Till startsidan Sveriges Konsumenter i Samverkan 
2009-06-24 Publicerad i KNY nr 20 samt i SKN nr 116
Sweden promotes
climate-friendly food choices


Så skriver EurActive.com, ett nyhetsbrev inom EU med många intressenter bakom.

Sverige har notifierat ett dokument ”Livsmedelsverkets miljösmarta matval” som nu ligger ute för kommentarer och kommer säkert att drivas av Sverige under ordförandeskapet som börjar om några dagar.

Givetvis kommer köttkonsumtionen upp och utpekas som den stora klimatboven. En annan uppseendeväckande rekommendation under ”Potatis, spannmålsprodukter och ris” är att man rekommenderar att avstå från ris av klimatskäl.

Under avsnittet ”Matfett” utpekar man förvånandsvärt nog palmoljan som en stor bov och då borde man ju avstå från margarinerna! Byter man ut margarinerna mot smör/Bregott löser man ju detta med i stort sett bibehållen mängd mättade fetter. Sen är det upp till var och en att bestämma mängden fett man äter.

Men man kan inte låta bli att komma med rena lögner, som att de omättade fetterna, bland annat Omega-3-fett är bra ur hälsosynpunkt (fel Omega-3, ska vara av marint ursprung!), utan att nämna att den inflammatoriska Omega-6 oljan ofta är större i mängd.

Men Livsmedelsverkets käpphäst ”lättmargarinerna” måste bara var med, fortfarande – tyvärr!
Så nu gäller det att lobba inom EU också och till det behöver vi mera stöd och resurser omgående!

Läs mer om hur du kan stödja oss >>

upp

Startsida Övrig verksamhet och kampanjer Kontakta oss