN belyser frågan om skolmaten i bredare perspektiv - Lag kräver nyttig skolmat. Kostdoktorn.se har ett mycket utförligt avsnitt Lag kräver “nyttig” skolmat om just den kommande lagen om skolmaten. Läs alla kommentarerna under artikeln! Det är intressant, här är en av många värd att läsa:
Följ utvecklingen för Nätverket mot lättprodukterna i skolmaten >> Läs mer om debatten om matfetterna >> |
|||||||
upp |
|||||||
Startsida | Övrig verksamhet och kampanjer | Kontakta oss |